Kisalföld logö

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra -1°C | 12°C Még több cikk.

Akire felnézhetünk: Virág Zsolt a tragédiája utáni életéről beszélt

Virág Zsolt élete négy éve változott meg teljesen. A tehetséges sportoló súlyos sérülése után lebénult. Most mindennapjairól, terveiről beszélt egykori iskolájában.
Márciusban lesz négy éve, hogy az egyik legnagyobb ígéretnek tartott magyar tornász Virág Zsolt egy makói versenyen tragikus sérülést szenvedett. Zsolt akkor 17 éves volt. A balesetben részlegesen lebénult és kerekes székbe kényszerült.

A huszonegyéves fiatalember mára megtanult együtt élni azzal, amit a sorstól kapott, új célokkal, reményekkel éli mindennapjait.
A Móra Ferenc Általános és Középiskolában egy kötetlen beszélgetés formájában idézték fel Zsolt pályafutását, eredményeit, balesetét. A fiatalember mesélt jelenlegi helyzetéről, továbbtanulásáról, foglalkoztatásáról, mindarról, ami tartalmassá teszi mindennapjait.

Galéria kép

Az esemény Makray Katalin kezdeményezésére valósult meg. Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök feleségén kívül Győr sportvezetői, Zsolt tanárai és barátai, és a Mórás diákok is érdeklődve hallgatták azt az embert, aki kitartásával példa lehet valamennyiük előtt.


Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. sydney 2011. január 29. 01:14
  „Nagy az isten állatkertje szokták mondani na ez a Magyar emberek nagy részére nagyon is ráillik!!!! Túlzás hogy ismerem a családot de személyesen ismerem zsoltit és az édesanyját sőt a nagymamát is.... sajnos tényleg nem mondhatják el hogy van mit a tejbe aprítaniuk ez egy szörnyű helyzet amibe ők kerültek kicsi kora óta ismerem zsoltit osztálytársak voltunk sírva néztem a tv-t amikor megtudtam hogy mi lett vele!!!!! Aki nincs benne az nem érti ezt meg soha, sajnos mi is kerültünk hasonló szituációban de mi szerencsésebben végeztük rengeteg lelék jelenlét és erő kitartás kell!!!! Én rengeteget kívánok nektek ehhez sajnos hosszú az út de sikerülnie kell!!!!!! Üdvözlettel : R. Reni (sydney)”
 • 27. mano71 2011. január 21. 22:52
  „Kedves exodus és Hanesz72 nagyon szépen köszönöm az együttérzésüket!!!!!!!”
 • 26. exodus 2011. január 21. 17:22
  „Kedves Stefi!
  - hagyja őket. A ´kutyák´ ugatnak, de a karaván halad. Ez egy régi-régi mondás, és igaz. Mindig vannak olyanok, akiknek nem tetszik, ha a másik tesz valamit a saját boldogulása érdekében. Ha még sikereket is ér el benne, akkor van ám ilyen vádaskodás. Csak a saját lelkiismeretüket akarják így elnyomni, mert belül tudják, hogy nem tettek meg semmit, hogy jobb legyen nekik. Egyszerű önbecsapásban élnek. Szánalmasak. Jól teszi, hogy harcol, soha ne is hagyja abba. Sikerülni fog!”
 • 25. Hanesz72 2011. január 21. 16:40
  „Stefi!Minden tiszteletem a tiéd,amit megteszel a fiadért példaértékű lehetne sok szülő számára..Azokkal akik itt negatív hozzászólásokkal élnek ne törődj,valószínűleg ez jelentheti életükben az örömöt,és ez tényleg "nyomorult".Kedves ördike én is ismerem a családot,és korántsem úgy van ahogy te azt írod.Valószínűleg gyereked sincs,mert akkor tudnád illetve belegondolnál/ha van mivel/,hogy min megy ez a család négy éve keresztül.Zsolti!Neked további kitartást és sok sikert kívánok a terveid megvalósításához!”
