Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Vonósnégyesek parádéjával zárulnak az Eszterházi Vigasságok

15 hét, 60 koncert, 150 előadó – nem csak szlogen, hanem valóság lett Eszterházán.

A felújított Marionettszínház átadója, május vége óta több mint félszáz hangversenyt láthaott-hallhatott itt a közönség, köztük a komolyzene, az opera és a jazz olyan világsztárjait, mint Elena Mosuc, Enrico Onofri, Andreas Staier, Nicholas McGegan, Monica Groop, Jan Garbarek, a tíz Grammy-díjas Take6 vagy éppen Jean Luc Ponty.

A VI. Haydn Vonósnégyes-fesztivált szeptember 6-án, pénteken este a Doric String Quartet hangversenye nyitja. Az együttes a neves Gramophone Magazine szerint “az egyik legjobb fiatal vonósnégyes", és amelynek tagjai “lenyűgöző mondanivalóval bíró muzsikusok".

A Doric String Quartet fellépéseit mind a közönség, mind pedig a kritika elismeréssel követte szerte a világon. A vonósnégyes több más, rangos kitüntetés mellett 2008-ban első díjat nyert az Oszakai Nemzetközi Kamarazenei Versenyen Japánban, valamint második helyezett lett az első Paolo Borciani Nemzetközi Vonósnégyes Versenyen Olaszországban.

Másnap, szeptember 7-én izgalmasnak ígérkezik a Quator Voce fellépése az Esterházy-kastély Haydn termében. Néhány év leforgása alatt, Quatuor Ysaye vezetésével a Voce több díjat is elnyert nemzetközi versenyeken, többek között Genfben, Cremonában, Bécsben, Bordeaux-ban, Grazban és Londonban.

A kvartett nagy örömmel szakítja ki a klasszikus zenét a koncerttermek hagyományos kereteiből, és a zenei kifejezés számos különböző formájával kísérletezett már: új “hangot" kölcsönöztek például a némafilm mesterműveinek, Murnau, Lubitsch, Keaton, Vidor és Pabst filmjeinek.

Az idei Haydn Vonósnbégyes-fesztivál egyik sztárfellépője a szeptember 8-án, vasárnap este koncertező, kolozsvári illetőségű Arcadia vonósnégyes, amely igen rövid idő alatt szép nemzet¬közi sikereket tudhatott magáénak. Már a 2006-os kolozsvári Mozart-fesztivál kereté¬ben tartott vonósnégyes-versenyen I. díjat nyertek.

2009-től az „European Chamber Music Academy" tagjai. 2009-ben első díjat nyertek a hamburgi nemzetközi kamarazenei versenyen, 2012-ben pedig megnyerték a Yehudi Menuhin által alapított Londoni Wigmore Hall Nemzetközi Vonósnégyes Versenyt is.

Szeptember 12-én, csütörtökön este az 1999-ben Lisszabonban megalakult Pulzus vonósnégyest hallhatja az eszterházi Vigasságok közönsége. 2002-től az együttes primáriusa a világhírű Keller vonósnégyes tagja, Pilz János lett, a második hegedűszólamot pedig Lesták Bedő Eszter játssza.

Ez a felállás nagyon sikeresnek bizonyult, azóta az együttes a magyar koncertélet jelentős tényezőjévé vált. Repertoárjuk Bach művektől a kortárs irodalomig terjed, a koncerttermek ismert darabjain kívül szívesen kutatnak fel és játszanak eddig ismeretlen de jelentős értékkel bíró darabokat.

Péntek, 13. ellenére is szerencsések lehetnek, akik fültanúi lehetnek a Kelemen Vonós¬négyes hangversenyének. A Budapesten 2009-ben alakult kvartett már hírnevet szerzett magának, mint az egyik legizgalmasabb fiatal vonósnégyes.

A Reggio Emiliában 2011-ben megrendezett Premio Paolo Borciani zenei megmérettetés során az Ensemble magazin értékelése szerint a zenészek “…érzelmek tűzijátékát indították el", és dicsérték a Kelemen Kvartettet, amely “…a verseny talán legnagyobb felfedezése volt". Az együttes nemzetközi hírneve tovább emelkedett, amikor 2011 júliusában három díjat vehettek át a 6. Melbourne-i Nemzetközi Kamarazenei Versenyen, melynek eredményeként 2014-re ausztráliai turnét terveznek.

Vonósnégyesre átdolgozott skandináv népzenét is hallhat a közönség a Danish String Quar¬tet előadásában, szeptember 14-én, szombaton Eszterházán. A mindössze tíz éve létező együttes ilyen rövid idő alatt is hihetetlen eredményeket ért el, köszönhetően játékstílusuknak és temperamentumuknak. 2009 márciusában megnyerték a 11. Londoni Nemzetközi Vonósnégyes-verseny fődíját.

Előadásuk olyannyira meggyőző volt, hogy emellett további négy különdíjat söpörhettek be. 2011-ben Dánia legrangosabb kulturális elismerését, a Carl Nielsen-díjat vehették át hazájukban. Előadásmódjuk sajátosságát jelzi, amit a New York Times kritikusa írt róluk: “Ennél élénkebb, frissebb előadást elképzelni sem tudok!"

A VI. Haydn Vonósnégyes-fesztivált és az Eszterházi Vigasságok 15 héten át tartó hangverseny sorozatát a Zemlinsky Quartet hangversenye zárja szeptember 15-én, vasárnap este a fertődi kastély Haydn termében. A Zemlinsky Quartet 1994-es megalakulása óta a cseh vonósnégyes-tradíciók egyik sokat méltatott örökösévé vált.

A kvartett elnyerte a bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyes Verseny 1. Nagydíját (2010), és első díjakkal jutalmazták őket a Banff Nemzetközi Vonósnégyes Versenyen (2007), a prágai Tavaszi Nemzetközi Zenei Versenyen (2005), valamint a londoni Nemzetközi Vonósnégyes Versenyen (2006) is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádemelés a vége: eladták volna a Hegykőn ellopott rézkábeleket

Rézkábelekkel együtt kapták el még a nyáron az utazó fiatalokat Hegykőnél. Tovább olvasom