Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Angyal Zoltán három-négy aranyat vár a válogatottól

Kajak-kenu - A múlt hétvégén rendezett második olimpiai válogató után a tizenkét olimpiai versenyszám közül tizenegyben már kialakulni látszik a Pekingben indulók névsora. Az egyetlen kivétel a férfi kajak négyesek 1000 métere, amelyben pénteken lesz a két válogató győztese közötti szétlövés.
A válogatás eddigi eredményeiről és az olimpia esélyeiről Angyal Zoltán szövetségi kapitány nyilatkozott.

– Természetesen az elnökség jóváhagyása szükséges, ám úgy tetszik, egy szám kivételével megvan az olimpiai csapat. Ha férfi négyesben a szétlövést a második válogató győztese nyeri, eggyel túllépjük kvótáink számát. Ebben az esetben mi történik?

– Összesen hét helyünk van, így az egyesek és párosok után már csak három szabad hely marad. Ha a második válogató győztese kerül ki elsőként a szétlövésről, akkor valakit ki kell venni a hajóból és Vereckei Ákost ültetni be a helyére. Ez nagyon kényes kérdés, le kell ülni az edzőkkel és a versenyzőkkel, és át kell beszélni a kialakult helyzetet. Ám ehhez meg kell nyerniük a szétlövést.

– Van két-három hasonló gyorsaságú négyesünk. Mire lesz ez elég az olimpián?

– Azt tudjuk, hogy nincs itthon három olimpiai bajnok négyes. Egy pihent Kammererrel és Kucserával több esélyünk lenne az olimpián, de ők párost mennek. A harmadik-hatodik hely megszerzését tartom reális célnak.

– Kovács Katalin valószínűleg triplázik majd Pekingben. Nem érzi úgy, hogy ezzel elaprózza a felkészülését?

– Nem hiszem, hogy ez gondot jelentene Katinak, hiszen eddig is így készült és nyerte meg a válogatót. Azt gondolom, egy jól felkészült Kovács Katalin az edzések megfelelő adagolásával mindhárom egységben jó lesz. Egyébként Vajda Attila is beiktat párosedzéseket a felkészülésébe, hogy a gyorsasága ezáltal is fejlődjön. Ez Katinak sem lesz gond.

– A hölgyek edzését ezután is Sári Nándor irányítja?

– Persze, ő készíti fel őket Pekingre.

– Néhányan felvetették, Benedek Dalmának helye lenne a négyesben.

– Tavaly lefektettük a válogatási elveket, miszerint a négyes válogat. Én ennek személy szerint nem örültem, a páros és az egyes teljesítmény alapján állítottam volna össze az egységet. Most, hogy eldőlt az indulás, sokan hirdetnek új igét. Tegyük be Benedeket? Kit vegyünk ki? Ez a négyes nagyon jó, öt hete együtt edzenek, már a Világkupán is közel voltak a németekhez, azóta csak javultak. Két év óta most voltunk legközelebb a győzelemhez, nem lenne jó újból próbálkozni az összeállítással. Azért, mert egy versenyző jó egyesben, nem feltétlenül jelenti azt, hogy csapathajóban is ő a legjobb. A válogatási elveket is szem előtt tartva az én előterjesztésem az, hogy a válogató győztese képviselje hazánkat ötszáz négyesben az olimpián.

Kovács Katalin akár három számban is indulhat, míg Janics Natasa párosban és négyesben száll vízre Pekingben.
Kovács Katalin akár három számban is indulhat, míg Janics Natasa párosban és négyesben száll vízre Pekingben.

– Ezzel eldőlt, hogy Fábiánnétól senki nem lesz kint Pekingben.

– Kati néninek elévülhetetlen érdemei vannak a lányok felkészítésében, rengeteg munkája és fáradsága fekszik akár Kovács Katalinban, akár Janics Natasában. Ám ebben az esetben megkerülhetetlen Simon Miklós neve, akinél hosszú évekig nevelkedett Benedek, Kozák, Szabó, vagy akár Paksy is. Róla ilyenkor mindenki elfeledkezik, pedig neki is nagy szerepe van a sikerekben.

– Végül egy kis esélylatolgatás...

– A lányoknál egy vagy két aranyra számítok, de egyik számban sem rosszabbra a második helynél. Kammereréknek ezer párosban lehet esélyük a győzelemre, de tudjuk, hogy az olimpia mindig más. Ötszáz méteren is dobogóra érhetnek. Férfi kajak egyesekben a harmadik-hatodik hely megszerzésére számítok, a dobogó nehezen elérhető, de bármi megtörténhet. A férfi kajak négyest pontszerző helyre várom. A kenusoknál Vajda Attilának legalább akkorra esélye van az aranyra egy kilométeren, mint Kammereréknek. Kolonicséknak mindkét távon lehet esélyük, én ezren várom őket előrébb.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fontos láncszeme szeretne lenni az ETO-nak

Labdarúgás - Edzésen szerdán bemutatkozott új csapatában Kovács Zoltán, a Győri ETO FC támadója. Már… Tovább olvasom