 • 24. mano71 2011. január 21. 13:46
  „KedvesPEUGEOT206cc!!!!Nagyon szépen köszönjük a megható szavaidat.Nagyon jól esik,hogy ilyen messziről is nyomon követed fiam sorsát,és,hogy még osztálytársak is voltunk ez felettébb jó érzéssel tölt el.Hát igen,megpróbál ilyenkor az ember mindent megtenni amit csak lehet,még erejét felülmúlva is.Tudod a család szeretete nagyon nagy lelkierőt ad,van egy 4 éves pici lányom is,és őt is szeretnénk úgy felnevelni,hogy semmibe se szenvedjen hiányt.Még egyszer köszönjük kedves szavaidat magam,fiam és családom nevében is!!!!!
  Neked és kedves családodnak is sok minden szépet és jót kívánunk nagyon sok szeretettel!!!!

  Megcélozni a legszebb álmot,
  Komolyan venni a világot,
  Mindig HINNI,SZERETNI,REMÉLNI,
  Így érdemes a földön élni.”
 • 23. Peugeot206cc 2011. január 21. 06:57
  „Zsolt anyukäjänak egy volt osztälytärsa vagyok es 4 eve figyelemmel követem Zsolt törtenetet pedig csak Interneten keresztül jutok Informäciokhoz mert Györtöl 800 Km-re elek!
  Csak annyit szeretnek hozzäszolni a cikkhez:
  STEFI!!LE A KALAPPAL ELÖTTED!!!!!!!!!
  Amit te a kis(nagy) fiad gyogyuläsäert teszel az szämomra meghalad minden emberi pszichikai es fizikai eröt!
  Kivänok neked es csalädodnak minden jot es hogy egyszer vegre ne kelljen "Küzdened" es vegre celba erjetek!!Büszke lehetsz magadra es fiadra,Zsoltra!!
  ZSOLT!
  LE A KALAPPAL ELÖTTED!!
  A tornäsz pälyafutäsod eredmenyei nem mindennaposak!Nagyon nagyon remelem hogy minden vägyad amit a jövödre nezve tervezgetsz teljesüljön!Legyel büszke anyukädra ,-ugy mint ö räd - hiszen ö mindennap a te javuläsodert küzd färadhatatlanul!
  Kivänok neked minden jot is remelem hogy a szämtalan operäcionak meg lesz az eredmenye!Büszke lehetsz magadra!!!!!!”
 • 22. mano71 2011. január 21. 02:33
  „Tisztelt HarconaMarcos!Nézze én a nyomorék szóért nem szóltam önnek,pedig megérdemelte volna,de szerintem is durva kifejezés,nem kell szótár mert tudom mi mit jelent.Én mozgássérültnek mondanám azért az szebb.Én nem állítom önt fő gonosznak,én ilyet sem írtam.Sajnálom azokat a gyerekeket akiről ír,persze,hogy nekik is kéne a segítség.A vezetők,és a szülők is írjanak mert a lehetetlent is meg kell próbálni.Ők miért nem írnak,ha kell politikai szinten is?Én is 1 év komoly levélírogatással értem el ezt,hogy találkozhattunk az elnökné asszonnyal.Ezt bárki megteheti,csak sajnos ez így van,hogy sokan csak beszélnek valamiről,de lépni meg nem mernek,és amikor meghallják,hogy valaki mer lépni,akkor azt meg kikezdik.Ez elég szomorú,mert aki nehéz helyzetbe van az igenis tegyen lépéseket.Ahogy írtam volt fiamnak biztosítása,most leírom önnek 100%-os rokkantságra 2millió Ft-ot fizettek,amit elköltöttünk egy Kijevi műtétre ami 3,5millióFt-ba került,hogy megpróbáljunk egy új orvosi eljárást,de sajnos nem segített.Nézze én arról nem tehetek amiről ír,szerintem nem minket kéne azért támadni,hogy ezeket az intézményeket nem támogatják.Van ismerősöm aki ilyen intézményben dolgozik,és bizony elmeséli,hogy milyen szülők vannak,hogy pl.az alkoholista életmódjukból kifolyólag van beteg gyermekük,vagy nem törődnek a gyermekükkel mert beteg,és magára hagyják,és nem,hogy még nem nevelik még nem is látogatják,pedig még jól is élnek anyagilag.Azt is tudjuk,hogy vannak még betegebb emberek,de nekik is vannak szüleik,tegyék meg ők is a kellő lépéseket.