Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Vonaton hagyott kerekesszékes, tetűnek nevezett mozdonyvezető

Sopronból tartott ácsi otthonába olvasónk, elmondása szerint azonban utazása rémálommá vált. Mást állít a vasúttársaság és az utas.
Józsa Mihály Sopronból a GYSEV menetrend szerinti járatával utazott haza Ácsra. Olvasónk mozgássérült, nehezen áll lábra, kerekesszéket kénytelen használni. Ahhoz, hogy fel tudjon szállni a vonatra, mindig a mozdonyvezető segítségét kell kérnie, ugyanis kulcsával ő tudja kezelni az emelőszerkezetet. Ez már többször megtörtént, ezúttal azonban a rászorultság eldurvuló vitát szült. A történet a vonat soproni indulásakor kezdődött, a győri főpályaudvaron folytatódott, végül erős kifejezésekkel tarkított vitával, sapkadobálással végződött, mesélte lapunknak a férfi.

Olvasónk Sopronban sokat várt arra, hogy a mozdonyvezető megérkezzen a kulccsal. Ugyanez ismétlődött Győrben is. 

– Amikor a vonat megérkezett Győrbe, minden utas leszállt, engem pedig fent hagytak a vonaton. Kiabáltam, hogy valaki segítsen leszállni, de nem jött senki – mesélte Józsa Mihály. – A kalauz eltűnt, a vasúttársaság részéről, akiket még láttam, csak nevettek rajtam. Amikor végre megérkezett a mozdonyvezető, összevesztünk. Elmondott engem minden nyomoréknak, majd a sapkámat is hozzám vágta – hangzik Józsa Mihály beszámolója az esetről. 

Megkerestük a GYSEV-et az esettel. A vasúttársaság a következő közleményt adta nekünk: „Vasúttársaságunk természetesen minden segítséget megad annak érdekében, hogy kerekesszékes utasaink is komfortosan utazzanak. Az érintett vonat Sopronból indult, társaságunk mozdonyvezetője az emelőszerkezet segítségével felsegítette az utast a motorvonat fedélzetére. Elmondása szerint az utas már ekkor, valamint a győri vasútállomásra érkezést követően is minősíthetetlen hangnemben beszélt a mozdonyvezetővel és a vasúti személyzettel. Nyomdafestéket nem tűrő stílusban kiabált és sértegette a kollégákat, fenyegetőzött, majd miután közölték vele, hogy a könnyebb lesegítés érdekében a vonat átjár az ötödikről a hatodik vágányra, az ajtó kitámasztásával akadályozta a motorvonat elindulását. Ezért végül a tolatómozgás megkezdése előtt segítették le az utast a vonat fedélzetéről."

Ezek után újra beszéltünk Józsa Mihállyal. „Miután Sopronban, az indulásnál öt percet vártam arra, hogy a mozdonyvezető megérkezzen a lift kulcsával, annyit mondtam neki: olyan gyors, mint a tetű. Összesen ennyi volt a méltatlankodásom. Utána a mozdonyvezető felsegített a vonatra, majd bement a fülkébe és a Győrig nem láttam." Később az ajtó kitámasztásával, a motorvonat indulásának akadályozásával azt szerette volna elérni, hogy panaszát vegyék jegyzőkönyvbe. 

A GYSEV az ügy részleteinek tisztázására belső vizsgálatot indított.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mucki tervek: ökoturisztikai központ állatsimogatóval

Megoldódik a Muck sorsa, ahol régen határőrőrs volt, mellette az ugyancsak lepusztult, két éve… Tovább olvasom