Kisalföld logö

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Aláírták a MOB mintegy hatmilliárdos állami támogatásáról szóló szerződést

A kormány a sportot kiemelt ágazatként kezeli, elkötelezett az irányváltás mellett, amelyhez elengedhetetlen a gyökeres átalakítás.

Szombaton Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkára és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke aláírták a Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetéséről szóló 2010. évi CLXIX. törvénynek a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, „Az olimpiai mozgalommal összefüggő, valamint egyéb, a sport stratégiai fejlesztését szolgáló feladatok támogatására" jogcímcsoport, valamint a „Felkészítést végző sportszakemberek támogatása" előirányzatából megállapított, mintegy hatmilliárd forintos pénzügyi támogatási szerződést.

A dokumentum részletesen leírja az egyes feladatok támogatására szolgáló összegek felhasználási feltételeit és az ellenőrzés módját is. Mivel az eljárási szabályok egyértelműsítik az igénybevétel feltételeit is, a sportágazat valamennyi szereplője számára tervezhetővé és kiszámíthatóvá válik a finanszírozás.

A több milliárdos támogatás hét területet fed le

A Versenysport és olimpiai felkészülés szakmai támogatására összesen 2 742,1 millió forint, a Válogatott kerettagok emelt szintű sportegészségügyi vizsgálatainak támogatására 120 millió Ft, a Doppingellenes tevékenység sportszakmai feladataira 183,5 millió Ft, a Diák- és hallgatói sport támogatására összesen 335,2 millió forint, valamint a Szabadidősport események támogatására összesen 150 millió forint kerül a MOB-hoz.
A Sporteredmények, sportszakmai tevékenységek anyagi elismerésére − az olimpiai járadék folyósítására összesen 1 767 715 000 Ft áll a MOB rendelkezésére (ez az éves összeg 2011. január-március hónapban elutalt járadékokkal csökkentett része). A jövőben a MOB folyósítja a Héraklész programban dolgozó Felkészítést végző sportszakemberek támogatását is 161,7 milliós keretösszegből.

A szombaton aláírt szerződésben a MOB kötelezettséget vállalt arra, hogy a támogatásokat kizárólag a szerződésben meghatározott célokra, valamint a benyújtott (a szerződés elválaszthatatlan részét képező) költségvetési és szakmai terv alapján használja fel.

A megvalósuló célok teljesüléséről a MOB negyedévente (a negyedévet követő naptári hónap 15. napjáig, így első alkalommal 2011. július 15-ig) írásban is beszámolót készít a NEFMI-nek. A szakmai beszámoló elmaradása esetén a NEFMI a támogatás következő részletének kifizetését a szakmai beszámoló benyújtásáig felfüggesztheti.

A kormány a sportot kiemelt ágazatként kezeli, elkötelezett az irányváltás mellett, amelyhez elengedhetetlen a gyökeres átalakítás. A hatékonyabb és nyomon követhetőbb forrásfelhasználáshoz egyértelmű és egycsatornás finanszírozási rendszerre és forráskoncentrációra van szükség, vagyis arra, hogy egy szervezet egy célra, csupán egyetlen forrásból kaphasson támogatást. E folyamat fontos eleme, hogy a minisztérium a MOB-on keresztül nyújtja a fent említett támogatásokat.

A versenysport irányításában, valamint a sportszféra finanszírozásában közreműködő szervezeti rendszer átalakításával a jövőben átláthatóbbá és ellenőrizhetőbbé válik a rendszer - áll a portálunkhoz is eljuttatott NEFMI közleményben.

Olvasóink írták

 • 6. Rinpócse 2011. március 20. 17:57
  „12szerese a tavalyinak,de még semmi a debreceni focipályához képest,focista Viktor,vivó Pali bátyánk,lólengő Borkaink,kosártámogató Peti gyerek Győrből,van helye a pénzünknek”
 • 5. xonder 2011. március 20. 11:46
  „Helyesen látod /arrajáro/,megindult a " mosoda"!! Bo-Zso elvtárs beszállt!”
 • 4. rommel 2011. március 20. 11:26
  „EZ AZ ÖSSZEG REÁLIS AZ ADOTT GAZDASÁGI HELYZETBEN . LEHETNE TÖBB DE NINCS MIBŐL !
  arrajáro:
  EZ NEM SZOC-LIB KORMÁNY , EBBŐL NEM KAPSZ EGY VASAT SEM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! SZERINTEM !”
 • 3. urbaniastapista 2011. március 20. 10:08
  „Ez most több, vagy kevesebb, mint a korábban ugyanezen feladatokra költött pénz?”
 • 2. azmiaz 2011. március 20. 10:04
  „Elnézést, de most tényleg ez a legfontosabb? Mi lesz az egészségüggyel, oktatással....”
 • 1. arrajáro 2011. március 19. 23:48
  „Hurrá ! Új kifizető hely nyilt ...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MOB - Gémesi György ismét alelnök

Gémesi Györgyöt választották meg a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnökének a szervezet szombati… Tovább olvasom