Én is egyedül írogattam kisemberként senki sem segített,de mikor bárkinek elmondtam miért küzdök igazat adtak.Sajnos vannak olyan családok akik igen is tehetnek arról amibe élnek,de vannak olyanok is akik önhibájukból nem tehetnek róla,ezt mi is tudjuk.Nem tudom ön tudja e,hogy mivel jár ez a bénult állapot,mert sok ember nem tudja.A fiam mellkastól lefelé van lebénulva,és a karjai is részlegesen bénultak,a tricepsze,a kézfeje és az ujjai sem mozognak.Mivel teljesen elszakadt a gerincvelője,még esélye sincs rá,hogy felépüljön.Pelenkát is használunk,gondolom tudja,hogy miért,meg a sok minden amiről önnek fogalma sincs.Mi visszük fürödni,mert törzsizma sincs,és még két komoly műtét vár rá,és hozzátenném nagyon sok műtétje volt már,hogy a nevét újra le tudja írni.Szóval elég súlyos állapot ez is,nem kívánom önnek,és senkinek sem.Igen példaértékű a fiam,mert nem hagyja el magát,lelkileg nagyon erős,és ezt sem kell senkinek irigyelni,meg azt sem,hogy én mit intézek a fiam ügyében.”
 • 21. HarconaMarcos 2011. január 21. 00:33
  „Hm, gondoltam hagyom, annyit nem ér, hogy Zsoltnak kellemetlenséget okozzak, de miután többek kikiáltottak főgonosznak (ha jól értem az édesanya is), így röviden reagálnék.
  Nem fújok senkivel semmilyen követ. Szerencsétlen módon közeli ismeretségi körben több sérült gyermek is van. Ez megint nem fog tetszeni, de ők önhibájukon kívül azok. Van aki halmozottan. Gyakorlatilag nulla támogatást kapnak. Ellátórendszer, intézeti elhelyezési lehetőség szintén nagyjából nulla. Alapítványi intézetek próbálnak küszködve fennmaradni, de oda is nagyon nehéz bekerülni. Nem részletezném, ha érdekli menjen el pár ilyen intézménybe Győrben, nézzen körül, nézze meg, hogy kik milyen körülmények között élnek, mondja el hogy eddig mit kapott, kérdezze meg őket, hogy ők it kaptak, aztán tartsa a sajátját a legnagyobb problémának! Persze mindenkinek a maga gondja a legnagyobb, de higgye el, vannak még sokkal szomorúbb esetek is. Nem hiszem hogy Zsolt ügyének használna az ilyen típusú nyilvánosság kereséssel. Ha a szolidaritást kéri ki, akkor maga is legyen az!
  Ha az anyagiakat részletezi, akkor én megint visszakérdezek: biztosítás miért nem volt? Természetesen erre senki sem készül, de ennél kisebb -de súlyos- balesetek azért nem ritkák a sportolóknál.
  Volt aki a ´nyomorék´ szó használatát vetette a szememre. Dolgok sajnos nem azon múlnak, ha nevükön nevezik őket. Semmiféle bántó szándék nem volt bennem, de az elmúlt évek divatja a túlfokozott politikai korrektség nevében, hogy az egyszerű és önmagukban nem bántó értelmes magyar kifejezések helyett anglicizmusokat, vagy lehetetlenül kitekert magyar kifejezéseket használnak. Meggyőződésem, hogy ettől fikarcnyival nem lesz jobb az érintetteknek. Azt sem mondja senki, hogy légzési nehézséggel együtt élő, hanem hogy asztmás. Tessék megnézni a magyar értelmező szótár szerinti jelentést!
  Zsolttól elnézést kérek, ez így eléggé méltatlan!”
