Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

Zoé és az Élet - A soproni kisbaba története

Wölfinger Zoé öt hónapja, koraszülöttként látta meg a napvilágot, mindössze 540 grammal. Az orvosok kevés esélyt adtak a babának, ám ő bebizonyította: kitartó, erős és élni akar.

Mariann és Béla friss házasokként gondosan eltervezték a ˝babaprojektet˝. Az elején minden a terveik szerint haladt, egészen a várandósság 24. hetéig. Az édesanya úgy fogalmazott, ekkor jött a megérzés, hogy valami nincs rendben ˝odabent˝.

Orvoshoz ment, s a vizsgálatok alapján kiderült, a baba nem növekszik megfelelően. Mariann szervezete idegen testként kezelte a magzatot, a magzatvíz egyre fogyott az embrió körül. Mintegy két héttel később dönteni kellett: vagy bent marad a baba, s akkor nem marad számára esély, vagy kiveszik, s meglátják, mire lesz képes. A szülők számára gyakorlatilag nem volt kérdés, a császármetszést választották.

Zoé és az Élet - A soproni kisbaba története. Galéria

- Az utolsó héten felgyorsultak a dolgok. Pünkösdhétfőn este leszakadt a méhlepény a soproni kórházban. Az orvos azt mondta, ha az éjszaka még egyszer vérzek, akkor elmegy a baba. Szerencsére ez nem történt meg. Másnap reggel mentővel vittek Győrbe, ahol felkészültek a fogadásomra és rendelkezésre álltak a baba megfelelő ellátásához szükséges eszközök. A várandósság 26. hetének, 5.napján, 540 grammal, délután egy órakor megszületett Zoé - emlékezett vissza az édesanya.

- Ott volt egy nagyon picike és vékony csöppség, akinek az életben maradásáért sokan egy forintot sem adtak volna. Az orvosok sem bíztattak minket semmi jóval - vette át a szót az édesapa. - A szülést követően azonnal inkubátorba tették, s gondoskodtak arról, hogy megfelelően kapja az oxigént.

Zoé fejlődését figyelemmel kísérhetik a facebookon >>
Szülei hozták létre a profilt, így tudják a legegyszerűbben tájékoztatni az érdeklődő, segítőkész barátokat, ismerősöket.
Zoé születése pillanatától fogva elkezdte kitartó küzdelmét az életért. Tűrte az etetést egy csövön keresztül, elfogadta a vitaminokat. A várakozásokkal ellentétben már az első héten sikerült gyarapodnia, két hét után pedig 650 grammot nyomott és lekerült a gép által vezérelt lélegeztetőről. Négy hónap alatt körülbelül három fertőzésen esett túl. A koraszülött babáknál nagy esély van agyvérzésre, Zoé ez ellen is sikerrel harcolt. Lézeres szemműtétet hajtottak végre rajta, hogy az éleslátása kifejlődhessen.

A legnagyobb problémát jelenleg is a tüdeje jelenti a csöppségnek, ami nem fejlődött megfelelő ütemben. A soproni kórházba való átszállítását is leginkább ez akadályozta. Gyakorta légzésrásegítőre szorul, már három szteroidos kezelésen van túl. Ez azonban segítette, hogy jobban tudja használni a tüdejét. Mindezekkel együtt étvágya nem csökkent, s most, öt hónaposan, súlya már 3600 gramm, ami a kezdeteket tekintve ˝csodaszámba˝ megy.


Mariann akkor vehette először karjába gyermekét, amikor Zoé elérte a két hónapos kort. - Nem lehet elmondani, hogy milyen érzés volt, hiszen addig csak inkubátorban figyelhettem, kesztyűben megérinthettem. Éreztem, hogy hamar elfárad a karomban, de a szeme azt mondta: maradj itt és ne rakj le - fogalmazott az édesanya.

Zoé küzdelmét szülei legjobban azzal segítik, hogy hisznek benne. Mariann és Béla realistán, de pozitívan álltak és állnak a mai napig a történtekhez. Nem merültek önsajnálatba, nem keseregtek azon, hogy miért így alakultak a dolgok. A történethez ráadásul hozzátartozik, hogy az édesanya a szülés után tüdőembóliával a soproni kórházba került. Azóta injekciózza magát. A fiatal házaspár kitartása, életszemlélete példát mutathat és erőt adhat azoknak, akik hasonló helyzetbe kerülnek.


