Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Vonzódik a múlthoz, de izgatja a jövő is

Sopron - Fejér Zoltán idén ünnepli hetvenedik születésnapját, s az alkalomra jubileumi tárlattal készül.

A kultúra szerelmesei szombattól október 4-ig tekinthetik meg alkotásait a Festőteremben.

– Sosem akartam festő lenni, de úgy látszik, ennek születtem. Ars poeticám szerint a még nem látott szépségeket, az elsőre észre nem vehető motívumokat igyekszem láttatni a képeimen. Úgy gondolom ugyanis, hogy a mai ember számára már nem elegendő a minket körülvevő világ leképezése, hiszen rendkívüli gazdagság vesz körül, és ez a kavalkád már nem nyújt elegendő élményt. Nosztalgikusan vonzódom a múlthoz, de ezzel egyidejűleg rendkívül izgat a jövő és a jelen. Egyszer valaki a műtermemben járva azt mondta, annyi skicc van a falakon, hogy azokat sosem tudom majd befejezni. Azon dolgozom tehát, hogy a vázlatokat a fejemben lévő képekkel együtt papírra, vászonra vigyem. Soha nem unatkozom, rengeteg élmény halmozódik a gondolataimban, tevékeny vagyok, és nem foglalkoztat, de nem is rémiszt meg az elmúlás gondolata, úgy érzem, teljes az életem. Nagyon nehéz volt összeállítani a kiállítás anyagát, hiszen mindent meg akartam mutatni magamból – fogalmazott a hetvenesztendős alkotó.

A művész és a Boogie-woogie. Fotó: Magasi
A művész és a Boogie-woogie. Fotó: Magasi

A művész Zircen született, Sopronba 1961-ben került pedagógusként. Rajzot oktatott és tanári pályájával párhuzamosan fejlődött a művészete.

Készít akvarelleket, festett ikonokat, tájminiatúrákat, de a soproni városképek is értékes darabjai gyűjteményének s a Fertő-táj is rendre megragadja képzeletét. A vizuális rendszerek kutatásával is aktívan foglalkozik, számos fiatalt készített már fel egyetemi éveire és kiadványokat is illusztrál. Ajándékozott festményt többek között a soproni zeneiskolának, a katolikus iskolának, az Erzsébet-kórháznak, a városnak is. Számos díj tulajdonosa. A most kezdődő jubileumi kiállítása nem vállalkozik a pályája széles körű áttekintésére. De minden bizonnyal kiolvasható a képekből majd a Rábaköz, a Fertő tó, a Hanság és Sopron táji, tárgyi, szellemi kultúrája, néprajza és történelmi hagyományai, melyből Fejér Zoltán festészete folyamatosan táplálkozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújított utat adtak át

Sajtótájékoztató keretében adtak át egy megújult útszakaszt pénteken Sopronban. Tovább olvasom