Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Visszavitte a talált százhúszezret

Sopron - Több mint 120 ezer forint lapult abban a pénztárcában, amelyet Lázár Olivér egyetemista talált futás közben a soproni erdőben a napokban. A pénzt eszébe sem jutott megtartani, visszaadta a tulajdonosának és mindössze egy köszönetet fogadott el a családtól.

– A napokban délelőtt elvittük a lányunkat teniszedzésre és mivel csak egy óra múlva kellett érte menni, mint ilyenkor mindig, a kutyával és a másik két gyerekkel az erdőbe mentünk sétálni – mesélte el a Kisalföldnek a történteket Losoncziné Tamás Teodóra.

– Később visszamentünk a lányunkért, majd a jégpályán kötöttünk ki. Mikor hazaindultunk, férjem észrevette, hogy a pénztárcája hiányzik a kabátzsebéből – részletezte Losoncziné Tamás Teodóra. – Pánikba estünk, mert elég sok pénz volt benne, és a férjem összes irata. Most hol keressük? A tenisz- vagy a jégpályán? Az erdőben? Teljesen reménytelennek tűnt a dolog, ennek ellenére a férjem elindult, hogy bejárja a helyszíneket. Az erdőből telefonált haza elkeseredve, sehol semmi, amikor hirtelen észrevette, hogy a friss hóba valaki beleírta a következőt: „A TÁRCÁDAT MEGTALÁLTAM". Éppen letettem a telefont, amikor csengettek- mondta Losoncziné Tamás Teodóra.

Egy fiatal fiú állt az ajtóban, és átadta az elveszettnek hitt pénztárcánkat, benne a rengeteg pénzzel és irattal. Döbbenten álltam ott, nem győztem köszönni. Hálánk jeléül szerettem volna neki viszonzásul pénzt adni, de hiába győzködtem, nem fogadott el semmit. Ezúton is köszönjük neki fáradozását. A szülei büszkék lehetnek rá.

– Nem tartom nagy dolognak, hogy valaki visszaad egy pénztárcát a gazdájának – mondta szerényen Lázár Olivér elsőéves erdőmérnök-hallgató. – Gondolom, a saját nehéz munkával összeszedett pénze volt benne. Éppen futottam az erdőben a Károly-kilátóhoz, amikor észrevettem, hogy  előttem hever a hóban a tárca. Felvettem és megnéztem. Több mint 120 ezer forint készpénz lapult benne és személyes iratok. Zsebre tettem, nem mondom, majd lehúzta rólam a gatyát a hegynek felfelé, volt benne töltelék. A Deákkútnál az út szélére odaírtam a hóba, megtaláltam a pénztárcát, hogy a gazdája, mikor ezt elolvassa, megnyugodjon és ne kelljen tovább keresgélnie. Aztán visszafutottam a kollégiumba, lezuhanyoztam, átöltöztem, megnéztem a neten, hol van az az utca, ami a lakcímkártyán szerepel, megírtam egy e-mailt Losonczi úrnak, hogy ne aggódjon, mert viszem vissza a tárcáját. Mikor hozzájuk érkeztem, csak a felesége volt otthon, de nagyon örült, hogy megkerült a tárca. Meg akart jutalmazni, de azt nem fogadtam el. Megköszönte, nekem jó érzés volt, hogy segítettem valakinek, ezzel el van intézve.

A fiatalembert szerettük volna fényképpel is bemutatni olvasóinknak, ő azonban ettől elzárkózott, mondván: igazából semmi különleges nincsen a sztoriban. „Ilyenek az NYME hallgatói. A selmeci hagyományok szelleme nemcsak az ivásról meg a nótázásról szól, hanem valami mást is tanít nekünk: összetartást, tisztességet, becsületességet és mások tiszteletét, ami a mai világból kezd kiveszni."