- A földön kell maradni, s élni a mindennapokat. Sokan csodálkozva kérdezték, hogy miért nem töltjük minden percünket az inkubátor mellett. Akinek egészségesen születik a gyermeke, az nem értheti a különbséget. Nem segített volna, ha folyamatosan azon gondolkodunk, miért velünk történik mindez. Zoé jó kezekben volt, a győri koraszülött intenzív osztály gondozóinak, orvosainak csak köszönettel tartozunk lelkes, odaadó munkájukért - mondta az édesapa, majd hozzátette: - Mi testközelből tapasztaltuk, a korán érkezett csöppségekért lelkesen napi harcot vívó osztályok is mennyire rászorulnak a támogatásra. Ajánlom mindazok figyelmébe őket, akik az ünnepek közeledtével szeretnének nemes célokra adományozni.

Az elmúlt hét a baba soproni kórházba való átköltöztetésének felkészítése jegyében telt. Zoé kedden megérkezett a városba, ahol remélhetőleg a levegőváltozásnak és szülei közelségének köszönhetően, hamar rendbe jön. Szülei végezetül elárulták, amit a névválasztásnál még ők sem tudtak. A Zoé név jelentése: élet.

A GYSEV Zrt. felajánlotta segítségét

Napokkal ezelőtt még úgy tűnt, hogy Zoé akár még hosszú hetekig a győri kórházban marad. A szülők gyakorta ingáztak Sopron-Győr között, az utóbbi időben pedig naponta, ami hosszútávon anyagilag megterhelő lett volna.. Megkeresésünkre Dávid Ilona, a GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: - Fontosnak tartjuk, hogy a cég lehetőségeihez mérten hozzájáruljon a koraszülött csecsemő gyógykezelésénél felmerülő utazási költségek mérsékléséhez. A társaságunk szükség esetén mind az anya, mind pedig az apa számára ingyenes utazási lehetőséget biztosít Sopron és Győr között. Ezt a lehetőséget egészen addig megadjuk a család részére, amíg a gyermeket Győrben kezelik. Egyben kívánjuk, hogy a szükséges kezelések után a szülők mihamarabb saját otthonukban gondozhassák a kisgyermeket.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. mcseva 2011. november 29. 10:50
  „Az angyalok vigyázzanak rád Drága Kicsi Csillag:( Részvétem a szülőknek.”
 • 23. Guci01 2011. november 29. 08:35
  „Együttérzésem a szülőknek! Egy angyalkával több van az égen... :(”
 • 22. rozinéni 2011. november 26. 12:31
  „jó egészséget és kitartást kívánok a családnak, a gysev-től szép volt a felajánlás nekik is gratulálok, még sok ilyen kellene”
 • 21. Lincsi 2011. november 26. 10:17
  „Gyógyulást és Sok sok boldogságot kívánok:)”
 • 20. accelerator 2011. november 25. 23:04
  „Aki ennyire élni akar, az meg is érdemli hogy éljen! Emberként, boldogan és sokáig! Minden jót kívánok Zoé!”
 • 19. bojtár 2011. november 25. 07:45
  „Az én kisfiam is koraszülött volt idő elött jött és egy csoda volt,hogy megmenekült a rengeteg komplikáció miatt,de kitartottunk és bíztunk,imádkoztunk.Gergely 1 hónap múlva kijöhetett addig minden nap egy rémálom,de a reményt soha nem attuk fel most lassan 3 éves lesz és egy gyönyőrű kisfiúvá érett ezt elfogultság nélkül állíthatom fejlődésében messze utolérte a korosztályát.Szóval kitartás , jó egészséget eljön az idő amikor ő is úton lesz veletek hazafele.”
 • 18. szilvi1005 2011. november 25. 07:09
