Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Vissza kell szerezni a kétkezi munka becsületét

Sopron - Összefogás kell a szakmunkáshiány leküzdésére, mert ha nem lesz képzett munkaerő, a még működő cégek is lehúzhatják a rolót – hangzott el tegnap a munkaügyi központ pályaválasztási kiállításán.
Esősorban általános iskolás, a még leendő foglalkozásukat kereső diákokat és az őket segítő pedagógusokat várták tegnap a Hotel Sopronban megrendezett pályaválasztási kiállításra. Oktatási intézmények, különböző képzést nyújtó szervezetek, iparosok kínálták iskolarendszerű, s azon kívüli lehetőségeiket.

Rimányiné Somogyi Szilvia, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgató-helyettese kiemelte, a fiatalok számára nem lehet fontosabb annál, mint hogy olyan szakmát tanuljanak, amiben sikereket érhetnek el, amellyel el is tudnak helyezkedni. – Nézzetek körül, kérdezzetek, tájékozódjatok a kiállítóktól, kérjetek segítséget a munkaügyi szakemberektől, s gyertek vissza a szüleitekkel, hogy velük is áttekinthessétek a képzési kínálatot – javasolta a tanulóknak a szakember.

A gyakorlati fogásokat a pályaválasztási kiállításon mutatta be Marton Ferenc kárpitosmester és bútorrestaurátor. Fotó: Magasi
A gyakorlati fogásokat a pályaválasztási kiállításon mutatta be Marton Ferenc kárpitosmester és bútorrestaurátor. Fotó: Magasi

A rendezvényen kiderült, régiónk eddig jó foglalkoztatottsági mutatókkal büszkélkedhetett, de itt is elindult egy kedvezőtlen folyamat, amit orvosolni kell.

– Nincs elég szakmunkás. Ezért kidolgoztunk egy programot, amelynek lényege, hogy a hiányszakmák irányába toljuk el a képzési rendszert. Lesznek támogatott iskolák s tanulók is. A cél, hogy megforduljon a kedvezőtlen folyamat. A mostani rendezvénytől azt reméljük, hogy a fiatalok miután látják, hogyan dolgozik a pék, a cukrász, a fodrász vagy a kárpitos, talán kedvet kapnak egy jól fizető szakmához. Rengeteg ugyanis a diplomás munkanélküli, az állástalan jogász és közgazdász. Vissza kell szerezni a kétkezi munka presztízsét, mert komoly gondok adódhatnak. Ausztria ugyanazokban a szakmákban nyitotta meg piacát a külföldi munkavállalók előtt, amikből itthon is hiány van. Komoly tehát a konkurencia. Mi pedig csak addig élhetünk jól – különösen ebben a válsággal terhes időben –, ameddig vannak cégeink, befektetőink, akiknek viszont kiváló szakmunkások kellenek a fennmaradáshoz – hangsúlyozta Rimányiné Somogyi Szilvia.

A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében Horváth Lajos elmondta, már 400-nál is több tanulószerződést kötöttek, s ez biztató.

A szerződéskötés előnye, hogy a fiatalok mesterek mellett sajátítják el választott szakmájuk fortélyait, így nemcsak elméletben, de gyakorlatban is kiválóak lesznek, miután kikerülnek az iskolapadokból. 

Olvasóink írták

 • 11. iparos 2008. november 16. 19:37
  „Drága Korrekt5!

  A saját érdekképviseletem meg van oldva. Azt, hogy elégedett vagyok-e, már más kérdés...
  Én egy országos képviseletre gondoltam, amely csak a dolgozokat védené.Olyan MÁV féle szakszervezeti védelem nem sokat érne!”
 • 10. Korrekt5 2008. november 16. 13:28
  „Kedves Iparos!

  Még hányszor kell elmondani, hogy nem a kormánynak a dolga, hogy rendezzer a te erdekképviseletedet!
  Ök csak a lehetöséget-tövényt biztositsák, ti meg szerveszkedjetek és értelmes-hozzáértö-demokratikus szervezetekbe tömörüljetek.
  Ti válasszátok meg a vezetöiteket és ti is rugjátok ki öket, de az elsö alkalommal mikor hibát csináltak.
  És ha nem egy ilyen nevetséges érdekképviseletet toboroztok mint ami most uralkodik magyarországon, akkor garantálom, hogy hamarosan lessz eredménye.
  Egyébként egyet értek veled......
  ......épp ugy mint ZARAKI_KENPACHI TELJESEN JÓZAN ÉS REÁLIS FEJTEGETÉSEIVEL....az országban föleg ez az elsödleges probléma, a fent emlitettek után.”
 • 9. FREDDY/S 2008. november 16. 05:58
  „Már először az átképzéssel kell kezdeni, ha tudnának az illetékesek mire, mert akkor sokkal olcsóbb és hatásosabb lenne a rendszer, és előbb lehetne a gazdaság hasznos tagja az egyből át-át-át-képzett dolgozó, nemde...”
 • 8. arany 2008. november 15. 22:31
  „Sok lett a diplomás "felsőréteg" és ebből adódva helyek beteltek, most elkezdődött a tudatos népbutítás. Hiába a sok jó agy, ha szakmunkást faragnak belőle. Mire alapozom: ezután jóval nagyobb hangsúlyt kap a szakmunkásképzés átképzés felnőttképzés. Ami nem baj annak, aki szívből szereti és élvezi szakmáját, de lesz réteg akinek képességei ellenére nem lesz más lehetősége, mint olyan munkát végezzen, amit nem szeret. Előre sajnálom a felnövekvő nemzedéket. Sajnos mostani nemzedékben is van így.”
 • 7. iparos 2008. november 15. 18:09
  „Zaraki!