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. eva2 2009. március 02. 20:55
  „Nos, en boldog vagyok, hogy olvashatom az Onok kedves sorait, melyeket Olivernek szantak. Igen, O megerdemli a dicseretet, a tiszteletet, es a barati "vallon veregetest".
  Es Onoktol is nagyon szep, hogy ilymodon nyilvanitottak pozitiv velemenyt. Ez azt jelzi, hogy vannak emberek, akik figyelnek az apro dolgokra is, kepesek masok jo cselekedetet eszrevetelezni, es pozitivan lereagalni.
  Sajnos a tobbseg nem tisztessegesnek, hanem bolondnak tartja a a fiatalembert, amiert nem tartotta meg a penzt. De O tud valamit az eletrol, amit csak kevesen tudnak. Es ezaltal o lelkiekben gazdag. Es ez sokkal nagyobb gazdagsag, mint amit penzzel el lehet erni. S en ugy erzem, ezt Onok is mindannyian tudjak.”
 • 25. egyiptomy 2009. március 02. 14:47
  „Ez nem fehér holló!
  Ez az igazi selmeci hagyomány, és egy normális nevelést és példát kapott tanult ember találkozása.
  A modat második fele sem fehér holló, csak ritkaság manapság.”
 • 24. alajos11 2009. február 26. 19:20
  „Én meg 100% hogy elraktam volna, szemrebbenés nélkül! Tudjátok van 1 mondás: Aki kapja marja. A mai világban ennyi álszent majmot! Szégyelljétek magatokat.”
 • 23. FREDDY/S 2009. február 26. 19:08
  „bugyortudor!

  Ha korrupcióról, visszaélésekről még nem hallottál, akkor nehezen érthető a fehér holló, nemde...”
 • 22. bugyortudor 2009. február 26. 12:13
  „Egyébként most olvastam vissza a hozzászólásokat, és megdöbbentem, hogy mindenki azt írta, ritka mint a fehér holló. Én sem tartottam volna meg a tárcát, és szerintem azok, akik ide írtak, közülük is csak egy-kettő, vagy talán senki. Miért vagyunk ennyire bizalmatlanok egymással?
  Most komolyan. Ti elraktátok volna a tárcát? Szerintem inkább ezen kéne gondolkozni, hogyha ennyire ritkának tartjátok a becsületességet!
  Bogi”
 • 21. bugyortudor 2009. február 26. 12:09
  „Üdv!

  Lehet, hogy sokan gondolják majd humbugnak, de velem is megtörtént hasonló.

  Kb. másfél hónapja mentem a győri Tescoba vásárolni és a bevásárlókocsikhoz odaérve láttam, hogy az egyik gyereküllésén egy női táska van. kivettem azt a kocsit és bár illetlenségnek gondoltam, belekutattam. Volt benne egy telefon, aztán találtam tárcát is, megnéztem kié. CSodák csodájára egy falumbelié volt, az utcát is ismertem. Odamentem az információhoz, kértem egy telefonkönyvet, kikerestem a számukat, tárcsáztam a mobilomról, de nem vették fel. Egyszercsak egy hölgy rohan be, az arca nagyon kétségbeesett volt és az információs hölgyhöz fordult, de én egyből kérdeztem, hogy ezt tetszik keresni? Ő is hálálkodott, mondta, hogy úgy fordultak vissza, és megijedt, hogy már nem volt a kocsi a helyén. Megbeszéltük, hogy én is győrőjbaráti vagyok, bemutatkoztunk, kérdzete, hogy megölelhet-e, mondtam igen és aztán elváltak útjaink. Tényleg felemelő érzés tudni, hogy segítettem valakin.
  Bár megmondom őszintén én egy kicsit rabja is vagyok ennek, de eddig mindig viszonozták is az emberek a sok segítséget valahogy. Legalábbis ha nekem volt szükségem segítségre, eddig szinte soha nem hagytak cserben.
  Üdv: Bogi”
 • 20. yello 2009. február 26. 10:31
  „Ez igen!
  Jó néha ilyet is olvasni!
  Legyen ilyen szerencsém nekem is hasonló esetben §:)

