Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Amerikában kutatja a magyar labdarúgás régmúltjának titkait

Labdarúgás - Az Egyesült Államokban élő Kárpáti Tamás a magyar labdarúgás történetével foglalkozik. Régi ETO-játékosok adatait is keresi. Könyvet szeretne kiadni 250 klub történetéből.
Egyik este csörgött a telefonom, a vonal túlsó végén Kárpáti Tamás jelentkezett. Enyhe akcentussal beszélt és a második mondatából ki is derült, hogy Amerikából hív. Az ETO harmincas-negyvenes évekbeli játékosairól érdeklődött, róluk kívánt kiegészítő adatokat gyűjteni. Ez már önmagában is érdekesnek tűnt és amikor beszélgetés közben kiderült, hogy 35 éves és nincs győri kötődése, számomra ekkor vált izgalmassá a története.

Pesti vagyok, tíz éve élek Amerikában, mert ide nősültem – mondja magáról. – Egy internetes árverő cégnél dolgozom. Közgazdasági és sportmenedzseri diplomám van, ez utóbbit az ohiói egyetemen szereztem. Egyetemi éveim alatt az RSSSF (http://www.rsssf.com) nevű, labdarúgással foglalkozó oldal magyar referense voltam, illetve az egyik olasz labdarúgóévkönyvnek a magyar részét írtam éveken keresztül. Ezek a munkák ébresztettek rá, hogy külföldön milyen jól dokumentált egyes országok labdarúgó-történelme és nálunk milyen hiányosak az információk. Mintegy tíz éve az olasz futball-lexikonok mintájára elkezdtem feldolgozni azon klubok történetét – mintegy kétszázötvenét –, amelyek a Nemzeti Bajnokság létrehozása – 1935 – óta legalább a második vonalban szerepeltek."

A kutatás legújabb szakaszában az 1935–45 közötti élvonalbeli focisták karrierjét kutatja, emléket állítva sok-sok nagyszerű sportembernek.

Igyekszem kideríteni, ki, hol és hányszor játszott, hány gólt lőtt, hova igazolt. Sajnos sok a hiányosság, amelyek a korabeli sajtóból alig, vagy egyáltalán nem pótolhatók. Ezért a Kisalföld olvasóinak segítségét is szeretném kérni a második világháború előtti, illetve alatti ETO játékosaival kapcsolatban. Hátha valakinek vannak otthon megsárgult tablói, dokumentumai, családi történetei az 1935–1945 közötti időszakból. Esetleg valamelyik rokonuk játszott az ETO-ban abban az időben. Az 1937-es első NB I-es szezonban például, az eddigi kutatások alapján huszonhat játékos szerepelt. Jó pár labdarúgónak a keresztneve viszont nem ismert. Sokan jöttek más csapatokból, majd a kiesés után távoztak. Az alábbi játékosok teljes nevét homály fedi vagy egymásnak ellentmondó információk vannak róluk: Farkas, Lovas, Juhász, a házi gólkirály, Vágvölgyi, Hrabovszky II, Szebehelyi IV. A vizsgált időszakban legalább három Tóth nevű játékos is játszott az ETO-ban, de a felbukkanó Tóth IV-ről semmit nem tudunk."

Kárpáti Tamás fanatikus Sampdoria-drukker, a Kisalföldhöz, Győrhöz csak néhány régi emlék fűzi.

Amíg otthon éltem, többször jártam Győrött, nagyon szép városnak tartom. Egyszer voltam ETO-meccsen is, Haász Sándor edzősége idején az üresen kongó stadionban nagyon rossz mérkőzésen kikapott az ETO. Ugyancsak félig-meddig az ETO-val kapcsolatos emlék, hogy a klub egykori játékosa, az Újpest jelenlegi edzője, Urbányi István itt, San Joséban játszott egy ideig."

A szimpatikus kutató azt reméli, hogy a hatalmas mennyiségű és értékes összegyűjtött anyagot egy többkötetes könyvben megjelentetheti. Addig is, aki a segítségére szeretne lenni, eléri őt a vajaskenyer@hotmail.com internetes címen, de az adatok továbbításában közreműködik a Kisalföld sportrovata is a 96/504-451-es telefonszámon.


Papp Győző

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gála hírességekkel

Nyolcvanéves a magyar öttusasport. Ebből az alkalomból rendeznek masters négy- és öttusa magyar… Tovább olvasom