 • 20. mano71 2011. január 21. 00:04
  „Neked pedig kedves HarconaMarcos azt üzenném mert látom te is igen 1 követ fújsz Ördikével,hogy te is amiről nem tudsz abba ne avatkozzál bele.Akik nincsenek bent ilyen állapotba,és ilyen életkörülmény változásba azok nem tudják átérezni igazán ezeket a dolgokat,ezeket a problémákat.Örülj te is,hogy nincs ilyen gondod!!!!Ha tudni szeretnéd volt a fiamnak sportbiztosítása mivel leigazolt versenyző volt,de nagyon keveset fizetett,mert sajnos csak a minimálist fizette az egyesület.Ha bárki akkor mikor fiam kezdte a tornát és mondta volna,hogy ők csak a minimálist tudják fizetni,és mi szülők is kössünk mert soha nem tudni mi történik,hidd el kötöttem volna,de soha senki nem beszélt erről,álmunkba sem gondoltuk volna,hogy így le lehet sérülni ebben a sportban.Senkinek nem kötöttek a szülei még külön,mert erre senki sem gondolt volna,hogy fiamat ilyen súlyos baleset éri.Tudod a torna sem volt ingyen,tagdíj,edzőtáborok,hazai és külföldi versenyek,sport táborok,ezeket mi szülők fizettük,és hidd el nem volt kevés pénz,gondolhatod egy külföldi versenyre az utazást mi fizettük és akkor még a költőpénz,és volt időszak mikor fiamat egyedül neveltem.Persze,hogy másokat is segíteni kell!!!!De én úgy érzem sportvonalon is el kéne a segítség,mert gondolom látod TV-be vagy újságba olvasod mi pénzek vannak a sportba,és elég szomorú,hogy törvényileg nem támogatják a sérült sportolókat.Én ezért küzdök,és ez se neked,se másnak ne fájjon!!!”
 • 19. mano71 2011. január 20. 23:19
  „Javítva:rehabra”
 • 18. mano71 2011. január 20. 22:55
  „Na kedves ÖRDIKE mesélj mit tudsz rólunk??????Honnan ismersz????Sorold fel mink van amit tejbe kéne aprítani??????Ne csak dumálj,írd is le!!!!!Mert én nem tudom miről beszélsz!Nem kívánom neked,hogy a gyerekedet ilyen baj érje,és ne a tetteinket irigyeld hanem a bajomat is!!!!Az én apukám amikor képviselő volt napi 8 órát nyomott le a vagongyárba mint lakatos,és utána végezte a képviselő teendőit,este 8-kor járva haza.Havonta 2ezer Ft-ért volt képviselő,azoktól sajnáld akik most 1milliót kapnak azért hogy képviselők,és ők nem kemény fizikai munka után végzik a képviselő teendőiket,hanem ez a főállásuk,vannak olyan emberek akik 4 helyről kapnak fizetést,ilyenekkel foglalkozz és ne mi velünk!!Ha olyan nagyon ismersz minket ezt is tudnád!!!!!!!Én 20 éves munkaviszony után 34ezer Ft-ért ápolom a fiamat,mert nem tudok visszamenni dolgozni,remélem ezt is tudod!!!!
