Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 4°C Még több cikk.

A kisalföldi vasember az arizonai kaktuszok között

Győr-Arizona – Major József már több mint két hete tartózkodik az Egyesült Államokban, azon belül is Phoenix-ben. Interjúnkban a kisalföldi vasembert a mindennapjairól, a Halloween estéjéről és az amerikai elnökválasztásról faggattuk.

– A hawaii vb után egyből Phoenix-be utaztál, hogy a helyszínen tudjál készülni a következő nagy versenyedre, az Arizona Ironman-re. Ez a viadal eredetileg nem szerepelt a terveid között. Csalódott voltál az októberi eredmény miatt, ezért döntöttél úgy, hogy elindulsz? - kérdeztük Major Józsefet.

– Nagyon sokáig, csak az volt számomra a verseny pozitívuma, hogy nem adtam fel, de ez nem vígasztalt. Ahogy eltelt egy kis idő, már csak az bosszantott, hogy az elvégzett sok munka nem mutatkozott meg a teljesítményemben. Ekkor hazautazás előtt pár nappal, hoztam egy merész döntést: nem vágytam vissza Magyarországra, ahol hűvös van és vége a szezonnak, hanem az arizonai ironman mellett tettem le a voksom. Éreztem magamban az erőt, hogy november 23-án ismételten rajthoz álljak Tempe-ben, mint címvédő. Nem tűzök ki magam elé semmilyen elérhetetlen célt, csak azt szeretném, hogy ki tudjam hozni magamból a maximumot.

Major József
Major József

Napi 170 kilométer zavartalanul

– Jó pár hét eltelt azóta, hogy így döntöttél. Hogy telnek kint a hétköznapjaid?

– Általában reggel vagy késő délután járok úszni, a hét elején egy amatőr úszócsoport edzőjéhez szoktam menni technikázni, a hét többi napján pedig egy fitnesz központ uszodájában végzem el a kitűzött edzésmunkát.

A kerékpáros munka szerencsére rugalmasan halad és jobbnál jobb helyeket fedezek fel, lassan jobban ismerem a környéket, mint az itteni lakosok. A hét második felében úgy tekertem 170 kilométert, hogy a város peremterületein nyugodt és meglepően dombos utakon zavartalanul végezhettem a munkám.

A futásra azt szokták mondani, hogy bárhol meg lehet csinálni. Ez így van itt is. Igaz, hogy nincs egy futóknak kialakított park a környékünkön, de részben aszfalton és földúton eddig még mindent meg tudtam csinálni.

Ami pedig az időjárás illeti, eddig az átlagosnál melegebb volt, mint kellene, ami azt jelenti, hogy 32-36 Celsius-fok van alapból. Azért a november végi verseny reggelén előreláthatóan nem lesz meleg, mivel itt a sivatagban, ha délután fel is melegszik a reggel kifejezetten csípős, de majd meglátjuk.

Obama történelmi diadala és Halloween

– Azért az edzéseken túl, úgy gondolom, hogy van még pár olyan dolog, ami érdekessé teszi az ottlétedet. Egyrészt most volt Mindenszentek, aminek Amerikában a Halloween a megfelelője, illetve az egész világot érinti a nagy esemény, az elnökválasztás.

– Már kétszer voltam Arizonában, de mindig az áprilisi időszakban. Úgy, hogy most valóban több olyan dologba is belecsöppentem, amit egyszer érdemes megélni testközelből is. Ahogy említetted, október 31-én volt Halloween estéje, amikor a felnőttek nagyrésze bulit rendez, a gyerekek pedig elindulnak a környező házakba cukorkát és csokit gyűjteni. Persze ennek fontos előkészületei vannak. A gyerekeknek jelmezt kell magukra ölteni, a vendégfogadó házaknak, pedig jelét kell adni annak, hogy várják a jövevényeket. Mi feldíszítettük a ház ajtaját lámpásokkal és kiraktunk két töklámpást. Ezt meglátva a környék gyerekei jöttek is, engem például az uszodából hazaérkezve majdnem magukkal sodortak.

A másik érdekes dolog, mint mondtad, az amerikai elnökválasztás, ami minden esedékes évben – mint most is – november első keddjén zajlott. Ez elég furcsa a mi szemszögünkből, mert mi mindig vasárnap választunk, de itt ez így történik. Nem tudom, hogy Amerikában van-e kampánycsend, de ha igen, akkor nagyon rövid, mert minden csatornán az utolsó pillanatokig erről beszéltek. Ezt csak azért említem, mert nagyon megoszlanak a vélemények az eredmény – annak pozitív, illetve negatív hatásai – tekintetében, főleg a jövőre nézve.

Ha épp nincs elnökválasztás

– Akkor gyakorlatilag meg is van a programod a pihenőnapokra. Mivel töltőd még a szabadidőd, ha éppen nincsen elnökválasztás?

– A házigazdáim lánya, Bianca profi szinten úszik és most hétvégén volt az állami középiskolás bajnoksága. Mint fogadott családtag, úgy éreztem, hogy nekem is ott van a helyem a lelátón. Jól döntöttem, mert egy fergeteges rendezvényen vehettem részt. Arizona állam minden bejutott középiskolája képviseltette magát, nagy létszámú diáksereggel. Azt tudni kell, hogy az úszás itt egy középiskolás fiatalnak ugródeszka a legjobb egyetemekre való bejutáshoz.

Ehhez mérten nagyon magas szinten művelik ezt a sportágat, az állam pedig mindent biztosít a fiataloknak, hogy a lehető legjobbak lehessenek. A rendezvényre minden úszónak elmennek a szülei és az iskolák szerinti klikkekbe tömörülve szurkolnak. Számomra elképesztő volt, hogy 14-15 éves fiatalok, hogy tudnak ilyen szépen és gyorsan úszni, de arra rájöttem, hogy nem véletlen olyan sikeresek nemzetközi szinten ebben a sportágban is.

Az esemény számunkra is sikeres volt, mivel Bianca egyéni csúcsot úszott.

A hawaii depoban
A hawaii depoban

"Hátha végre kicsúcsosodik"

– Még egy utolsó kérdés: hogy érzed, sikerül november 23-ra csúcsformába kerülnöd?

– Egyelőre az edzésekre koncentrálok és azokra a versenyekre, amelyeket gyorsításnak szánok. Az egyik már múlt héten le is ment, a SOMA középtávú viadal, ahol az előkelő negyedik helyet szereztem meg. Illetve, jövő hétvégén lesz egy 3800 méteres úszóverseny a tempe-i városi tóban, az ironman helyszínén. Nagyon jó edzésnek és felmérésnek érzem ezt a két eseményt.

Tudni kell, hogy a középtávú triatlon első 10 helyezettjéből körülbelül 6-an fognak indulni egy hónap múlva és még számtalan neves versenyző szeretne megverni, mint áprilisi címvédőt. Úgy, hogy most megyek is és elkezdem csiszolgatni a formám az év utolsó versenyére, hátha végre kicsúcsosodik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újpest-ETO FC 1-1

Labdarúgás - Újpesten vendégszerepelt a Győri ETO FC a Soproni Liga 14. fordulójának… Tovább olvasom