Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Zsiráról a Művészetek Palotájába

A fogyatékosok zsirai otthonának lakói szombaton a Művészetek Palotájában lépnek színpadra.

Az Isten pénze című musicalben soproni diákok is szerepelnek. Az épek és sérültek ugyanis együtt alkotják a Komédiás Integrált Színházat.

Izgalomnak nyomát sem lehetett látni a próbán, a Komisz tagjai rutinos mozdulatokkal gyakoroltak Sopronban a Táncsics utcai egykori laktanyaépületben. A fogyatékos és ép színészeket egyaránt foglalkoztató társulat tagjai még véletlenül sem akarnak csalódást okozni a fővárosi bemutatkozáson.

– Örömteli, hogy az épek és a sérültek közösen dolgozhatnak. Azt szeretem, ha minél fiatalabbak játszanak együtt, mert így az ifjak könnyebben elfogadják, szinte természetesnek veszik majd, ha valaki eltér az átlagtól. Sokat köszönhetünk a zsirai intézmény igazgatójának, Hollósi Péternek, mert támogatja a társulatot. Persze sikereink vitathatatlanok, s a sérültek gondozásában és fejlődésében is sokat segít a színház – mondta Szalai Péterné, a társulat egyik vezetője.

A Komisz a fővárosban is bemutatkozik. Fotó: P. V.
A Komisz a fővárosban is bemutatkozik. Fotó: P. V.


Komisz 2004-ben a zsirai Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Otthonának színjátszást kedvelő lakóiból, valamint a soproni Líceum Színtársulat tagjaiból alakult a zsirai szakemberek kezdeményezésére.

– Volt az otthonban egy kis színtársulat, s szakmai segítőként kértük fel Bartokos Tamást, a soproni Líceum Társulat vezetőjét, hogy rendezze darabjaikat. Hamar barátságok szövődtek, így közösen folytattuk – mesélt a kezdetekről Szalai Péterné. – Idén csatlakozva az unió felhívásához, A szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai évében jótékonysági előadás-sorozatot indítottunk. Ehhez a misszióhoz az Isten pénze című musicalt választottuk. A görög katolikus egyház közbenjárására az előadás-sorozat első állomása a budapesti Művészetek Palotájában lehet, a darabban színpadra lépnek a Benedek Elek pedagógia kar oktatói és hallgatói, valamint több soproni általános és középiskola diákjai is – tette hozzá a pedagógus.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pártok már mozgolódnak - közeleg az őszi választás

Kik lesznek a polgármester jelöltek, mely pártok képviselőire szavazhatunk ősszel Sopronban?… Tovább olvasom