Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 4°C Még több cikk.

A tulajdonos ébresztőt fújt csapatának

Tíz forduló, három győzelem, egy döntetlen és hat vereség, tíz pont, s 13. hely a tabellán.

Vízer László Márió
Tíz forduló, három győzelem, egy döntetlen és hat vereség, tíz pont, s 13. hely a tabellán. Ez jelenleg az FC Sopron mérlege a bajnokságban. A klub többségi tulajdonosa, Vízer László Máriusz finoman fogalmazva nincs elragadtatva a produkciótól, mégis készséggel beszélt arról, hogyan látja a helyzetet, valamint arról, mik a tervei a közeljövőben az együttessel kapcsolatban.

– A szurkolókkal együtt nyilván ön is többet várt annál a csapattól, mint hogy a tizedik forduló után a bentmaradásért küzdő együttesek között tartsák számon. Ön szerint mi az oka a gyenge szereplésnek?

– Úgy vélem, az egyik ok az, hogy a közelmúltban más irányú elfoglaltságaim – például a cselgáncs – miatt jóval kevesebbet tudtam a csapatra figyelni, mint korábban. Kevesebb időt tölthettem Sopronban, nem tudtam kilátogatni az edzésekre.

– Akkor jobban állna a csapat? Amikor a tulajdonos nincs ott edzésen, a játékosok csak lézengenek a pályán a tréningeken? Az kell ahhoz, hogy rendesen dolgozzanak, hogy ön is ott legyen?

– Nem. Azt gondolom, az edzéseken igyekszik mindenki becsülettel tenni a dolgát. Azért lenne hasznos, ha többet lehetnék a csapattal, mert a tulajdonos jelenléte olyan pluszimpulzusokat adhat a játékosoknak, amelyekből a mérkőzéseken is profitálnának.

– Említette: mostanság kevesebb az ideje a gárdára. Azért „képben van", tartja a kapcsolatot a szakvezetéssel?

– Természetesen napi kapcsolatban vagyunk, szerdán is fent voltak nálam az irodámban s beszámoltak a helyzetről.

Eddig csak fizetett

– Mint üzletember nyilván azért fektetett be nem kevés pénzt a soproni labdarúgásba, hogy egyszer, valamikor majd profitáljon belőle. Üzleti szempontból eddig mi valósult meg az elképzeléseiből?

– Eddig csak invesztáltam, fizettem, valóban, ahogy mondta, nem keveset. Fenn kell tartani, működtetni kell a csapatot, fizetni kell a játékosokat, a stábot. Emellett nem egy játékost vásároltam ki előző csapataiktól. Ezek a tranzakciók sem voltak olcsók.

– Hogyan, milyen módon vehet ki pénzt a soproni futballból, mert nyilván ez a célja hosszabb távon?

– Két módon. Az egyik a nemzetközi kupaszereplés, a másik a klubbal szerződésben álló labdarúgók külföldre történő eladása.

– A dolgok állása szerint inkább ez utóbbinak lehet realitása. Van érdeklődés az FC Sopron labdarúgói iránt külföldről?

– Két játékos iránt érdeklődnek. Kapusunk, Rabóczki Balázs esetében előbbre tartunk, ő már volt is próbajátékon az angol másodosztályú Queen’s Park Rangers együttesénél. Abban maradtunk, hogy a téli szünetben tárgyalunk a játékos áráról. Feczesin Róbert iránt francia, dán és ukrán klubok érdeklődnek, de itt még nem tartanak olyan stádiumban a tárgyalások, hogy érdemes lenne csapatnevet említeni.

Türelmesebb lett

– Közel másfél éve vállalt szerepet Sopronban, s ezalatt elég sok döntést hozott, gondolunk itt elsősorban a korábbi, gyakori edzőváltásokra. Visszagondolva ezekre, volt-e olyan, amiben úgy érzi, rosszul döntött?

– Nem tagadom, lehettek olyan döntéseim, amelyeket túl hirtelen hoztam meg, amelyek a kapkodás látszatát kelthették. Viszont engem minden döntésnél egy dolog vezérelt, hogy minél előbb minél sikeresebb legyen a csapat. Azt gondoltam, ha Sopronba hozunk tehetséges, korosztályos válogatott, fiatal labdarúgókat, ők a bajnokság élmezőnyébe vezethetik a gárdát. Talán türelmetlen voltam, túl gyorsan reméltem a sikert. Sok a fiatal, kevesebb a tapasztalt játékos, de dolgozni kell velük, s előbb-utóbb csak beérik a munka. Mostanra talán én is türelmesebb lettem, látom, nem megy minden azonnal.

