Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

A SMAFC 150 éves jubileuma

Hazánk legidősebb és még ma is működő sportegyesülete, a SMAFC tegnap ünnepelte fennállásának százötvenedik évfordulóját. A jubileum emlékét könyv és emléktábla is őrzi.
A soproni sportélet két patinás klubja is jeles évfordulóhoz érkezett. Hétvégén a Soproni Football és Atlétikai Club, azaz a SFAC fennállásának 110. évfordulójáról számolhattunk be, tegnap pedig a Soproni Műegyetemi Atlétikai és Football Club, vagyis a SMAFC 150 éves jubileumi ünnepségét rendezték meg a Krasznai Ferenc Sportcsarnokban.

Az eseménysorozat Zombori Sándor emléktáblájának avatásával kezdődött. Az ünnepi alkalomból megtelt az egyetemi klub csarnoka a jelen és a múlt sportolóival, valamint vezetőivel, akik ma is ezer szállal kötődnek szeretett klubjukhoz.

Prof. dr. Faragó Sándor, az egyetem rektora nyitotta meg a jubileumi ünnepséget. Fotó: Magasi Dávid
Prof. dr. Faragó Sándor, az egyetem rektora nyitotta meg a jubileumi ünnepséget. Fotó: Magasi Dávid


„Aki egyszer SMAFC-os volt, élete végéig az is marad" – fogalmazott az ünnepségen prof. dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora, aki beszédében kitért az egyetemi sportélet fontosságára is. „Az intézmény és a klub története párhuzamos, a sportolás a selmeci hagyományok része. Segíti a nevelést és az emberré válást, kitartásra biztat és közösséget épít. Nem tudunk és nem is akarunk versenyezni a százmilliókat felemésztő csapatokkal, mi elsősorban azt szeretnénk, hogy a hallgatók sportolási lehetőséghez jussanak" – tette hozzá a rektor.
Prof. dr. Faragó Sándor beszédét követően Schmitt Pál köztársasági elnök szavait tolmácsolta az ünnepség résztvevőinek, aki levélben gratulált a jeles évforduló alkalmából.

Prof. dr. Takáts Péter, az egyesület tanár-elnöke felelevenítette az elmúlt százötven év legfontosabb állomásait a SMAFC életében, kiemelve, hogy az egyesület alapítói, Hampel Adolf és Cseh Lajos 1860-ban Selmecbányán aligha hitték, milyen komoly egyesület alapjait teszik le.

Fodor Tamás, Sopron polgármestere elmondta, az egyesület hozzátartozik a város életéhez, majd az elmúlt százötven évhez hasonló sikereket kívánt a SMAFC-nak. Az egyesület elnöke ezt követően a testvérklubként működő Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület képviselőitől, majd a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségétől vehetett át elismerést.

Az ünnepségen a jelenlegi és egykori sportolók, sport- és városvezetők jubileumi emlékérmet vehettek át. Mindannyian hazavihettek egy példányt a jubileum alkalmából kiadott könyvből is, amely a SMAFC történetét dolgozza fel.

A Krasznai-csarnokban felavatták azt az emléktáblát is, melyet a százötven éves évforduló alkalmából a SMAFC jubileumi bizottsága állított, és az elhunyt sportolók és vezetők emlékét őrzi.

Az ünnepség után a SMAFC női, majd férfi kosárlabdacsapata játszott mérkőzést.

Olvasóink írták

  • 1. CsabaKiraly 2010. szeptember 10. 20:37
    „Nagyszeru ez nekunk Magyaroknak es nem "mint allampolgaroknak" hanem Szivben is MAGYAROKNAK.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futsal: mezekkel segít a Nemak

Az utánpótlás-támogatás jegyében tartott közös sajtótájékoztatót a Rába ETO és a Nemak Győr Kft. Tovább olvasom