Kisalföld logö

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Zaciba viszik az ékszert, ha gyorsan kell a pénz

Nagyobb a forgalom a zálogházakban a fűtési szezon magas számlái miatt. A gyorskölcsön iránt egyébként sem csökken az érdeklődés, sokan a mindennapi megélhetés miatt veszik fel a záloghitelt.


Töretlen az érdeklődés a zálogfiókok szolgáltatása iránt, nincs meghatározott korosztály, és minden társadalmi réteg képviselteti magát az ügyfelek között. Van, akinek a mindennapi megélhetés miatt szükséges beadni értékeit, de vállalkozók is megfordulnak a zálogházakban, ha késve fizetnek ki számukra egy-egy megbízást.

Általános tapasztalat, hogy a fűtési szezon magas számlái miatt megnő a forgalom a fiókokban, majd a hideg idő végével kiváltják értékeiket az ügyfelek. Később, például nyaraláskor, iskolakezdéskor és karácsonykor újra nagyobb érdeklődést tapasztalnak a becsüsök.

Nincsenek kérdések, sem hosszadalmas hitelbírálat

Mint megtudtuk, vannak nagyon rövid futamidejű hitelek, amik csak pár napra szólnak. Az ügyfelek azonban általában a leghosszabb futamidőre, három hónapra kötik le értékeiket. A hitel felvehető anonim módon vagy személyazonosság megadásával is, de egyik választásnál sem szükséges kezes, nincsenek kérdések, sem hosszadalmas hitelbírálat. A nagykorúság azonban feltétel.

– Egy átlagos elzálogosítás néhány percet igényel, a beadott tárgyak 97–98 százaléka ékszer, nemesfém. A műszaki cikkek aránya nem egészen két százalékot tesz ki, a fennmaradó hányadon osztozik a műtárgy, festmény, szőnyeg. Ruházati cikkek azonban már mintegy évtizede nem számítanak zálogtárgynak – mondta el érdeklődésünkre Kármán Ferenc, az egyik országos cég zálogigazgatója.

Az ékszerüzlet becsüse egy zálogfiókba szánt karkötő értékét vizsgálja. Fotó: Magasi Dávid
Az ékszerüzlet becsüse egy zálogfiókba szánt karkötő értékét vizsgálja. Fotó: Magasi Dávid


A záloghitel kondíciói a fogyasztási kölcsönökhöz állnak közel

– Megfigyelhető, hogy 2008 óta, ha kevéssel is, de emelkedett a ki nem váltott tételek aránya. Szolgáltatója válogatja, hogy meddig lehet meghosszabbítani egy záloghitelt, a legtöbb fiókban például újabb három hónapra lehetséges, amennyiben az előző kölcsönperiódus kamatait és díjait az ügyfél kiegyenlíti.

Minden zálogfiók megbecsüli a visszatérő klienseket, így előfordulhat, hogy az értékbecslésnél a becsüs figyelembe veszi az ügyféllel kapcsolatos pozitív tapasztalatokat, s esetleg kicsit „feljebb tornázza" az adható kölcsön értékét – fogalmazott Kármán Ferenc, aki kérdésünkre, hogy a záloghitel „hol helyezkedik el" a kölcsönök rangsorában, úgy fogalmazott: – A záloghitel jellemzően viszonylag kis összegű (néhány ezer vagy tíz-húszezer forint), nem igényel banki számlanyitást és ügyfélvizsgálatot sem. Kondíciói a fogyasztási kölcsönökhöz állnak közel, a kamat a kölcsönösszeg évi 22–30 százaléka.

Olvasóink írták

 • 3. magyt 2012. február 07. 11:17
  „Szörnyű -ezt értük el 22-év alatt.”
 • 2. miracle 2012. február 03. 19:39
  „Aki ki tudja váltani, annak van pénze, csak nem tudja beosztani.
  Akinek meg nincs, az ne nyaralni menjen a kapott pénzből.”
 • 1. rozinéni 2012. február 03. 13:41
  „Már akinek van mit oda vinni:((”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP-s aktivisták kiszórták a Lát-leletet

A bírósági döntésnek megfelelően az MSZP eljuttatta a postaládákba a helyreigazító Lát-letetet. Tovább olvasom