Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 1°C | 10°C Még több cikk.

Anyagi gondokkal küzd a volt soproni játékos

Labdarúgás - Sira István nyolc és fél évet futballozott Sopronban. Részese volt még annak idején az NB I-be való feljutásnak, majd a Magyar Kupa-győzelemnek. A szezon közben távozó csatárnak a napokban már a szüleitől kellett pénzt kérnie.
Sira Istvánnal, az osztrák Mattersburg tartalékcsapatához szerződött támadóval kapcsolatban nemrég kiderült: erősen zsarolásjelleggel bontottak vele szerződést. Az olasz többségi tulajdonosok azt ígérték, amennyiben „kifelé" közös megegyezéssel való szerződésbontásról beszél, részletekben megkapja a 2007 végéig járó fizetését.

Nos, az első részlet határidejére egy fillért sem kapott. Ezután egy hónapot kivárt, s feljelentette a klubot az MLSZ-nél. Amikor a licenc visszavonása kapcsán az önkormányzat fizetett az MLSZ-nek, azt olvasta az újságban: az ő tartozását is rendeznék.

Sira Istvánt (jobbra) hívják vissza Sopronba, a sokáig hűséges labdarúgó azonban Ausztriát választotta. Fotó: Kisalföld-archívum


Ez nem történt meg, s tart tőle: azok után, ahogy a dolgok alakultak, nem is fog. A közelmúltban viszont visszahívták játszani. Sira erről így vélekedett: „Érdekes, hogy amikor már nagyon nagy baj volt, hirtelen eszébe jutottam valakinek, viszont amikor kirúgtak, senkinek. Sőt, a csapattársaim sem, akiket például kiraktak az albérletből, s akik hozzám hasonlóan kölcsönökből éltek egyik napról a másikra...

Sopronról azt mondják, a hűség városa. Azt gondolom, jómagam elég hűséges voltam a soproni csapathoz s a városhoz, tudásom legjava szerint próbáltam szolgálni, s ezt, azt gondolom, a szurkolók is elismerték. Négyen-öten maradtunk itt azok után is, hogy a Matáv kilépését követően elég bizonytalan helyzet alakult ki a klubnál, s a kupagyőztes csapat szétszéledt. Most, hogy a REAC játszik majd Sopronban, s az FC Sopront üzemeltető kft., amellyel szerződéses viszonyban álltunk, gyakorlatilag ellehetetlenült, nem tudom, mi lesz a négy-öt havi bérünkkel.

S most nemcsak a magam nevében beszélek, hanem a játékostársakéban is. A klubnál hosszú évek óta dolgozó munkatársakkal, alkalmazottakkal, rendes, becsületes soproni emberekkel sem tudni, mi lesz. Kisgyermekem van, s most olyan helyzetbe kerültem, hogy ha a szüleim nem segítenek ki a lakásom törlesztőrészletével, elvitték volna a fejem fölül. Senkinek nem kívánom azokat a hónapokat, amilyeneket átéltem, átélek."

A Sopron-REAC „megalakulásán" tartott sajtótájékoztatón Kutasi Róbert, a mérkőzéseit a tavasszal Sopronban játszó klub elnöke megemlítette, szívesen látná a csapatában a soproni futball emblematikus alakját, Sira Istvánt. Ezzel kapcsolatban a következőket mondta a támadó: „Úgy látszik, Sopronon kívül vannak sportvezetők, akik látják, elismerik és értékelik, mit tettem a soproni futballért. Ez valahol jólesik. Viszont egy másik csapatban, egy másik klub címerével ellátott mezben Sopronban, hazaiként futballozni, azt hiszem, nem lenne ugyanaz, mint eddig.

Ráadásul a család, a kisfiam mellől Pestre járni edzésre – hét közben nem tudnám vállalni. Az osztrák Mattersburg harmadik ligás tartalékcsapatához szerződtem, korrekt, tiszta viszonyok mellett. Onnan viszont jövedelmem csak február második felében lesz, addig kölcsönökből élek, s gyaníthatóan egy ideig arra mennek el majd a bevételeim, hogy ezeket rendezzem. Viszont nagyon feldob, hogy mire leszek képes a húszéves osztrák srácok között."

Olvasóink írták

 • 5. lala 2008. január 27. 20:09
  „Kormos úr! Ne sikert,pénzt kívánj,küldj neki!
  Ez a legnagyobb gond most magyarországon,és a magyar focival?
  Szánalmasak vagytok,mindenki meggazdagszik a fotbalból,csak a balfaszok nem.”
 • 4. Kormos János 2008. január 27. 17:38
  „Mit kell itt az észt osztani?
  A bíróságon sem a tanút ítélik halálra!
  Sok sikert Pista!”
 • 3. lala 2008. január 27. 13:41
  „Nálunk az állomáson lehet vállalni vagonrakást télen,nyáron viszont uborkát szedni,répát eggyelni,kapálgatni.Ha a nyugdíjasok elvállalják hogy megéljenek, akkor aranyos csökrugó barátom te se hagyd ki hogy jobban élj!”
 • 2. fazekas 2008. január 27. 11:37
  „Kedves Sira Pista !
  Én is olvastam az "esetedet".Bocs a tegezésért de egy kicsit idősebb vagyok.Na csak annyit hogy amikor jól megy(magyar kupa nyerése,évek óta nb i ben játszás stb)
  valószinu hogy nem havi 100000 et vittél haza akkor kellett volna a jövőre gondolni és félretenni mert kb 1/2 év fizetés nélkül nem kellett volna padlóra kerülni anyagilag.Pl aki munkanélkül van hová forduljon.?A futbalista játékodat energikus hozzáállásodat mindig is becsültem de tudod a Mattesburg III osztály nem piskóta.Minden a pénz ?Önbecsülés ?Talraállást kivánok egy volt szurkoló”
 • 1. feke 2008. január 26. 12:26
  „sok sikert.
  azért engem egy kicsit bánt,hogy itt sír a szája arrol meg megfeledkezik,hogy mennyi pénzt játszott el nap mint nap.Nem akkor kéne csak az újságba szerepelni ha nem megy.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szövetségi kapitányok kerestetnek

Kézilabda - Nem szerepelhet olimpiai kvalifikációs selejtezőn a magyar férfiválogatott, így a… Tovább olvasom