Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

A grazi bombagóltól a soproni cserepadig

Horváth András, az FC Sopron játékosa az elmúlt hetekben megjárta a mennyet és a poklot is.

MTI-fotó: Illyés Tibor
Horváth András, az FC Sopron játékosa az elmúlt hetekben megjárta a mennyet és a poklot is. Válogatottbeli debütálásán bombagólt lőtt, szombaton pedig klubcsapatában már a kezdőben sem kapott helyet.
Néhány hete nagyot fordult a világ Horváth Andrással, a soproniak immáron válogatott középpályásával. A Fehérvár ellen parádés duplájával győzelemre vezette a szinte végig emberhátrányban futballozó soproni együttest, majd a válogatottba is bekerült. A nemzeti csapatban, Grazban az osztrákok ellen pazar bombagóllal debütált.

Azóta újból nagyot fordult a világ a középpályással, ám ellenkező előjellel. A legutóbbi bajnokin nem kezdett a Honvéd ellen, s miután beállt, büntetőt rontott.

– Gondolom, abban egyetérthetünk, hogy a grazi bombagólja óta túl sok válogatottra emlékeztető megmozdulása nem volt a soproni csapatban. Mit gondol, mi lehet ennek az oka? – kérdeztük a futballistát.

– Tény, hogy a Tatabányán a győriektől elszenvedett vereség óta nem megy úgy a játék, ahogy szeretném, s ahogy gondolom, a szurkolók joggal várnák el tőlem – fejtegette a Horváth András. – Magam is sokat gondolkodom az okokon. Arra jutottam, hogy a közelmúltban túl sok minden történt velem, és ezt nem tudtam lelkileg igazán feldolgozni.

– Pedig nem olyan embernek ismerjük, mint aki egy-két jó meccs után „elszáll" saját magától...

– Éppen ellenkezőleg. Nem változott a futballhoz való viszonyom, a hozzáállásom, ugyanúgy készülök, mint eddig. Úgy érzem Graz óta, hogy a klubomban talán túlzottan is bizonyítani szeretném, hogy válogatott labdarúgóként meghatározó játékosnak, húzóembernek kell lennem. Ez görcsössé tett és csak erőlködöm, nem tudom azt nyújtani, amire valójában képes vagyok.

– Előbb a válogatottban került a kispadra került. Ez hogyan érintette?

– A norvégoktól elszenvedett vereség után kerültem ki a kezdőcsapatból. Én úgy éreztem, azon a mérkőzésen – bár súlyos vereséggel végződött – nekem nem ment rosszul a játék. A kapitány azonban így döntött.

– A múlt hét végén a Sopron kezdőcsapatába sem került be. Ehhez mit szólt?

– Ahogy az utóbbi mérkőzéseken játszottam, azok alapján nem volt meglepő, elismerem: joggal kerültem a kispadra. Nem tudom, lehet, hogy jót tett volna-e, ha erre már korábban sor kerül. Úgy érzem, az utóbbi hetekben velem történt események hatására pszichésen elfáradtam.
– Pedig a közelmúltban a csapatot öltöztető sportszergyártó cég jövő évi kollekciójának bemutatóján amolyan divatfotózáson is részt vett...
– Voltak, akik felrótták nekem, hogy fotóztatom magam, ahelyett, hogy futballoznék... Nos, engem a klubot támogató cég mint válogatott játékost hívott meg erre a rendezvényre. Úgy gondolom, válogatott labdarúgóként ezzel bizonyos fokig a klubot is segítem, népszerűsítem.

– Mit gondol, ezeknek a hatásoknak, amelyekről beszélt s amelyek önt érték, mennyi szerepük volt abban, hogy a Honvéd ellen elrontotta a büntetőt?

– Nem hiszem, hogy a kettőnek köze lenne egymáshoz. A tizenegyesnél abszolút biztos voltam magamban s abban: válogatott játékosként be tudom rúgni a büntetőt. Aztán túlságosan sarokra helyeztem a labdát, amely a kapufáról a kapu mellé ment.

– Említette a pszichés fáradtságot. A csapat mellett pszichológus is dolgozik, mit gondol, ő segíthet kilábalni a hullámvölgyből?

– Korábban kétszer is beszélgettem vele. Valamennyit talán segíthet, de abban, hogy ebből a gödörből kimásszak, igazából csak magamra számíthatok. Bő egy hónapja szinte minden sikerült, az utóbbi hetekben pedig szinte semmi. Nagyon remélem, minél előbb magamra találok.
mostanában kevesebb oka van az örömre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntetést kap Schumacher Pelétől

Minden idők legsikeresebb autóversenyzője, Michael Schumacher egy különleges díjat vehet át… Tovább olvasom