– Ezek szerint a közeljövőben nem tervez változtatásokat?

– Az biztos, az őszi évadot a Selymes Tibor vezette szakmai stábbal dolgozza végig a csapat. A hátralévő öt meccsen sok minden kiderülhet.
Labdarúgók, ébresztő!

– A téli szünet az előző évadban roppant mozgalmas volt, jóval eseménydúsabb a vártnál. Most is nagy mozgás várható?
– Nem véletlenül mondtam, hogy az őszi szezonból hátralévő öt bajnokin sok minden kiderül. Néhány labdarúgónak sürgősen fel kell ébredni. Az nem járja, hogy valaki megköti több évre a szerződést, félmillió forint feletti havi alapfizetéssel, majd hónapokig nem csinál semmit a mérkőzéseken.

Mert azt el lehet fogadni, hogy valaki egy-két meccsen gyengébb formában van, de hogy gyakorlatilag egész szezonban ne csináljon semmit a sok pénzért, azt nem fogom tűrni. Ezektől a játékosoktól vagy megválunk, vagy a teljesítményükhöz igazítjuk a pénzüket. Ebből okulva a jövőben azt tervezem, nem ilyen megállapodásokat kötünk, hanem olyanokat, hogy kisebb alappénzre jönne jókora eredményességi prémium.

– Úgy tudjuk, a magyar labdarúgók nem igazán rajonganak ezért a konstrukcióért...

– Majd kiderül, várjuk meg az őszi szezon végét, nagyon remélem, összeszedik magukat a srácok, s nem lesznek ilyen szankciók. Az évad végéig az a cél, hogy a bajnoki tabellán minél feljebb kapaszkodjon az együttes, s hogy állva maradjon a Magyar Kupában. Ami az esetleges változásokat illeti, a télen egy 22 éves Rus nevű védekező középpályást és egy Orlando nevű, 18 éves olasz csatárt hozok Szalontáról Sopronba.

– Jó is, hogy említette, akiket eddig Szalontáról hozott, nem váltották meg a világot...

– Akik nem váltották be a reményeket, vissza is tértek Romániába, s valószínűleg a télen is lesz ilyen labdarúgó. De ebben a két fiúban nagyon bízom, Rust például három román élvonalbeli klub is vitte volna, Orlando pedig nagyon gólérzékeny. Rajtuk kívül előrehaladott tárgyalást folytatok egy fiatal, s igen tehetségesnek tartott magyar csatár, valamint egy, a húszas éveinek elején járó, élvonalbeli tapasztalattal rendelkező magyar belső védő szerződtetéséről.

– Az előző évadban, s idén is volt jó pár olyan labdarúgó, aki amolyan átutazó volt a csapatnál. Szerződtette őket a klub, edzettek, de az első csapatba nem nagyon fértek be, aztán egy-két hét, esetleg hónap után távoztak. Mi volt ennek az oka, ezen nem akar változtatni?

– Ez valóban így volt, s nem is kevés pénzembe kerültek ezek a szerződések. A jövőben úgy döntünk a kiszemelt játékosok szerződtetéséről, hogy a ligacsapatban teszteljük őket, s ha ott – nem egyszer, hanem többször – kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, azután szerződtetjük őket. Tény, az ilyen rövid és a csapat számára nem kifejezetten hasznos szerződtetéseknek véget vetünk.

Nem távozik, folytatja

– Bár tulajdonosi ténykedését van, hogy bírálják a szurkolók, az vitathatatlan, ön nélkül nehezen lehetne élvonalbeli futballról beszélni Sopronban. A városban viszont az utóbbi napokban olyan pletykák keringtek, hogy távozni készül. Igaz ez?

– Nem, nem távozom. Ha távozni akarnék, nem beszéltem volna erősítési tervekről. Meg aztán februárra beneveztem az utánpótláscsapatot Európa legnagyobb téli felkészülési tornájára, Olaszországba, amelyen olyan csapatok utánpótlás-együttesei szerepelnek, mint az Arsenal, a Chelsea vagy a Bayern München, s a nevezési díj tizenhatezer euró volt.

– A stadion befedése is napirenden van...

– Ez most elakadt, az új városvezetés jelezte: a megkötött szerződéssel ellentétben nem akarja kifizetni a tervezés díját. Remélem, felülvizsgálják döntésüket, nekem éppen elég sokba van a csapat.
Rabóczki Balázs télen az angol másodosztályba igazolhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrladamér: az első előtt?

Vasárnap rendezik a Győrladamér–Mosonszolnok mérkőzést a megyei II. osztályban. Tovább olvasom