Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

A röplabda megszállottja

Röplabda - Farnady Ernő, a győri röplabdasport kiemelkedő egyénisége volt a vendége a Sportlegendák mesélnek... sorozatnak.
Több szempontból is rendhagyónak számított a Győri sportlegendák mesélnek... rendezvénysorozat újabb állomása. A beszélgetést megelőzően egy kiállítás nyílt meg, amely gazdag anyagával egyszerre mutatta be a győri röplabdasport elmúlt évtizedeinek történéseit, emlékeit, s mutatta be a sportág iránt fél évszázada elkötelezett Farnady Ernő munkásságát.

Az érdeklődők között ott voltak Farnady Ernő pályatársai, tanítványai, valamint Bodó Gábor, aki játékosként tagja volt a magyar férfi röplabdázás egyetlen olimpiai részvételének (1964, Tokió). A jelenlévőket köszöntötte Dikácz Ernő, a Magyar Röplabda Szövetség főtitkára.

Molnár Péter sportigazgató remek hangulatú, de egyben tanulságos beszélgetést folytatott a győri születésű sportlegendával. Megtudhattuk, hogy a gimnáziumban kiváló testnevelői voltak, sokat kosárlabdázott, röplabdázott és kézilabdázott. A győriek a Felvidékről, Kárpátaljáról és Lengyelországból érkezett sportemberek segítségével ismerkedtek meg a röplabdával.

A Miskolci Egyetemre került, edzőként 1957-ben az MVSC-ben folytatta, ahol öt válogatott játékos is szerepelt, így az NB I-ben a második helyen végeztek. A borsodiakkal bejárta fél Európát, hiszen vasutascsapat lévén a vonatot ingyen vehették igénybe. Az albán válogatott Tiranába hívta az MVSC-t. Éjfélkor kezdődött a mérkőzés, mert akkor már elviselhető volt a hőmérséklet. Ott ivott először igazi facsart narancslevet és evett olasz fagylaltot.

Farnady Ernő az egyetem elvégzése után visszatért Győrbe, ahol az ipari technikum tanára lett. A gépipari és a Jedlik legendásan nagy csatákat vívtak. Farnady a Dózsa játékos-edzője lett előbb az NB I-ben, majd az NB II-ben. 45 éves korában is játszott még. Azóta is hol női, hol férficsapatok edzőjeként dolgozik.

Az első strandröplabda országos bajnokság egyik tornája is Győrben volt.

A beszélgetés zárásaként az egykori tanítvány, Wajzer Gábor, a polgármesteri hivatal csoportvezetője adta át a város ajándékát.
Farnady Ernő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futsal: tartalékos győzelem

Futsal - Idegenben győzött magabiztosan a győri Duna Takarék ETO a hazai élvonalbeli futsalbajnokság… Tovább olvasom