  „Kedves Zoé és szüleik! Átérzem minden perceteket sajnos én is ugyanigy jártam mint ti Klaudia kislányom 26-hét és 1-napos volt mikor császármetszéssel kivették 430-grammal és 29-cm rel mi is nagyon sokat sirtunk de a pici lányom előtt az inkubátornál sohasem biztattuk apukájával mindig simogattuk meg mondogattuk neki hogy tarcson ki nagyon várjuk haza!mostmár 19-honapos 9,65dkg-és 78-cm szemünk fénye már beszél szavakat meg 2-honapja elkezdett járni azóta nem lehetmegállitani -HA BÁRMIBEN TUDOK SEGITENI IRJON NEKEM! Sok kitartást és egészséget kivánok ZOÉNAK MEG PERSZE SZÜLEINEK IS !”
 • 17. Marces 2011. november 24. 21:10
  „Hajrá! Szorítunk!
  4-lányos apuka.”
 • 16. laudy 2011. november 24. 19:15
  „Kívánom hogy minnél hamarabb együtt lehessenek.sok erőt egészséget és csodás perceket kívánok!:)”
 • 15. SC 2011. november 24. 17:34
  „Jó erőt és egészséget a kis csöppségnek és a szüleinek is!”
 • 14. kefe70 2011. november 24. 17:26
  „Könnyezve olvastam végig a cikket, nagyon meghatott a kis Zoé és szüleik története. Sok erőt, kitartást, egészséget és boldogságot kívánok az egész családnak! Kívánom, hogy minél előbb együtt legyen a kis család!”
 • 13. zsanettiko 2011. november 24. 17:10
  „Nah ilyen történetek kellenének, nem pedig a sok rossz.
  Sok egészséget, boldogságot és kitartást kívánok a Családnak!”
 • 12. soproni 2011. november 24. 16:49
  „Bélust születése napja óta ismerem és szívből kívánom,hogy a kis Zoé is annyi boldogságot szerezzen nekik,mint amennyit ők szereztek a szüleiknek azzal,hogy világra jöttek.Jó egészséget kívánok a kisbabának.”
 • 11. gonzo 2011. november 24. 16:31
  „Már azért is megérte ez a cikk,hogy láthassuk,a máskor oly sok hülyeséget összeirkáló kommentelők is emberből vannak,és ha akarnak tudnak ők normálisak is lenni....
  Sok boldogságot a családnak,a GYSEV előtt meg le a kalappal!”
 • 10. mcseva 2011. november 24. 14:31
  „Gyönyörű kis csillag, reméljük nemsokára itthon leszel egészségesen!
  Csodálatos gesztus a GYESEV Zrt részéről.....köszönet érte!!!!”
 • 9. btl 2011. november 24. 11:19
  „szívből kívánom, hogy minél hamarabb hazavihessék a kis Zoét, és boldogok legyenek!”
 • 8. mitzekatze 2011. november 24. 11:12
  „Kicsi a bors, de erős!”
 • 7. latakacs 2011. november 24. 10:49
  „Kedves Zoé, és Szüleik! Átérzem minden perceteket, sok boldogságot, kitartást, egészséget kívánok Nektek, az összes kezelőorvosnak, ápolónak, és családjának Feleségemmel, Kisfiúnkkal együtt. 3 évvel ezelőtt hasonló történt velünk, mert az akkori kezelőorvos nem vett észre egy fertőzést Feleségemnél. Kislányunk sajnos 4 napot élt csak, ő miatta. Azóta, ahogy írtam, megszületett Kisfiúnk, aki sok örömöt, és természetesen nehézséget is:) okozott már nekünk. Elfelejtetni nem tudja azt, amin átmentünk, kislányunk örökké velünk van gondolatban.
  Zoé, Te egy erős, ügyes kisember vagy, mutasd meg ezt mindenkinek, legyen boldog, egészséges életed!”
 • 6. kerteszb 2011. november 24. 10:35
  „Gratulálok!”
 • 5. ooooo 2011. november 24. 10:22
  „Az ismeretségi körömben van család, ahol hasonló nehézségeken mentek keresztül, annál nagyobb öröm lesz, mikor 2-3 évesen utoléri a "korát" ez a kisbaba és sok sok örömöt fog átélni és adni szüleinek!
  Nagyon sok erőt és ennél is több boldogságot kívánok!!!”
24 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maradj talpon! - A soproni lány legyőzte kihívóját

Mérges magára Nyul Orsolya Hanga, mert szerinte túlzottan zavarban volt, ezért a szereplése nem úgy sikerült, ahogyan eltervezte. Tovább olvasom