  Igen menni is fogok ebben az ügyben és ha tudni szeretnéd 1 éves levélírogatásomba került ez a tegnapi találkozás,mert nem tartom igazságosnak,hogy valaki komoly életjáradékot kap,és a sérült sportolókat meg nem támogatják.Tudod aki autóbalesetbe bénul le,mert nagyon sokan így sérülnek,van kit perelni,ügyvéd által komoly kártérítéseket kapnak,és igaz az egészségüket már nem kapják vissza,de az életkörülményein tud javítani abból a pénzből.Mit tudsz te rólunk???Kinek van több mint bárki másnak?????Szakmunkás emberek vagyunk kis fizetéssel,hát miről beszélsz???Nem szégyenled magad?????Mi nem sajnáltatjuk magunkat,de a gyermekeimért mindent megtennék!!!!Megnéznélek téged ha ilyen bajba kerülne a gyermeked,gondolom te is ugyanezt tennéd,bár nem sok jó érzés szorult beléd!!!!!Akkor remélem azt is tudod hogy a tavalyi éve a fiamnak műtétekkel telt,és Nyíregyházára kellett utazni,mert ott végzik ezeket a kézműtéteket,és több ment el benzinre mint az én ápolási díjam,utána Budakeszire a rahabra,majd minden hétvégén mentünk Budakeszire.Sokszor nem tudtuk befizetni időben a csekkeket mert nem lett volna mit ennünk!!!Remélem ezt is tudod!!!!TE nagyon nem ismersz minket,mert ha igazán ismernél ilyet nem írtál volna,te egy szánalmas,rosszindulatú,irigy ember vagy,te még szülőnek sem vagy jó,ha én is ismerlek,akkor meg az ismerősök szégyenfoltja vagy!!!Azt,hogy én mit teszek meg a fiamért és a családomért neked ahhoz semmi közöd,te is írogass ha van valami problémád,tudod aki mer az nyer,te is tegyél a sorsodért,mástól ne irigyeld,hogy mer lépni!!!!!”
 • 17. sziszó70 2011. január 20. 18:38
  „Zsolti20!Ne idegesgedj mások bántó megjegyzésén.Légy jó és vidám!Tetszik az élethez való kedved és,hogy tervezed a jővödet. Sok sikert.”
 • 16. Zsolti20 2011. január 20. 16:20
  „Ami a nagypapámat illeti ö 15 évig volt képviselö a mult rendszerbe!!ami azt jelenti h havi szinten 2000 ft volt a fizetése !!nem ugy mint most néhány majomnak akik ott ülnek , akik a munkásosztály érdekébe loszart nem tesznek!!!de nagyon nagyon sok embernek segitett lehet h még a te apádnak is ö szerzett munkát mert nem kevés emberért tette ezt meg !!ugyhogy gondolkozz kicsit tudatlan ördike!!!!!!ja és igazábol nem is tudom h mért magyarázkodom ilyen rossz máju buta embernek!!!”
 • 15. Zsolti20 2011. január 20. 16:07
  „na ördike mesélj csak ki vagy te legyen annyi gerinced ha már hülyeséget irsz meg ilyen jol ismersz minket akkor ki vagy te???????am van mit a tejbe apritani igen?ha lenne mit te tudatlan akkor anyukám nem irogatna 1 éve embereknek hogy havi szinten legyen miböl megélni!!!elöbb gondolkodj aztán irj!!!!!!”
 • 14. Zsolti20 2011. január 20. 16:03
  „Sziasztok Virág Zsolt vagyok köszi a kommenteket!”
 • 13. exodus 2011. január 20. 14:04
  „Ja, és nem kell védekezni, magyarázkodni. Inkább légy óvatosabb a kijelentésekkel. Tudod: - aki másnak vermet ás, maga esik bele.”
 • 12. exodus 2011. január 20. 14:00
  „Ördike:
  - relatív dolgok ezek. Nincs nálad a pont. Ha választanod kellene, (de ne kelljen) lennél inkább mozgássérült, aki sokmillió forint összegyűlt adományait arra költi, hogy alapvető életminőségén műtétek sorozatának segítségével javulást érhessenek el az orvosok, vagy jó neked ´ép´ emberként egészségesen élni a saját jövedelmedből, mit választanál? Átülnél egy kerekesszékbe? Tudod, ha téged is úgy kellene csak 1 hétig ellátni, mint egy mozgássérültet, akinek az is öröm, hogy már a karja korlátozottan használható, elgondolkodnál, hogy irigyeld-e azt a "több van mint bárki másnak!! ..." állapotot. Szánalmas a hozzáállásod. Már megbocsáss.”
 • 11. ördike 2011. január 20. 13:41
  „Tudjátok azért van mit a tejbe apritani nekik,és nem csak sajnáltatni kéne magukat.Mást is igy kéne segiteni nem csak öket.Sajnálom Zsoltot és tényleg megtesznek érte mindent,de lehet hogy én több mindent tudok róluk mint ti és azért nyilatkozom igy.Általában mindig azok sirnak akiknek több van mint bárki másnak!!És többet akarnak.”
