Kisalföld logö

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 19°C | 32°C Még több cikk.

Volán: 300 milliós többletköltség

A Kisalföld Volán Rt.-nek több százmilliós veszteséget okoz a drága gázolaj és a gyengülő forint.
Fotó: Kisalföld-archívum
– Természetesen tavaly, az üzleti tervek készítésekor nem számoltunk ilyen magas üzemanyagárakkal. A jelentős drágulás miatt komoly veszteség keletkezett a Kisalföld Volánnál – mondta el Pócza Mihály, a társaság vezérigazgatója.

– A drága gázolaj miatt jelentősen, 280–300 millió forinttal nőnek a költségeink az elmúlt évhez viszonyítva, míg az üzleti tervünkhöz viszonyítva mintegy 150 millió forintról van szó – folytatta Pócza Mihály vezérigazgató.

Nem tudni, miből pótolják

– Egyelőre még nem tudni, hogy a veszteséget miből pótoljuk. Az érintett önkormányzatokhoz és a szaktárcához már eljuttattuk a féléves üzleti jelentésünket, amelyben jeleztük a veszteséget. Az ő döntésük a mérvadó, hiszen mi az állammal és az önkormányzatokkal kötött szolgáltatási szerződés alapján végezzük a feladatokat, önhatalmúan nem dönthetünk a szerződésmódosításról.

Áremelés vagy járatritkítás?

A vezérigazgató elmondta, az önkormányzatok, illetve a helyközi közlekedést illetően a gazdasági tárca dönt majd arról, hogy menetjegy-áremelésre, járatritkításra vagy valamilyen támogatás folyósítására kerül-e sor. Pócza Mihály elmondta még, hogy a tárgyalások ezután kezdődnek majd meg, így sem a várható áremelések mértékéről, sem a kompenzáció mértékéről nem tudott tájékoztatást adni.

Kevesebb új busz

– Az biztos, hogy buszpályaudvarok felújítására és a járműpark korszerűsítésére nem tudunk annyit költeni, mint amennyit terveztünk – tette hozzá a vezérigazgató. – Jelenleg a vállalat mintegy 450 járművel rendelkezik, ennek majdnem tíz százalékát, mintegy 40 buszt cseréltünk volna újabbra. A veszteség miatt azonban kevesebb, mint 20 autóbuszt tudunk csak korszerűbbel kiváltani. Azokat a járműveket, amelyek még használhatók, nem fogjuk kicserélni. Ez azonban semmiképpen nem megy majd a biztonság rovására.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A változások idején járt Kubában

Király Tibor soproni vállalkozó szerint Castro döntését a kubaiak fegyelmezetten vették tudomásul. „Ott, de máshol is – bejártuk egész Kubát, 8500 kilométert tettünk meg – azt érzékeltem, hogy bizakodnak felépülésében és aggódnak érte" – mondta. Király Tibornak, aki már többször járt a szigetországban, a családi kapcsolatok révén is nagy rálátása van arra, hogy milyen is az ország belső valósága. Tovább olvasom