Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

A profizmus a pályán nem látszik - interjú az ETO ügyvezetőjével a kialakult helyzetről

Csalódást jelentő 11. helyezés, hazai nyeretlenség, 8 pont - ilyen mérleg után hét bajnoki fordulót követően vasárnap este közös megegyezéssel távozott a csapattól Mészöly Géza, az ETO vezetőedzője. A kialakult helyzetről Soós Imre, a klub ügyvezetője nyilatkozott a Kisalföldnek.
Az NB I-es álmokat szövögető ETO bántóan rosszul rajtolt a Merkantil Bank NB II-ben. Hét forduló telt el a bajnokságból, eddig hazai pályán nem nyert mérkőzést a csapat, mindössze 8 pontot szerzett és ezzel a táblázat 11. helyén áll. 

A klub tulajdonosa vasárnap este megelégelte az eredménytelenséget és közös megegyezéssel szerződést bontottak Mészöly Géza vezetőedzővel, aki idén júniusban szerződött a csapat élére. Az ETO gyenge szereplése miatt ez a lépés – ahogy mondani szokás – már benne volt a levegőben.

A Csákvár elleni mérkőzés után Mányi József tulajdonossal és a vezetőedzővel leültünk és kiértékeltük a csapat produktumát – kezdi Soós Imre, az ETO FC Győr ügyvezetője. – Eltelt az őszi idény egyharmada, a megszerezhető huszonegy pontból csak nyolcat sikerült begyűjteni, ez harmincnyolc százalékos teljesítmény. A magyar futballban ahogy szokásos, a tulajdonos ezért az edzőváltás mellett döntött. Mészöly Gézát sem lepte meg túlságosan ez a lépés, különösen a legutóbbi két vereség tükrében nem. A szakmai vélemények alapján ez a keret sokkal többre hivatott. Ha csak azt a tényt vesszük figyelembe, hogy a mértékadónak tartott transfermarkt alapján az ETO játékoskeretének értéke hárommillió euró, a Vasassal együtt a két leg- erősebb csapat a jelenlegi NB II-es mezőnyben. Ehhez képest az egymillió-kétszázezres Csákvár lefutballozott bennünket a pályáról. A fiatalok eltüntették a képességbeli különbségeket.


A szurkolók szívét keserűség tölti meg az ETO jelenlegi szereplése miatt. Mészöly mellett néhányan ezért Soós Imre menesztését is követelték a Csákvár elleni vereség után. Mondván, ő is hibás a rossz szereplésben, mert a feljutáshoz nem elég erős a győri játékoskeret.

Ez felháborító – vágja rá kendőzetlenül az ETO ügyvezetője. – Ennyi erővel a mosodás vagy a pályamunkás is felelős lehetne a rossz szereplésért, holott sem ők, sem én, de még a vezetőedző sem tehet arról, hogy a többszáz NB I-es mérkőzést a lábában tudó játékos két méterről nem találja el a kaput, vagy az ellenfél tizenhét éves támadója hülyét csinál a védőinkből. A keret kialakítása nem az én feladatom, ráadásul az ügyvezetői teendők tíz-tizenkét órát felemésztenek naponta, így sem időm, sem egyéb kapacitásom nincs ezzel foglalkozni.

Amikor Szentes Lázár lett a vezetőedző, a télen egyetlen futballista leigazolását kérte, Koszó Balázsét. Őt ki is vásároltuk a szerződéséből. Azt mondta, többeknek szeretné megadni a lehetőséget, hogy eldőljön, megfelelnek-e az ETO törekvéseinek. Március harmincadikán írt egy levelet a tulajdonosnak, amiben játékosokra lebontva adott egy jövőbe mutató szakmai értékelést. Miután Szentessel elváltak az útjaink, ezt a listát megmutattam Mészöly Gézának, aki úgy döntött: nála mindenki tiszta lappal indul. Végül Beliczky Gergővel nem számolt a szakvezető, Mervó Bencét pedig több új játékosunkhoz hasonlóan a vezetőedzővel egyeztetve, ETO-s múltja és kötődése miatt igazoltuk. Mészöly szerződtetése előtt egy futballista került ide, Jakab Dávid, de az ő személyéről is egyeztettünk vele. Igaz, rá nem nagyon számított a szakvezető. Ezzel az esettel már cáfolom is azokat a pletykákat, hogy beleszólnék a csapat összeállításába. Felháborítónak tartom, hogy egyesek ilyeneket híresztelnek. A napjaim jelentős részét kitölti az ügyvezetői feladatkörömből adódó munkák elvégzése, a sportszakmai részből Szentes Lázár érkezése óta teljes mértékben háttérbe vonultam függetlenül attól, hogy a sportigazgatói munkakör is a pozícióim közé tartozik, azonban ezt érdemben nem tudom ellátni. 


A rossz szereplésnek a klubnál eddig egyetlen vesztese van, Mészöly Géza vezetőedző, de úgy tűnik, a játékosok nem ússzák meg ennyivel.

A futballistáink akkor nagyon profik, amikor a szerződésükről van szó, de ez a mentalitás később már nem mutatkozik meg a teljesítményükben – folytatja Soós Imre. – Velük szemben egyetlen eszköz, amit érvényesíteni lehet, az a pénzbüntetés. Ezt meg is tesszük. Itt kell szólnom Völgyi Dániel esetéről, aki az ETO legutóbbi bajnokcsapatának tagja volt, nálunk egy klubikon. A Siófok elleni meccsen felelőtlen viselkedése miatt kiállították és az MLSZ öt mérkőzésre eltiltotta. Legközelebb csak október közepén léphet pályára. Természetesen addig csökkentjük a jövedelmét. Mészöly Géza ugyan teátrálisan kiküldte őt az öltözőből, de ez nem jelenti azt, hogy már ne tartozna az első csapat keretéhez.


Kéthetes szünet következik a bajnokságban. Kérdés: hogyan tovább?

A csapat edzéseit a tulajdonos döntése értelmében Király József, az eddigi pályaedző vezeti – mondja Soós Imre. – Az A licenccel rendelkező megbízott szakember ismeri a mezőnyt, korábban Mosonmagyaróváron vezetőedzőként is bizonyított. A szabályok értelmében egyébként a klubnak hatvan napja van arra, hogy kinevezze az új vezetőedzőt.


 A csapat keretében ősszel nem várható jelentős változás.

Egy játékos távozott a napokban, Pongrácz Viktor, aki öt hónapja nem játszott mérkőzést az ETO-ban. Mészöly Géza úgy nyilatkozott róla, nem számít rá, ezért a játékossal közös megegyezéssel elváltak az útjaink. Próbáltam vele egyezségre jutni, hiszen még egy éves szerződés kötötte az ETO-hoz, kínáltam neki különböző opciókat, de ő nem kívánt itt maradni. És mint tudjuk, az a játékos a legdrágább, aki a lelátón ül és nem a pályán teljesít. A szabadon igazolható magyar futballisták közül az elmúlt hónapokban szinte mindenkivel tárgyaltunk. Sokan akár kisebb pénzért és a kevesebb játéklehetőségért is az első osztályt választották. Kijelenthetem: azok a rutinosabb játékosok, akik NB I-es múlttal rendelkeznek és hajlandók az NB II-ben játszani, többségében most itt vannak az ETO-ban


– említi végül Soós Imre ügyvezető.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Messi szerint a Real Madrid gyengébb lett Ronaldo nélkül

Az argentin támadó elmondta, hogy meglepte a portugál sztár távozása, de hozzátette, hogy kiváló… Tovább olvasom