Kisalföld logö

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Zöld jelzés a Vasfüggöny kerékpárútnak

Mielőbb ki kellene jelölni a Vasfüggöny kerékpárút magyarországi szakaszának nyomvonalát, hogy a projekt kiemelt támogatáshoz juthasson.

Tama István, a Magyar Turizmus Zrt. nyugat-dunántúli marketing igazgatóságának vezetője elmondta, a magyar kormány kiemelt állami fejlesztéssé minősítette, a 6800 kilométer hosszúságú, az egykori vasfüggöny mentén haladó, több országot is érintő kerékpárút magyarországi szakaszának kiépítését, így felgyorsulhat a projekt.

Tama István rámutatott: a nyugati határszélen húzódó kerékpárútnak egyelőre még a nyomvonala sincs egészen kijelölve, és a 2007-2013 közötti uniós fejlesztési ciklusban sem szerepel a kiemelt célok között a terület.

A húsz évvel ezelőtt lebontott vasfüggöny csaknem negyven évig osztotta meg Európát a Barents-tengertől a Boszporuszig. A tervek szerint ennek megfelelően alakítanák ki a túraútvonalat, amelynek természeti, történelmi és kulturális értékei jelenthetnek vonzerőt a kerékpárosoknak, illetve a gyalog túrázóknak.

A nyomvonal változatos tájakon, nemzeti parkokon haladna keresztül, amelyek elsősorban azért maradhattak érintetlenek, mert államhatárok közelében voltak, s emiatt korábban tilalmi zónákba tartoztak.

A nyomvonal kulturális értékét megannyi emlékhely, szabadtéri múzeum, emlékmű növeli, amelyek a megosztott Európa történelmére és a megosztottságnak véget vető közép-kelet-európai rendszerváltásra emlékeztetnek.

A vasfüggöny lebontását követően a korábbi határvonal mentén több kerékpáros projekt valósult meg főként Ausztriában, Németországban, néhány pedig Magyarországon, Horvátországban is. Ezeknek a regionális utaknak a bővítését és összekötését tervezik a vasfüggöny-nyomvonal projekttel.

A hazai és a külföldi kerékpáros turisztikai szakértők is azzal számolnak, hogy a Vasfüggöny kerékpárút teljes hosszában 2020 körül készülhet el, de természetesen egyes részeit már korábban is átadhatják.

Olvasóink írták

  • 1. józanparaszt 2011. november 06. 17:34
    „csak remélni merem, hogy csak "izommeghajtású" jármüvell és gyalog lehet majd ráhajtani!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megjelent a Soproni Szemle idei, harmadik száma

A megjelent publikációk zöme mögött elméleti igénnyel megalapozott, több éves kutatások állnak. Tovább olvasom