Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

25-27 magyar úszó lehet ott az olimpián

Kiss László szövetségi kapitány úgy számol, hogy összesen 25-27 magyar úszó indulhat majd a nyári, londoni olimpián.
A kalkulációt azt követően végezte el a szakvezető és osztotta meg az MTI-vel, hogy vasárnap lezárult az ötkarikás játékokhoz vezető út egyik fontos állomása, a debreceni országos bajnokság.

"Molnár Ákos csatlakozásával jelenleg 14 A szintes úszónk van, de a B szintet - amely többek esetében szintén londoni részvételt jelent - is sokan, az elmúlt egy év alatt összesen 27-en teljesítették. Vagyis jól állunk, hiszen együttesen 41 olimpiai szintesünk van, ez is mutatja, hogy a magyar úszósport erős" - mondta a kapitány.

Hozzátette, hogy a végső szám, s az A és a B szintesek aránya is változhat még, hiszen - nem számítva a külföldi kvalifikációs viadalok kínálta lehetőséget - az olimpia előtt még három hazai versenyen lehet kvótához jutni: "A május végi-június eleji, egri országos ifjúsági bajnokságon, a június 13. és 16. közötti Budapest-bajnokságon, és mindenekelőtt az időrendben is első, május 21-től 27-ig tartó, debreceni Európa-bajnokságon születhetnek még olyan eredmények, amelyek alapján újabb emberek is bekerülhetnek a Londonba utazó csapatba. Mondhatnám, hogy a cél az olimpia, a legfőbb eszköz pedig a hazai rendezésű Eb, ahol nagyok az elvárások a gyerekekkel szemben, de bennük is nagy a bizonyítási vágy éppen azért, mert idehaza mutathatják meg, mit tudnak. Bízom bennük, és úgy gondolom, hogy amikor lezárul a kvalifikációs időszak, vagyis a júniusi Budapest-bajnokságnak is vége, 25-27 fős olimpiai csapatlétszámról tudunk majd beszélgetni."

Kiss László elmondta, hogy sokat vár még a váltóktól is, és a Budapest-bajnokságon azt szeretné, ha pihenten, tehát a program legelején vághatnának neki a szintidő-teljesítés feladatának a staféták, amelyek közül a legtöbb esélyt a férfiak 4x200 méteres gyors-, és 4x100 méteres vegyesváltójának ad.

"Befuthat még a 4x100 méteres női vegyes-, és esetleg - bár neki van a legkevesebb sansza - a 4x100-as női sprintváltó is. Ami meg az egyéni lehetőségeket illeti, a B szintesek közül két fiatalembernek, Gyurta Gergelynek és Balog Gábornak van a legnagyobb és reális esélye arra, hogy A szintet ússzon, ezzel pedig csatlakozzon a jelenlegi 14 fős társasághoz, de azért persze a további kellemes meglepetéseket se zárjuk ki" - mondta a szövetségi kapitány.

Úszásban szintek teljesítése az olimpiai indulás feltétele. Versenyszámonként legfeljebb két sportolót lehet nevezni a kvalifikációs A, és egyet a B szint elérése esetén, illetve váltóban versenyszámonként és országonként egy staféta indítható. A 4x200 méteres női gyorsváltó már kvótát szerzett. Az, hogy a B szintesek közül, illetve a négy (plusz két tartalék) versenyző alkotta váltóba kiket lehet majd ténylegesen nevezni az olimpiára, csak a szintteljesítésre megszabott határidő lejártával derül ki.

Az A szintes úszók: Bernek Péter, Biczó Bence, Cseh László, Gyurta Dániel, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Kis Gergő, Molnár Ákos, Mutina Ágnes, Risztov Éva, Takács Krisztián, Verrasztó Dávid, Verrasztó Evelyn.

A B szintesek: Balog Gábor, Bodor Richárd, Bohus Richárd, Dara Eszter, Financsek Gábor, Gercsák Tamás, György Réka, Gyurta Gergely, Hős Péter, Joó Sára, Kádas Vivien, Kiss Nikoletta, Kovács Norbert, Kozma Dominik, Madarassy Ádám, Nagy Péter, Papp Márk, Povázsai Eszter, Pulai Bence, Rákos Patrik, Sibalin Flóra, Szána Zsombor, Szekeres Dorina, Szilágyi Liliána, Sztankovics Anna, Tompa Orsolya, Zámbó Balázs.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Labdarúgó NB I: Mink Olivér a Pécs vezetőedzője

A szezon végéig az eddigi pályaedző Mink Olivér irányítja az OTP Bank Ligában hatodik helyen álló… Tovább olvasom