  Ebben az országban egy oriási szemlélet váltásra van szükség.Nálunk már a szülö szégyenli, ha gyereke nem gimnáziumba jár. Mondjál nekem olyan országot, ahol az iskola harcol a gyerekért, /hogy létszáma fel legyen töltve/ nem pedig a gyerek az iskoláért. Az oktatási törvényen kellene változtatni. Nekem senki ne mondja, hogy a 2,8-al végzett tanulonak középiskolába kell jelenkezni. Sulyos milliárdokat dobunk ki az ablakon, /mert nekünk annyi pénzünk van/és 4 év után/ha elér addig/kezdi előről, és elmegy szakmát tanulni. Nálunk sokkal fejlettebb , és gazdagabb országokban is forditva csinálják.

  Az a világ már elmult, mikor az Én szüleim is azt mondták, tanulj fiam, hogy ne kelljen dolgoznod. Most már lassan ott tartunk, hogy diplomával a kézben, fizikaimunkábol kell megélnünk. Van már ilyen alkalmazottam:-(”
 • 6. Zaraki_Kenpachi 2008. november 15. 07:18
  „Iparos!

  A zöme alapot a gimnáziumok rontják el. A sok hülye gimnazista szakmai alapok nélkül megy felsőoktatási intézménye, és onnan kikerülve azt hiszik, hogy ők az atyaúristenek. A szakközépiskoláknak sincs annyira becsülete már a mai időben. A szakmunkáshiány tény, de attól még burkoltan nem kell senkinek se arra indulnia, hogy az embert rákényszerítsék erre az irányra. Én speciel közgazdasági szakközépben végeztem, technikusival, meg kiegészítő két évvel mérlegképesen, mert 12 éves koromban elhatároztam, hogy könyvelő akarok lenni. Jelenleg számviteli főiskolára járok, hogy majd legyen diplomám a könyvvizsgálói képzéshez. Nekem inkább ezen a téren is a szakma kell, semmint a diploma.

  Viszont rengeteg gimnazista minden alaptudás nélkül odamegy, elvégzik ahol vannak, hozzá nem értenek és többszörös nettó bért kérnek el azért, mint amennyit pl én is kapok most per pillanat. És ha nézem a fizetést, azért jelenlegi gazdasági vezetőként 120 ezer Ft nettót kapok, de úgy, hogy a hátam mögött van cirka 8 év szakmai múlt, viszont az alternatíva nettó 250-ket kér el tapasztalat nélkül.”
 • 5. jockey 2008. november 14. 21:32
  „4. iparos

  Egyáltalán nem nézem le a szakmunkásokat! Egész egyszerűen azokat utálom - de nagyon - akik mindenkinek osztják az észt, hogy mit tegyen, de ők persze nem teszik azt. Magyarul vizet prédikálnak és bort isznak, mint Rimányiné. Nagyon sok szakemberrel találkoztam már és vannak közöttük becsületesek és kevésbé azok, ügyesek és Mekk mesterek, rendes emberek és nagyképű csalók. Pontosan ugyanúgy, mint akár a diplomások, akár bármilyen foglalkozásúak körében. Én inkább úgy látom, hogy te nem szereted valamiért a diplomásokat, pedig nem szabad általánosítani. Teljesen mindegy, milyen az ember végzettsége vagy foglalkozása, azt, hogy milyen EMBER, nem az határozza meg.”
 • 4. iparos 2008. november 14. 20:17
  „jockey!

  Abban igazad lehet, hogy Rimányiné nem szakmunkásképzöbe végzett. De ebben sem lehetsz biztos. Irásodbol itélve, Te lenézed a szakembereket. Én többre becsülök 1 jo szakembert, mint 2 pénz éhes diplomássat!
  A rothado kapitalizmusban erre már korábban rájöttek. Kérdezem Én, hogyan lehet csak diplomással országot épiteni?

  Nézzél körül! Az egyetemek ontják a terméket, kevés jot, és tömérdek selejtet.”
 • 3. jockey 2008. november 14. 18:43
  „Rimányiné Somogyi Szilviától kérdezném, hogy ő melyik szakmunkásképzőben tanult, hogy a jelenlegi állását betölthesse? Azt is megkérdezném még tőle, hogy a gyermekeit - ha vannak - melyik szakmunkásképzőbe íratta be? Ugyanis ha ő nem oda járt és a gyermekeit sem oda íratta, akkor másnak se adjon ilyen remek tanácsot! Tipikus vizet prédikál és bort iszik effektus!”
 • 2. iparos 2008. november 14. 17:44
  „Addig, amig a mindenkori kormány nem oldja meg a dolgozok érdekképviseletét, a munkás ki lesz szolgáltatva.
  A minimálbért kell a duplájára emelni, hogy a munkának becsülete legyen. Ezt még a jelenlegi helyzetben is ki lehet termelni. Ezt tudják az iparos társaim is/igaz kevesebb marad/Nem holmi kényszervállalkozásra gondolok.
  A kisipar ugy müködik, mint az állami, sajnos. A vezetö hülyére keresi magát, a dolgozojának már nem marad.”
 • 1. FREDDY/S 2008. november 14. 17:38
  „Egyszer majd jó lesz a földön járni, mert akkor kevesebb meglepetés éri az embert, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már bontják a nagy múltú cukorgyárat

Petőháza - Elkezdődött a petőházi cukorgyár bontása. A gyártóüzemet a földdel teszik egyenlővé,… Tovább olvasom