Kisalföld logö

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 19°C | 32°C Még több cikk.

Vitézzé avatták a nagycenki lelkészt

A Történelmi Vitézi Rend a Máriaremetei Kisboldogasszony Bazilikában tartotta a vitézavatási ünnepét, amelyen vitézzé avatták a Nagycenken élő Pőcze István evangélikus lelkészt.
A vitézavatás több mint nyolcszáz éves hagyományait Magyarországon az 1920-ban alapított Vitézi Rend elevenítette fel. A közel száz évvel ezelőtti alapításakor megfogalmazták, hogy céljuk „utódaikban is jutalmazni és az ország hűségében megtartani mindazokat, akik a világháborúban és a forradalmak alatt egyéni vitézségük és nemzeti érzelmükkel kitűntek; érdemeik méltánylásával ápolni a hazai erényeket és egyúttal állandó értékű nemzetvédelmi szervezetet teremteni úgy a kívülről jövő, mint a belső romboló erők újbóli forradalmi kísérleteivel szemben."
Vitézzé avatták a nagycenki lelkészt
Vitézzé avatták a nagycenki lelkészt

Míg a múlt század első felében a világháborúk során elnyert kitüntetéssel kellett rendelkeznie annak, aki a Vitézi Rend soraiba vágyott, ma a hagyományőrzésben, a hősök felkutatásában, a hadisírok ápolásában, megemlékezések és történelmi előadások szervezésében, a rend idős és elesett tagjainak támogatásában, emléktáblák és emlékművek állításában és a hadisírgondozásban "vitézkedők" válhatnak tagokká.

Évente egy alkalommal méltó külsőségek között avatnak új tagokat, mely hagyományosan a történelmi egyházakat képviselő lelkészek jelenlétében történik.

A Történelmi Vitézi Rend ez évben szeptember végén a Máriaremetei Kisboldogasszony Bazilikában tartotta a vitézavatási ünnepét. A régi avatási szokásokhoz híven a rend vezetői, tagjai, a történelmi zászlók és a Szent Korona hiteles másolata előtt tettek  esküt a vitézi életre az újak. Az elsőként felavatott vitéz, Pőcze István Nagycenken élő evangélikus lelkész volt, akit a közelmúltban neveztek ki a Nemzetőrség címzetes protestáns tábori püspökévé dandártábornoki rendfokozatban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron első volt reformációban

Sopron első volt reformációban
Luther Márton 1517-ben megírta híres 95 tételét, talán még nem is sejtve, hogy ezzel az egész… Tovább olvasom