Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

A Fehér-szobor-ügy utózöngéi

Labdarúgás - Óriási botrányt kavart a Győri ETO FC és a klub megbízásából Fehér Miklós szobrát készítő szegedi szobrászművész, Kligl Sándor között a szerződés felmondása után kirobbant vita, amelyről a kedden írtunk.
Kligl Sándor válasza

– Kénytelen vagyok reagálni Klement Tibor nyilatkozatára – kereste meg szerkesztőségünket Kligl Sándor szegedi képzőművész, akivel a Győri ETO FC a szerződésben meghatározott határidő lejárta előtt 25 nappal közölte, hogy a klubnak nem kell az általa készített Fehér Miklós bronz mellszobra.

Kligl Sándor szerint Klement Tibor több időpontra is rosszul emlékszik, például az eredetivel megegyező viaszmodell elkészítésének határideje a megállapodás értelmében nem február 28., hanem 29. volt, Fehér Miklós édesapjának nyilatkozatából is az derül ki, hogy Tarsoly Csaba tudott a szoborról és arról beszéltek, hogy közösen utaznak Szegedre megnézni a modellt. – Ha szükséges, bizonyítani tudom, hogy telefonon és e-mailben, majd levélben is tájékoztattam a klubot a viaszmodell elkészüléséről.

– Az pedig felháborít, hogy az európai hírű győri klub vezetője mit gondol a magyar szobrászokról! A szakma nevében rendkívül szomorúnak tartom, hogy az elnök egy félmondattal arra utal, hogy majd másnak adnak megbízást a Fehér Miklós-szobor elkészítésére. Megnézném magamnak azt a profi magyar köztéri szobrászt, aki ilyen előzmények ismeretében elvállalja ezt a munkát. Én biztosan nem fogadnám el a felkérést – mondta Kligl Sándor.

A Győri ETO FC közleménye

A Kisalföldben megjelent cikkre reagálva a következőkről tájékoztatjuk kedves szurkolóinkat:

Kligl Sándor szobrászművész a Kisalföld keddi számában valótlanságokat mond, amikor azt állítja, hogy február 27-én azért hívta fel a Quaestor-csoport kommunikációs igazgatója őt, hogy közölje vele Tarsoly Csaba azon döntését, mely szerint nem kell az általa készített szobor. Ezzel szemben a következők a tények:

Február 27-én, a Quaestor-csoport kommunikációs igazgatója valóban felhívta Kligl Sándor szobrászművészt és a Fehér Miklós-emlékszobor készültségi állapotáról érdeklődött, mert arról semmilyen hivatalos információt nem kaptak. Valamint érdeklődött, hogy a szobor hogyan néz ki, mert arról csak egy rajzvázlatot kaptak, amely mellig sem ábrázolja az elhunyt labdarúgót. Illetve arról kívánta meggyőzni a művészt, hogy ne az általa meghatározott 4,8 millió forintos díjért készítse el azt, mert ez az ár aránytalanul magas összeg egy mellszoborért. Szintén jó szándékúan jelezte a művésznek, hogy az általa írt szerződésnek megfelelően a szobor 1:1 arányú modelljét mutassa be, hogy lássuk, milyen alkotás, mert abból még gond lehet, ha február 29-ig nem mutatja be, ezért küldjön legalább fotót róla.

A művész elutasította ezt a lehetőséget, s meg nem engedhető hangnemben beszélt kolléganőnkkel. A Győri ETO FC elnökét, Tarsoly Csabát kifejezetten zavarja, hogy Fehér Miklósra, a tragikus körülmények között, fiatalon elhunyt labdarúgóra hivatkozva állandó megkeresést kap művészektől, filmkészítőktől, könyvkiadóktól különböző alkotások elkészítéséhez, amelyek nem feltétlenül a fiatalon elhunyt labdarúgó iránti tisztelet okán keletkeznének, hanem elsősorban üzleti céllal. Őt is, mint minden érző embert, mélyen megrázta Fehér Miklós korai halála, annak körülményei, de úgy gondolja, vannak olyanok, akik üzletet látnak a labdarúgó halálában, nem az emlékezés a legfőbb céljuk.

Tarsoly Csaba úgy gondolja, hogy azzal állított legméltóbb emléket, hogy a labdarúgó-utánpótlás kollégiumát Fehér Miklósról nevezték el, ezzel a fiatal labdarúgóra mindennap tisztelettel emlékeznek, és évente 70–80 fiatal labdarúgó számára biztosítja azt, hogy belőlük is olyan tehetséges, sikeres labdarúgó váljon, mint amilyen Fehér Miklós volt.

Folyamatosan több győri és Győrhöz kötődő művész sérelmezte, hogy nem helyi művész kapta meg annak lehetőségét, hogy elkészítse Fehér Miklós emlékszobrát, holott tiszteletdíjukról is lemondtak volna. Ezeket az ajánlkozásokat eddig a klub nem fogadta el. Most döntés született, győri vagy Győr környékéhez kötődő művész kap felkérést a szobor elkészítésére, akinek valóban a labdarúgó emléke a fontos, és nem a „tiszteletdíj" többmilliós haszna.

A Győri ETO FC ezzel a közleménnyel szeretné lezárni azt a korszakot, amelyben 2–3 havonta Fehér Miklós családjának felhasználásával a sajtón keresztül gerjesztettek rossz képet az ETO-ról a különböző, valóságot nélkülöző botrányokkal.

A klub Fehér Miklós emlékét a maga méltó módján őrzi, tegyék ezt mások is!"


Másik szobornak nincs értelme

Idősebb Fehér Miklós tegnap még annyit fűzött az eseményekhez, hogy a család nem akar másik szobrot. „Fiúnkról újabb alkotás elkészítéséhez semmilyen formában nem járulunk hozzá. Ezzel a döntéssel mi lezártnak is tekintjük ezt az ügyet" – említette a volt győri futballista édesapja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztevanovic bravúrokkal segíti a Győri ETO csapatát

Labdarúgás - Szasa Sztevanovic, a Győri ETO szerb kapusa magabiztos teljesítménnyel és több… Tovább olvasom