Kisalföld logö

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 19°C | 32°C Még több cikk.

A győri kajakosnak löketet ad az aranyérem, de nem tudja, hogy ez kitart-e Tokióig

A győri kajakosnak löketet ad az aranyérem, de nem tudja, hogy ez kitart-e TokióigAranyos emlékkép Rióból: a győztes kvartett, Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara és Fazekas-Zur Krisztina (b-j).
Az aranygéppel érkezett haza Rióból Fazekas-Zur Krisztina, a Graboplast Győr kétszeres olimpiai bajnok kajakosa. Rengeteg szurkoló, kisgyerek szeretett volna aláírást, közös fotót kérni a bajnoknőtől a Syma-csarnokban. Mi pedig közben faggattuk a kiváló sportolót.

Az utolsó riói magyar aranyérmet szerző Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina összeállítású kajak négyes úgy védte meg olimpiai bajnoki címét 500 méteren, hogy az első lapátcsapástól az utolsóig biztosan kezében tartotta a futamot, kevés esélyt hagyva a rivális hajóknak. "Könnyebb volt győzni Rióban, mint négy éve Londonban?" - kérdeztük a győri színekben versenyző kajakost.

"Éreztem, hogy nekünk áll a zászló"

"Nehezebb. Szilágyi Áronnal arról beszélgettünk az ünnepi köszöntő előtt, hogy ő már akkor hazajött Brazíliából, amikor mi még ki sem utaztunk. Az utolsó utáni kajakos futam volt a miénk. Négy éve elsők között versenyeztünk Londonban. A győzelem után volt idő nyugodtan szurkolni a csapattársaknak, kicsit lazítani. Most is nagyon szorítottunk Danáért és a páros győzelméért. Láttuk, mennyire jó formában van Dana és Szabó Gabi. Ahogy közeledett a futamunk, úgy nőtt az esélyesség terhe. Most sokkal jobban izgultam, mint London előtt. Akkor nem nyomott bennünket ennyire az esélyesség terhe. Most viszont éreztem, hogy nekünk áll a zászló és nyernünk kell. Szerencsére, jól megoldottuk a feladatot" - kezdte Fazekas-Zur Krisztina.

"A férjem támasza nélkül nem tartanék ott, ahol jelenleg állok"

A kétszeres olimpiai aranyérmes kajakos sikerének értékét növeli, hogy két éve adott életet kisfiának, Noah-nak. "A szülés után felbolydult az életünk, természetesen jó irányba. Nem volt könnyű újra csúcsformába kerülni, de Ramival, aki a férjem és az edzőm egy személyben, sikerült megtalálni a jó utat minden szempontból. Nagyon sokat köszönhetek neki mind emberileg, mind sportolóként. A férjem támasza nélkül nem tartanék ott, ahol jelenleg állok" - mondta Fazekas-Zur Krisztina. Hosszú Katinka és Shane Tusup mellett Fazekas-Zur Krisztina és Rami Zur volt a riói magyar csapat másik aranykovács, "családi" párosa.


Az olimpikonok köszöntésen az első sorban kapott helyet az aranykovács női négyes. A kép jobb oldalán Fazekas-Zur Krisztina. Fotó: Béres Márton
Az olimpikonok köszöntésen az első sorban kapott helyet az aranykovács női négyes. A kép jobb oldalán Fazekas-Zur Krisztina. Fotó: Béres Márton


Siet a kisfiához

Hogyan tovább? "Természetesen sietek a kisfiamhoz, alig várom, hogy magamhoz öleljem. A versenyzői pályafutásomról egyelőre sok konkrétumot nem tudok mondani. Le fogunk ülni a férjemmel és megbeszéljük, mit szeretnénk a jövőben. A riói aranyérem sokat adott, erőt meríthetek belőle, élvezem a kajakozást, de az érem másik oldalán nem feledkezhetek meg arról, hogy 36 éves vagyok. Egy biztos: az alapítványommal, a Bajnokok Útja Alapítvánnyal sokat szeretnék foglalkozni mostantól" - zárta szavait Fazekas-Zur Krisztina.

Győri látogatás

Az Egyesült Államokban élő sportolónő a tervek szerint szeptember közepén utazik vissza Kaliforniába. Előtte látogatást tesz győri egyesületénél a folyók városában.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cristiano Ronaldo lett az Év játékosa az UEFA szavazásán

Cristiano Ronaldo lett az Év játékosa az UEFA szavazásán

A 31 éves csatár a 2013/14-es idény után második alkalommal kapta meg a díjat. Tovább olvasom