Kisalföld logö

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 2°C | 8°C Még több cikk.

A 2014-es téli olimpia házigazdajelöltjeiről tárgyal a NOB

Csütörtökön válik ismertté, hogy Salzburg, Szocsi, Pjongcsang, Jaca, Szófia, Almati és Borjomi közül melyik három - esetleg négy - város pályázhat hivatalosan a 2014-es téli olimpia házigazda tisztére.
A kandidálását benyújtó hét jelölt közül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) választ, s hogy a létszámcsökkentés után mely települések maradnak versenyben, azt Jacques Rogge NOB-elnök jelenti be csütörtökön, 13 órakor.

A döntést a NOB végrehajtó bizottsága hozza meg, amely szerdától péntekig Lausanne-ban tanácskozik.

Előzetes értékelések szerint a szemlekörutak tapasztalatai alapján a hét pályázóból az osztrák Salzburg és az orosz Szocsi esélyei a legjobbak, míg gyengültek a korábban biztos továbbjutónak tartott dél-koreai Pjongcsang kilátásai. A városokat különböző szempontok alapján rangsoroló NOB-listán nem hivatalos források szerint Salzburg áll az élen, de az eddig második Pjongcsangot megelőzte a fekete-tengeri üdülőközpont, amely az osztrák kandidálóhoz is közelebb férkőzött az értékelési lajstromban.

Szocsi előbbre rukkolását jelentősen segítette az orosz kormány garanciavállalása, s ama döntése, amellyel 13 milliárd dollárnak megfelelő összeget szavazott meg a város és környéke, a krasznodari terület modernizálását célzó terv megvalósítására. Ez az úthálózat kibővítését, korszerűsítését, számos új szálloda felépítését, s egy leendő olimpia segítése érdekében is az infrastruktúra, benne a közlekedés jelentős fejlesztését teszi lehetővé.

A város maga az olimpiai színhelyek teljes körét magába foglaló elképzelésekkel ismertette meg azokat az újságírókat, akik az orosz meghívásnak eleget téve, kilenc ország képviseletében április második felében látogattak el Szocsiba és az ötkarikás játékokra kiszemelt környező hegyvidékre, ahol minden adottság megvan egy teljes értékű téli olimpia megrendezésére. A házigazdák megmutatták a tengerpart közelébe tervezett olimpiai falut, a fedett sportlétesítmények leendő helyszíneit, s a Kaukázus ama völgyét, ahol - a városközponttól úgy 40 kilométernyi távolságra - a téli olimpia szabadtéri eseményeit kívánják lebonyolítani. Fontos szempont, hogy a magas hegyek övezte, szubtrópusi éghajlatú, méltán nemzetközi hírű üdülőhely olimpiarendezési törekvése mögé felsorakozott a moszkvai kormány, s személyesen Vlagyimir Putyin elnök is támogatásáról biztosította Szocsi pályázatát.

Salzburg esélyeit a kész, évek óta világeseményekkel is bizonyító versenyhelyszíneire, a teljes értékű infrastruktúrára építi, okkal. Paradox módon azonban Mozart városának, a hamisítatlan síparadicsomnak nem kedvez, hogy Ausztria, jelesül Innsbruck adott már otthont - ráadásul két ízben is, 1964-ben és 1976-ban - téli olimpiának.

Pjongcsang "berostálásában" mintha maga a dél-koreai város vezetése sem bízna immár igazán: ekként értékelhető az a tény, hogy a nem először jelentkező település szervezőbizottságát mindössze ketten képviselik Lausanne-ban. Azt is hátrányként említik a szakértők, hogy mivel 2010-ben Vancouver a házigazda, négy esztendővel később aligha kerül ismét Európán kívülre a havas-jeges sportok csúcstalálkozója.

A XXII. téli olimpiának szívesen adna otthont még a sokadszor kísérletező, de ezúttal is esélytelennek ítélt spanyolországi Jaca. A Pireneusokban található, 13 ezer lakosú városka ráadásul csak a havas viadalokat vállalná, a jeges versenyeknek a 140 kilométerrel odébb levő Zaragoza lenne a színhelye.

Bulgária fővárosa, Szófia ugyancsak szeretne a 3-4 kiválasztott közé kerülni, ennek érdekében lobbizik - a bolgár kormány teljes támogatásával a háta mögött - Sztefka Kosztadinova, az ottani ötkarikás bizottság olimpiai bajnok magasugróból lett elnöke, de a volt szocialista táborból akadnak még további kandidálók is. Ilyen a Szocsihoz nem távol fekvő, ezért sem túl fajsúlyos jelentkezőnek tetsző grúz Borjomi, amely sportéletéről nem, ásványvizéről azonban kétségtelenül világhírnévre tett szert. Miként a kazah Almati, az egykori Alma-Ata is hatalmas meglepetést keltene esetleges sikerével. Még akkor is, ha a tengerszint felett 900 méter magasan elterülő, másfél milliós város időről időre hallat magáról azzal, hogy a hegyvidéki szabadtéri csúcspályáján a gyorskorcsolyázók újabb és újabb világcsúcsokat állítanak fel.

A NOB "szűkítő" döntését követően az állva maradt jelöltek közül a NOB teljes ülése 2007 júliusában, Guatemalavárosban választja ki a 2014-es téli olimpia rendezőjét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vincze és Bagoly az év legjobbja

Vincze Ottó lett az egész szezon legjobb győri labdarúgója a Kisalföld osztályzatai alapján. Az ETO FC karmestere – aki az ötödik helyről jött fel – mögött mindössze egy ezreddel lemaradva a kapus Sasa Sztevanovic végzett. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára ketten, a védő Mátyus János és a tavasszal egyre inkább magára talált, s gólokat szerző Bajzát Péter állhatott. Tovább olvasom