 • 10. ACSA 2011. január 20. 13:25
  „Exodus!
  Ezt jól összefoglaltad!-Csak egyetérteni tudok minden szavaddal!”
 • 9. exodus 2011. január 20. 12:36
  „Ördike:
  Jómagam ott voltam. Éppen a nagypapa panaszkodott, (talán jobb lett volna, ha máskor, máshogy mondja el) hogy ez a baleset az egész család boldogulását anyagilag veszélybe sodorta, s folyamatosan fejük felett lebeg a Damoklesz kardja. Érzelmileg túlfűtötten, elkeseredve beszélt. Teljesen megértem, s egyértelmű volt, hogy a képviselősége okán nemhogy előnyhöz nem jutott, de talán még ´hátrányok´ is érték őket. Szánalmas megnyilvánulás egy emberi sors, egy sportkarrier derékbatörése kapcsán a politikával összemosva, rosszallást gerjeszteni a család irányába azért, mert mindent megtesznek annak érdekében, hogy a megváltozott élethelyzetben ne kelljen méltatlan körülmények között tengődniük, mert a magyar törvények antiszociálisak az olyan élsportolókkal szemben, akiket baleset ért. Makray Katalin pontosan ezt a tényt felismerve kezdeményezte a találkozást Zsolttal és családjával, hogy jobban megismerje azokat a valóságos problémákat, amelyekkel szembesülni kényszerül egy élsportoló családja ilyen helyzetben. Ezen akar változtatni, akár a törvényalkotóknál zörgetve, de természetsen előre ígérni ő sem tudott semmit. Én köszönöm Önnek Makray Katalin, hogy nemcsak egy közjogi méltóság feleségeként, hanem volt élsportolóként, édesanyaként, nagymamaként, és elsősorban emberként is halgatta Zsolt történetét. Bízunk benne, és szurkolunk, hogy sikerre vigye a szükséges törvényi módosításokat, s visszamenőleg is anyagi támogatásban részesülhetnek azok az emberek, akik a sport révén öregbítik nemzetünk hírnevét a nagyvilágban.

  HarconaMarcos:
  "Állami szinten állami intézményeket kell(ene) fenntartani és támogatni. Ez nem Zsolt ellen szól,..."
  Már ne is haragudjon, de ez bizony Zsolt ellen, a ´Zsoltok´ ellen szól. Az én olvasatomban ez azt jelenti, hogy dugjuk el a mozgásában sérült embereket állami intézményekbe, mert mi ´épek´ nem tudunk megfelelően közelíteni hozzájuk, inkább ne is lássuk őket, ne kelljen ezzel a problémával foglalkozni. Éretlen társadalom éretlen tagjainak gondolkodása ez így. Olyan sztereotípia, amit nem vennék át, és nem hangoztatnék az Ön helyében.
  Zsoltra tényleg csak felnézni lehet, mind emberi, lelki ereje, mind sportban elért eredményei miatt is.
  Az ő, és hasonló sorsú embertársai állapotával összefüggésben soha nem használnék olyan kifejezéseket, mint "nyomorult és/vagy nyomorék". Egyrészt a köznapi használatban elterjedt pejoratív tartalma miatt sértő, másrészt a mozgássérültek az embertársaink, akik ugyanúgy szeretetre méltóak, (sőt!) mint egészséges társaink. A szóhasználat tényleg problémát jelent. Hiszen nincs megfelelő szó a sérülések fajtáira, de a nyomorék pl. kifejezetten sértő szó, mégis sokan használják pejoratív értelmezés nélkül, csak úgy spontán. Ha Ön is így használta, akkor sorry a megjegyzésért.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Euroliga: Gospic-MKB-Sopron 81-78

A már korábban nyolcaddöntőbe jutott Sopron kikapott szerdán a horvát Gospic vendégeként a női… Tovább olvasom