Kisalföld logö

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 31°C Még több cikk.

Világokon át Lőrincz Gabriellával

Sopron - A létezés nagy kérdéseit feszegeti műsorain keresztül a televízió képernyőjéről jól ismert Lőrincz Gabriella, aki saját szerkesztésében készült Világokon át című metafizikai sorozatát januártól személyesen „hozza" Sopronba.
A magyar kultúra napja tiszteletére hívta meg a Pro Kultúra–GYIK Lőrincz Gabriellát és vendégeit Sopronba. A televízióban már látható volt az a Világokon át című sorozat, amely a metafizika birodalmába kalauzolja a nézőket neves előadók megszólaltatásával.

A Liszt-központban januártól induló filmszemináriumok vasárnap délután 16 órakor kezdődnek majd, az első vendég 20-án Vásáry Tamás zongoraművész lesz.

Névjegy
Lőrincz Gabriella Kolozsvárott született, szüleivel kisgyermekként, 1965-ben települtek át Magyarországra. Ajkán járt általános iskolában, Pécsett érettségizett, majd egy, a színművészeti főiskolán tett sikertelen felvételi után a bölcsészetet választotta. Még egyetemistakorában jelentkezett a Magyar Televízióhoz, ahol 25 éve dolgozik bemondóként, műsorvezetőként, később szerkesztőként is. Férjével a fővárosban él.
Lőrincz Gabriella az emberi élet nagy és örök dilemmáit veszi sorra, az egyetemes létezés problematikáit a transzcendencia hangsúlyával tárgyalja. – Ha nem is a teljesség, de az elmélyültség igényével – teszi hozzá a tévé képernyőjéről 25 éves ismerős mosolyával.

A kérdésre, honnan ered a sorskérdések iránti mély kíváncsiság, Lőrincz Gabriella elárulja: – Mindannyiunk számára megoldandó életfeladat a harmónia elérése, a sorsfordulókban való helytállás, vagy akár a mulandósággal való szembenézés. Bár ezeket a kérdéseket hétköznapi szinten szeretjük hárítani – mai, a túlélést célzó, anyagi világunkban főleg –, azért többségünkben ott az eredendő tudásvágy. Válságaink idején különösen fogékonyak vagyunk a sorskérdések iránt, mi miért történt és hogyan tovább, de az értelmes embert mindenképpen érdeklik a nagy gondolkodók által felismert összefüggések is.

A sorozat hiánypótló, amolyan spirituális ismeretterjesztés – vallja a szerkesztő-rendező. A Világokon át sorozatot, mint készítője elárulta, már 1999 óta forgatják, de csak négy év kényszerszünet után folytatódott a munka.

Hogy sikeressé vált, azt jól bizonyítja, hogy „szellemi anyját" azóta több helyre is hívták amolyan képernyőn kívüli előadásokra. Talán ez is közrejátszik abban, hogy Lőrincz Gabriella már a folytatáson gondolkodik.
A vendégek
Lőrincz Gabriella műsora a magasabb összefüggések meglátására, az élet értelmének keresésére ösztönzi a nézőt, a hallgatót. A Világokon át vendége volt  többek között dr. László Ervin filozófus, Jankovics Marcell jelképszakértő, Müller Péter író, Popper Péter pszichológus, Hankiss Elemér szociológus, Daubner Béla pszichiáter, Mireisz László buddhista tanító, Dúl Antal teológus, Sári László Kelet-kutató, Vásáry Tamás karmester, dr. Czeizel Endre genetikus, Grandpierre Attila csillagász, Bagdy Emőke pszichológus, Kazanlár Emil tarotfestő, Paulinyi Tamás parakutató és Szepes Mária írónő. Mindannyian az emberi gondolkodás határainak tágítására, szemléletváltásra, a világlátás megújítására törekednek – a műsorban is. Az egyenként kb. 52 perces filmeket Sopronban is vetítik, majd beszélgetésekre, elemzésre lesz lehetőség. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemezbemutató koncert a Liszt-központban

Sopron - December 14-én Sopronban, a Liszt-központban is bemutatták a Kisalföld támogatásával… Tovább olvasom