Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Zsebbe vágó internetdíjak

Egyes internetes honlapok, így például a szexoldalak technikailag akár több száz ezer forintig is képesek megcsapolni a felhasználók pénztárcáját anélkül, hogy a program alkotói jogsértést követnének el.
illusztráció
A pórul jártak csak önmagukat – no meg angol nyelvtudásuk hiányosságait – okolhatják a történtekért. A Hírközlési Felügyelet (HIF) regionális soproni irodájában panaszok kivizsgálásával is foglalkoznak. A tavalyi 230 jelzés tizenhat százaléka internethasználattal – jó részük komoly összegű számlakövetelésekkel – függött össze. A reklamált legmagasabb egyhavi összeg félmillióra rúgott, de sokan tettek észrevételt több tíz ezer forintos számlák miatt is.

Angol nyelvtudás híján...

Honyák Árpád, a HIF soproni irodájának vezetője elmondta, a számlapanaszok jellemzően zenecserélő, illetve internetes szexoldalak látogatásával keletkeztek. Ezeken az oldalakon is felbukkan ugyanis egy kis ablak, felkínálva a továbblépés lehetőségét, amivel az óvatlanok – pláne angol nyelvtudás híján – élnek is. Ezáltal a felhasználók – talán akaratukon kívül – elfogadnak egy olyan megállapodást, amelynek a végén megjelennek a fizetendő percdíjak, melyek akár ezer forintos tarifák is lehetnek. Tapasztalat, hogy ezt a „megállapodást" angol nyelvtudás híján vagy türelmetlenségből senki nem olvassa végig – tehát el sem jutnak a fizetendő tarifa megismeréséig –, pedig pillanatokon belül már meg is kezdődnek a zsebbe vágó technikai folyamatok: egy program felbontja a meglévő internetkapcsolatot, s busás tarifával működő nemzetközi hívást generálva, nemzetközi oldalról közelíti meg ugyanazt az oldalt, óriási hasznot hozva a programkidolgozónak. Jogilag sem lehet ezt az eljárást utólag támadni, mert abban az ablakban korrekten megfogalmazzák, mi fog történni, ám aki ezt nem veszi tudomásul, a pénztárcája bánja. Olykor több száz ezer forinttal.

Védekezni egyszerűbb

Az utólagos vizsgálatok persze rátalálnak az internetmegszakító- s a nemzetközi távhívásra kapcsoló programra. Mivel nem közvetlenül a távközlési hálózat működési rendellenessége, hanem az „igénybe vett" program okozza a számla túlméretezését, a HIF semmiféle orvoslási lehetőséget nem tud biztosítani az érintetteknek, csupán a figyelmüket hívhatja fel, legközelebb mire ügyeljenek „szörfözés" közben.
Az ilyen jellegű csapdák elleni védekezés egyik módja lehet, ha az internetezés során a távközlési szolgáltatóknál letiltatják a készülék nemzetközi hívását, akár állandó jelleggel, akár jelszavas védelem beiktatásával. Az említett program ezen az akadályon már nem tud túljutni, hiszen ha bontja is az adott internetes kapcsolatot, már nem képes nemzetközi hívás kezdeményezésére. Így a szörföző kezdheti elölről az internetezést, de ez még mindig kellemesebb, mint több száz ezer forintos számlát produkálni...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horgász-halász béke a Fertőn

Horgászok és halászok ősi villongásoktól sem mentes kapcsolatát békévé szeretné oldani a Fertő tó… Tovább olvasom