Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 10°C Még több cikk.

Aikidó: önbizalom, harmónia

Hétfőnként, szerdánként és péntekenként délután öt órától benépesül a határőrség laktanyájának tornaterme.
Különös, érdekes tevékenységet űző gyermekek, majd felnőttek népesítik be a termet: az aikidósok.

Az Aikido Meishin Egyesület Sopron egyik vezetője, Polgár András második danos mester mutatta be magát az aikidót, s a klubot.
A béke művészete

Az aikidóval kapcsolatban az első és legfontosabb, amit kiemelt, hogy az aikidó harcművészet és életforma, nem pedig küzdősport. A harcművészeti iskola alapítója, az 1883 és 1969 között élt Morihei Uesiba a felfogásában teljes egészében elvetette a másik féllel szemben megnyilvánuló agressziót. Éppen ezért aikidóban nincs is verseny, mert az agresszivitás a legyőzendő féllel szemben annak bizonyos fokú harcképtelenné tételében nyilvánulna meg. Azt is szokták mondani: az aikidó a béke művészete! Az önvédelmen túl egészségre nevelő mozgásforma, amelynek a fő célja, hogy űzői kellemes, egészséges, önbizalommal teli, magabiztos személyiségekké váljanak.

Érdemes megnézni, milyen szertartásosan lépnek be a terembe, s milyen szertartásosan mennek fel a küzdőtérre az aikidósok. Mint megtudtuk, a terembe való belépéskor történő meghajlás az aikidó alapítójának, a küzdőtérre való éréskor való pedig a mestereknek, az edzőtársaknak szóló tisztelet kifejezése. Japán tradíció, amelyet a világon minden aikidós ismer. A tradíciók részét képezi a ruha, amely hasonlít a cselgáncsozók judogijához, de az ágazat neve után a neve aikidógi. A feketeöves, mesterfokozatú gyakorlóknak jár egy fekete nadrágszoknya is, a hakama, amely viselésének fő célja a láb mozgásának elrejtése. Köríves, látványos dobások, feszítések jellemzik e harcművészetet, amelyből filmjeiben időnként Steven Seagal „kölcsönöz" elemeket.
A dzsúdó és a kendó határán

A régi japán szamuráj harci szellemiségből alapvetően két iskola tisztult le mára. Az egyik a fegyver nélküli dzsúdó, a másik pedig a kézifegyveres, kardos kendó. Az aikidó – bár inkább fegyvertelen harcművészet – valahol a kettő határmezsgyéjén mozog. A pusztakezes technikák mellett a fegyveres támadások elhárításának gyakorlása is fontos részét képezi. Van, amikor ennek illusztrálására fakéssel, fakarddal gyakorolnak. Verseny ugyan nincs, de fokozatvizsgák vannak. A soproni egyesületben a 2. danos Polgár András mellett az 1. danos Majlát János, a csoport legidősebb tagja, aki 45 éves, valamint az ugyancsak 1. danos Bottyán Zoltán és Kertai Ádám a mesterek.
Nemzetközi kapcsolatok

A soproni egyesület egyre intenzívebb nemzetközi kapcsolatokat ápol. A közelmúltban Tatabányán olyan országos edzőtáborban voltak, ahol az ágazat egyik „atyja", az aikidót még annak megalkotójától tanuló, 70 év körüli 8. danos Kobajasi Jaszuo volt a vendég, saját kis közösségükben pedig a szakág magyarországi és ausztriai vezetője is megfordult.

A közelmúltban Duisburgban is voltak, a nem olimpiai sportágak világjátékán, ahol a világ különböző részeiből összesen 1500 aikidós volt jelen. Ami még nagyon fontos: ez nemcsak harcművészeti közösség, hanem baráti is! Edzések közben ugyan nem nagyon van mód beszélgetni, de a felnőttek a péntek esti tréning után mindig beülnek valahová beszélgetni. Amikor pedig edzőtáborba mennek, ott sem csak edzenek, hanem megtekintik az adott város nevezetességeit, kulturális jellegzetességeit.

Akinek sikerült felkelteni az érdeklődését az aikidó és a klub iránt, további információkat az egyesület weboldalán (aikidó.sopron.hu) olvashat!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parádé Graboplast-ETO módra

A délelőtti edzésen Görbicz Anita egy kisebb húzódást szedett össze, így félő volt, hogy esetleg nem tud pályára lépni a rangadón. A győriek válogatott irányítója azonban ott volt a mérkőzésen, s ha már játszott, akkor megint varázsolt. Végül a Graboplast-ETO 35 -30- ra kiverte a Cornexi-Alcoa csapatát. Róth Kálmán szerint fantasztikus hangulatú csatát láthattak a nézők. Tovább olvasom