Kisalföld logö

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Zarándokok Mariazellbe

Évről évre az ősök nyomdokain zarándokol ki gyalog Mariazellbe a kópházi katolikus fiatalok egy csoportja, akik a hétvégén érkeztek vissza falujukba. A búcsú élménye lelki erőt ad nekik a mindennapokhoz.
Tizennyolc esztendővel ezelőtt még csak egyetlen kópházi, Pinezits János vállalkozott arra, hogy megtegye az utat gyalog Mariazellig. Akkoriban persze még csak kegyes hazugság árán (esküvő, temetés) kaphatott meghívó útlevelet. Időközben évről évre egyre több követője támadt, az egykori néhány fős csapat létszáma alaposan megnövekedett és sikerült újból életre hívni a magyarországi horvátok zarándoklatát, amelyen kópháziakon kívül szentpéterfaiak, horvátzsidányiak, undiak is részt vesznek.

A hagyomány újraélesztője

Pinezits János a vulkapordányi (Wulkaprodersdorf) zarándokokkal tapasztalhatta meg elsőként a közös gyaloglás, az együtt éneklés, a mise és a körmenet élményét. A következő évben két fertőszéplaki asszony és a horvátzsidányi plébános is velük tartott. Azóta már húsz zarándoklaton (más időpontokban és más útvonalon is vándorolt) vett részt a régi hagyomány újjáélesztője, aki egyébként szerényen csak úgy hívja ezt a tevékenységét, hogy maga köré gyűjtötte az embereket.

– Egészen 1997-ig a vulkapordányiakkal zarándokoltunk, tőlük indultunk el Mariazellig, de azután önállókká váltunk – mondja Pinezits János. – Ebben az évben már Kópházáról indítottuk el népes csoportunkat, a saját magunk tervezte útvonalon. Meg is kaptuk a vándor Mária szobrot, amit minden gyalogló hívőkből álló közösség kiérdemelhet. Erre pedig azért is büszke vagyok, mert a harmincas években apám is nemegyszer megtette az utat.

Három napon át

– Alig öt esztendeje minden évben Szent István napja után Kópházáról indul a csoportunk – veszi át szót Egresits Tamás. – A háromnapos gyaloglásra az idén huszonhárman vállalkoztak. Gyönyörű természeti környezetben tettük meg a 140 kilométeres „túrát". Asztalfőnél hagytuk el (a külön számunkra megnyitott határon át) az országot, a Soproni és Rozália hegységről ereszkedtünk le a Bécsújhely előtti síkságra, majd innen egyre feljebb kapaszkodtunk az Alpokba Puchbergig, majd Schwarzaun keresztül Mariazellig. Eközben plébánián, pajtában töltöttünk el két éjszakát. Ez az útvonal egyébként jól jelzett gyalogösvény, amelyen az elmúlt évtizedek alatt ezrek vándoroltak ily módon. Meg-megálltunk az út- menti emlékhelyeknél és kereszteknél, együtt énekeltünk és imádkoztunk.

Jövőre visszafelé is gyalog jönnek

Mariazell előtt már egybefutnak az utak. A gradistyei horvátok falvaiból zarándoklók itt már együtt vándorolnak, míg elérnek a szenthelyre, Mariazellbe. Itt közös lelki gyakorlatokon, búcsúi főmisén – ezt Paul Iby, Burgenland püspöke celebrálja – és gyertyás körmenten, majd a vasárnapi záró liturgián vesznek részt. Az idén hazaindulók közül sokan már azt tervezték, hogy jövőre visszafelé is gyalog jönnek...

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vakkal a vakító Schneebergre

A Vakvagányok című, a világtalanokról szóló film egyik főszereplője, a négyéves kora óta vak Matatek… Tovább olvasom