Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

Visszafogják a jóléti kiadásokat is a falvak

Kistérség - Visszafogják a beruházásokat, kevesebbet költenek a pályázatok előkészítésére és csökken a jóléti szolgáltatásokra fordítható összeg. Válságtúlélési technikák a falvakban.
Más-más módon, de fokozott takarékosságra, megszorításokra, néhol társulásra, összevonásra kényszerülnek a falvak. Az bizonyos, hogy minden településre kevesebb állami normatíva érkezik idén, mint tavaly, a kiadások viszont nőnek. A tartalékok felélése a jövőbeni beruházásokat veszélyezteti.

A közel 2300 lakosú Fertőrákos tervezett költségvetése 15 millió forinttal lesz kevesebb, mint tavaly. – Idén csak a legfontosabbakra és kötelező felújításokra költünk, mindemellett visszafogtuk a jóléti kiadásainkat is – mondta el Palkovits János polgármester. – Az uniós pályázatok előkészítése, a terveztetés jelentős – akár millió forintos nagyságrendű – költséggel jár, és egyáltalán nem biztos, hogy nyerünk. Így a koncepció most az, hogy kivárunk és nem adunk be pályázatokat. Elbocsátásokról esetünkben nem lehet szó, hiszen az intézményeink átalakítása már megtörtént. Néhol a szükséges létszámnál is kevesebben dolgoznak.

Fertőhomokon tavaly egyetlen olyan pályázati beruházást sem kezdtek el, amelyekhez önrész szükséges. Így a településnek vannak tartalékai. A pénz most jól jöhet, hiszen 15 millió forintos beruházásból szeretnék fejleszteni a kerékpárutat, valamint összesen 20 millió forintból korszerűsíteni az óvodát. Tegyük hozzá: 1,5 millió forinttal kevesebből gazdálkodhatnak idén, mint 2008-ban.

– Az, hogy egyre csökken a költségvetés és feléljük a tartalékainkat, a jövőbeli fejlődés lehetőségét veheti el – fogalmazott Horváth Attila, az 570 lakosú Fertő-parti község polgármestere. – Az iskola és a jegyzőség társulásban működik. Jelenleg készülnek a szakértői számítások, hogy az óvoda-összevonás megtakarítással járna-e. Amennyiben igen és az ellátás szakmai színvonala is tartható, felvesszük a kapcsolatot a hegykői önkormányzattal. Lényeges, hogy a gyerekek továbbra is helyben maradnak, az üzemeltetés kerülne egy kézbe.

Egy jelentősebb beruházásra, a csapadékvíz-elvezetés megépítésének kivitelezésére ad be pályázatot a harkai önkormányzat. A tervek már elkészültek, és mivel mintegy ötvenmillió forintos fejlesztésről van szó, így nem engedhetik meg, hogy kárba vesszenek az előkészítésre költött milliók.

– A fűtésen és más közüzemi költségeken lehet még megtakarítani – mondta el Szabó Károly polgármester. – Felmerült, hogy a jelenlegi gázfűtést alternatív energiával váltjuk ki. Igaz, a fejlesztésnek is költségei vannak, ezért kevesebb jut az utak, a közterületek karbantartására. Sajnos, mindenre az önkormányzatnak sincs elegendő pénze, így szükség lesz az összefogásra, a közösségi, társadalmi munkára is.

Olvasóink írták

  • 1. FREDDY/S 2009. március 10. 11:29
    „Nem pályázatokat kellene írni sok pénzért, hanem célirányos fejlesztéseket kellene központilag végrehajtani, nemde...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lányával közösen tervez a kitüntetett mérnök

Sopron - Nagy András okleveles épületgépész-gépészmérnök mindig a gazdaságos, komfortos megoldásokra… Tovább olvasom