  Off
  Dodo24, jucuska40:
  A kutya az maga egy FAJ az állatok rendszertanában. Amiről ti beszéltek az FAJTAtiszta.”
 • 19. jucuska40 2009. február 26. 09:05
  „Dodo24! Nemtudom mire vélni az irásodat....mért baj az ha fajtiszrta kutyájuk van ..és mondjuk .....több pénzük van??? Sopronban ez nem nagy jelenség..sok az orvos..stb...ezt nemkellett volna megjaegyezned ..ez a cikk nem erről szólt! Gratula Lázárnak...sok ilyen becsületes embert neveljen édesanya azt kívánom!!”
 • 18. Fedayn 2009. február 26. 08:40
  „Na cigányok!Itt a példa, lehet követni!”
 • 17. kackac 2009. február 26. 08:18
  „Gondolom, minden megyében van 10 ilyen becsületes ember, mint LÁZÁR OLIVÉR.
  Ültessük őket a parlamentbe, a mostani bagázst meg zavarjukmel a kőbányába, ahol addig kellene dolgozniuk, amíg az államadósságot vissza nem fizetik a munkabérükből.”
 • 16. Cingár 2009. február 26. 07:59
  „"A Deákkútnál az út szélére odaírtam a hóba, megtaláltam a pénztárcát, hogy a gazdája, mikor ezt elolvassa, megnyugodjon és ne kelljen tovább keresgélnie."

  Engem biztos szétb@szott volna az ideg, ha ezt látom, nemelég hogy elrakta, még poénkodik is. :D
  Minden tiszteletem a BECSÜLETES megtalálónak!!”
 • 15. Magyarka1 2009. február 26. 07:22
  „Kedves Olivér!
  Te már megtaláltad:

  Békét, csendet, mely elűz vihart,
  szent erőt, mely próba közt kitart,
  érző szívet, mely enyhít nyomort,
  s mély alázattal porig hajolt,
  örömöt, mely nap sugaraként
  tud gondfelhők között is szórni fényt,
  bátorságot, mely meg nem remeg,
  s kész odaadni kincset, életet,
  szívet, mely a bűnöst szereti,
  gyengeségét, vétkét elfedi,
  és hitet, mely mint a sasmadár,
  fölfelé tart, és az égbe száll,
  melynek nincs nehéz, nincs ,,nem lehet"...

  Isten áldjon!”
 • 14. FREDDY/S 2009. február 26. 06:40
  „Nagyon szép tett, melyhez gratulálok, de napjainkban ritka mint a fehér holló, nemde...”
 • 13. Csabazs 2009. február 26. 06:06
  „Olivér!
  Gratulálok Neked és a Szüleidnek!”
 • 12. dodo24 2009. február 25. 23:19
  „Valóban minden elismerésem neked Olivér!
  Akár népmese is lehetne a történetből:
  Adott egy szegény egyetemista fiú, kinek neve Olivér...
  Adott egy meglehetősen jó anyagi körülmények között élő család, akik egy szimpla délelőtt cirka 120 ezerrel sétáltatnak nyilvánvalóan a fajtiszta kutyájukkal...
  hát nem is tudom... kiváncsi lennék, hogy ez egy hétköznap történt-e.... amúgy meg a tenisz sem a por nép sportja....”
 • 11. cherry 2009. február 25. 23:02
  „Olivér becsületességből ötösre vizsgáztál:) Sok sikert a tanulmányaidhoz!! Üdv: C.”
 • 10. cickány 2009. február 25. 22:33
  „Ez tisztességes dolog volt, minden elismerésem.
  Üdv az erdésznek ! Jó szerencsét !”
 • 9. setretmc 2009. február 25. 21:35
  „Hát igen. Látszik a becsület nem halt ki csak rítka! Ilyen emberek kellenének a vezetők helyére és akkor talán jutna is meg maradni is!!!!!”
 • 8. soproni 2009. február 25. 18:32
  „Végre valami jó is történik a mi Sopronunkban!Számomra az,az igazán megdöbbentő,hogy ezen a híren tényleg meg kell lepődnünk.:)”
 • 7. buvar3 2009. február 25. 18:28
  „Azt hiszem Rába Viktor megfogalmazta a gondolatokat:
  "ezeken az oldalakon nem divat dícsérni, inkább csak marcangolják egymást az emberek. Megható és ugyan akkor felemelő, hogy ilyenek vagytok fiatalok!"

  Emelem kalapom, hogy olyan emberek is léteznek még, mint Te, mert ezek az emberek egyre jobban kihalóban vannak sajnos.”
26 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betörők garázdálkodtak a dombon

Kópháza - Ismét betörők garázdálkodtak a kópházi domb víkendházainál, csakúgy, mint decemberben. A… Tovább olvasom