Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 11°C Még több cikk.

80 éves a Rába-parti Bozsik

80. születésnapját ünnepli Fehérvári Alfréd, a negyvenes, ötvenes évek legendás győri labdarúgója.

Fehérvári Alfréd
Nyolcvanadik születésnapját Fehérvári Alfréd, a negyvenes, ötvenes évek legendás győri labdarúgója, majd edzője és sportvezetője.
 Fehérvári Alfréd tizenhat éves volt, amikor – akkor még Grédinger néven – a Mosoni Kühne ificsapatában elkezdett játszani, fél év múlva viszont már a felnőttek között rúgta a labdát.

A második világháborúban az utolsó leventeszállítmánnyal Németországba került a többi, addig megmentett mosoni labdarúgóval, Dombossal, Pálissal együtt. Hazatérése után több csapat megkereste, végül a győri MÁVDAC-ba igazolt.

„Mindössze egy évet töltöttem a kék-fehéreknél, amikor megkeresett az ETO, majd át is igazoltam és 1947 őszétől már ott játszottam. Dombos Petivel együtt egy-egy szép öltönyt kaptunk a klubcseréért. Ennek is nagyon örültünk, hiszen a háború után semmink sem volt. Később, amikor jól ment a játék, hívott a Vasas, a Honvéd és az MTK is, de az intézőnk, Pécsi Béla egy-egy hazai ebéd mellett mindig lebeszélt a távozásról. Talán az is megkönnyítette a döntésemet, hogy a csapat jó közösséget alkotott, az edzések után rendszeresen együtt maradtunk, összejártunk, nehéz lett volna a válás."

Emlékezetes mérkőzései közül egy Dorog ellenire gondol vissza a legszívesebben. A kitűnő erőkből álló bányászcsapat Győrött az első félidő végén 3–0-ra vezetett. Baróti Lajos, a csapat akkori edzője az öltözőben mégsem szidta le a játékosokat, csak annyit mondott nekik: „Gyerekek, a jó játék mellett gólokat is kell rúgni!" A második félidőben aztán sziporkázott az ETO és Józsa két, valamint Fehérvári, Dombos és Kertesi egy-egy góljával megfordította az eredményt…

„Hosszú éveken keresztül tagja voltam az A válogatott tizennyolcas keretének, de sajnos hivatalos mérkőzésen nem szerepelhettem. Akkoriban igen Budapest-centrikus volt a labdarúgásunk, ráadásul  jó játékos is sok volt. Ha elfogadom egy fővárosi csapat ajánlatát, biztos, hogy bekerültem volna a válogatott csapatba. Politikai okok miatt nem vettünk részt a londoni olimpián, így életem legnagyobb élménye az volt, amikor először játszottam a B válogatottban. Túrára az ötvenes években nem nagyon engedtek bennünket, de egy németországi út emlékezetes marad máig is. Egy hónapig voltunk kint és végig veretlenek maradtunk úgy, hogy közben Rostockban hatvanezer néző előtt az NDK utánpótlás-válogatottját is legyőztük."

Harmincöt évesen fejezte be az aktív játékot a Rába-parti Bozsik – így nevezték, hiszen ugyanazon a poszton szerepelt, mindt a Bp. Honvéd 101-szeres válogatott fedezete, Bozsik József. A világ egyik legjobb játékosának tartott Puskás Ferenc pályafutása egyik legkellemetlenebb ellenfeleként őrzi Frédit.

A hatvanas évektől főleg alacsonyabb osztályokban dolgozott edzőként, de például három és fél évig dirigálta a Szombathelyi Haladást és két évig az ETO szakosztályvezetőjeként is dolgozott. Később éveken át az ETO-öregfiúk egyik vezetője, edzője volt. Annak idején a DAC-ból az ETO-ba egy öltönyért igazolt át és a szívét adta cserébe...
Sokan köszöntik fel ma, a nyolcvanadik születésnapján.
A MÁVDAC edzőjeként 1969-ben. Álló sorban jobbról a második Fehérvári Alfréd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csalással vádolja az athéni ügyészség a doppingoló atlétákat

Az athéni ügyészség vádat emelt Kosztasz Kenterisz és Ekaterini Tanu, valamint edzőjük, Hrisztosz… Tovább olvasom