Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Wilson, a soproni diákok nyertes robotja

A soproni Széchenyi István Gimnázium két végzős diákja, Cserich Dávid és Kiss Dániel Wilson nevű robotjukkal elnyerték egy országos fejlesztői verseny fődíját.

A diákok iskolájuk informatikai szakkörének keretében egy távirányítós terepjáró modellt alakítottak át. A terepjáróra különböző robotkarokat lehet felszerelni, a jármű küldetésétől függően. A tavaly októberi kolontári vörösiszap-katasztrófát követően megalkotói a talaj pH-értékének mérésére tették alkalmassá Wilsont, s a Marcal folyó árterében vizsgálódtak.

A mérés menetét a következőképpen fogalmazták meg a diákok. A robot kamerája lenéz a talajra a rover előtt, erre a helyre a jármű tetején lévő szivattyú vizet spriccel, mert ha száraz a talaj, fel kell oldani annak összetevőit. Majd a megfelelő kar belemártja az indikátor szalagot a tócsába. Miközben a rover egy kicsit hátratolat, egy motor továbbtekeri a szalagot. Ezután a kamera ˝ránéz˝ a szalagra és továbbítja a képet a számítógépnek. A digitális fotón keresztül lehet információt nyerni arról, ha például a talaj lúgos kémhatású.

Cserich Dávid és Kiss Dániel Wilson nevű robotjukkal. Fotó: Magasi.
Cserich Dávid és Kiss Dániel Wilson nevű robotjukkal. Fotó: Magasi.


- Alapvető célunk az volt, hogy az általunk épített és programozott rover valódi terepen működjön. Ez egy ˝hobbi robot˝, így igazán pontos értékeink nincsenek a mérések alapján. A felvételek kiértékelése egyelőre még szemmel, nem pedig számítógéppel történt. A rover állandó fejlesztések alatt állt, 2008 óta készül, a vörösiszap-kutatásban egy év munkánk van - fogalmazott Cserich Dávid, miközben az iskolában szemlélhettük Wilsont.

- A Marcal folyó árterében vizsgálódva több kellemetlen meglepetés ért minket, a füves-iszapos talajon a rover – ami inkább szilárd talajra lett tervezve - egyáltalán nem tudott közlekedni. Többször visszatértünk a terepre, hibáinkból sokat tanultunk arról, mi mindenre kell gondolni egy küldetés előkészítésénél - vette át a szót Kiss Dániel.

A zsűri egységesen kiemelkedőnek tekintette a projektbe fektetett energiákat, azt ahogy a pályázók kitartóan felépítették kutatásukat, kísérleteztek, kudarcaikból erőt merítve újabb modelleket kreáltak. A technológia és a választott eszközök bátor, szellemes és kreatív alkalmazása, az aktuális társadalmi problémák iránti érzékenység együtt teszik őket érdemessé a verseny fődíjára - olvasható az értékelésben.

A diákok fejenként 25.000 forint ösztöndíjat kapnak havonta a C3 alapítvány Szabadfogású Számítógép című versenyének fődíjasaiként.

Olvasóink írták

  • 1. bogabo 2011. december 23. 00:46
    „gratulálok nekik !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztriában eladják a határátkelők épületeit

Jövőre eladják az ausztriai oldalon lévő határátkelők épületeit. Egyes helyeken az út is magánkézbe… Tovább olvasom