Kisalföld logö

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Vihar: Megindult a domboldal Répcevisen- videóval

Répcevisen, az úgynevezett akácos részen megindult a domb. A veszélyt elhárították, ám nincs kizárva, hogy a következő nagyobb esőzés után ismét lejjebb csúszik a föld. Lakóházak is vannak a közelben.


Répcevisen az esőzés, valamint a Pákác patak kiöntése miatt eddig több mint 2000 darab homokzsákot használtak fel. A helybéliek most újabb zsákokat töltenek, hogy amennyiben ismét elönti az ár a települést azonnal reagálni tudjanak.

A megyeszéli településen az áradás mellett most újabb veszély is fenyeget. A falu úgynevezett akácos részén megindult a domboldal. A közvetlen veszélyt már hétfőn elhárították.

Ám nincs kizárva, hogy amennyiben ismét nagyobb esőzés éri el a falut, vagy a térséget, a fal ismét lejjebb csúszhat. Szerencsére itt sok fa található, s ezek gyökerei megfogják a földet. Ráadásul lakóházak is vannak a közelben.

A helybéliek szerint nagyon régen, még az 1970-es években volt ekkora áradás és eső a településen. A fő gondot akkor és ma is az okozza, hogy a kis falu egy völgyben terül el. Így a Vas megyei Peresznye, valamint az ausztriai Locsmánd (Lutzmannsburg) felől érkező víz itt gyűlik össze.


Új fejlemény, hogy harminc helybéli több órás munkával mintegy 250 méter hosszan megtisztította a Pákász patakot. Így gyorsabban folyhat el a víz.


- Itt van ez a nagy esőzés, az áradás és a helyi önkormányzattól nem kapunk segítséget - panaszolta a kisalfold.hu megkeresésére Bozsoki Andrea. - A Pákász patak a Kemenesmagasi Vízitársulat kezelésben van. Ám a medret évtizedek óta nem gondozzák, tisztítják. Most a helybéliek összefogtak és saját kezükbe vették a helyzet megoldását. A fő gondot az jelenti, hogy Répcevisen feltorlódik a víz, mert nem tud elfolyni. A környező településektől - Egyházasfalu, Szakony - számos segítséget kaptunk. A csepregi önkéntes és a szombathelyi tűzoltók is részt vettek a homokzsákok lerakásában, valamint a helyi vállalkozók is felajánlották a támogatásukat.
Répcevis: videók a vasárnapi védekezésrőlCikkünk a vasárnapi viharról >>

Olvasóink írták

 • 17. gomboc58 2010. június 03. 12:45
  „tibicsokinak:

  Rvisen a tűzoltóparancsnok és a polgármester ugyanaz, ha ezt nem tudod hol voltál, melyik barátnődnél?
  Milyen jogon nyilatkozol ha nincs helyismereted? - ja és a barátnőd papáját csütörtök óta kijózaníthattad volna.”
 • 16. répcevis 2010. június 01. 17:14
  „Tisztelt Hozzászólók, Visiek és nem Visiek, de itt segítők!
  Köszönet azoknak akik idegenként segítettek, de mi Répcevisiek tegyünk félre minden indulatot, hőbörgést, szitkozódást stb. Ne hagyjátok magatok befolyásolni a hangadóknak. Aki amit tudott megtett ebben a helyzetben, nem hiszem hogy közülünk báki is ne azért ment volna oda, hogy ne segítsen...ki így ki úgy, de a cél egy volt: minél kisebb károkkal "megúszni", úgy hogy közben az öregjeink, gyerekeink ne kerüljenek életveszélybe.
  Most a károk helyreállítása után is lesz dolgunk! Le kell vonnunk józanul a tanulságokat.
  Látnunk kell, hogy ha a környező településeken is ilyen áradás lett volna, (Csepreg, Szakony, Zsira, Peresznye,Szhely stb) akkor csak mi maradtunk volna... És erre kell felkészülnünk, hogy ha egyedül
  maradunk a bajban, akkor nem szabad széthúzni, nincs polgármester, tűzoltó, futballista, alsóvis, Felsővis, jöttment, ittlakó vagy csak itt alvó... akkor mi maradunk csak RÉPCEVISIEK. És a természet ad feladatot, előbb vagy utóbb de ad.
  Most kell megragadni az alkalmat, hogy a katasztrófavédelemtől ne csak szurkolást kapjunk, most kell zsákokat beszerezni és úgy elraktározni, hogy percek alatt elő lehessen venni, ha kell. Homok van amennyi kell. Most kell az átereszeket közösen újra kitisztítani, hogy ne csak 2/3-keresztmetszet legyen. (Kedves Tűzoltók pihenés után szervezzétek meg mert még a civil lakosság emlékszik milyen volt az áradás, jöjjön mindenki.)
  ...
  Napok óta a környék nekünk szurkol, értünk imádkozik... Aki tud anyagilag is segítsen a bajbajutott családokon (lehetőség van: vasárnapi gyűjtés a templomban vagy Répcevis FC ) most kell a segítség!
  Hajrá Vis!”
 • 15. tibihcsoki 2010. június 01. 12:53
  „Dolgozik a vízügy, az nagyon helyes, hisz jelezték is, hogy megpróbálják a vízelvezetést másként megoldani! De azt is megígérték, hogy a megrongálódott betonlapokat, támasztékokat cserélik, javítják az érintett ház mellett. Mivel már a téglát is elkezdte kibontani a falból a vasárnapi víz! Ez is fontos lenne, meg persze a probléma gyökerének a megtalálása, megoldása! Ez megint csak az én privát véleményen.

  A fertőtlenítésről meg csak annyit, hogy a házban saját magunk megoldottuk, az hogy az udvaron nem volt, vagy nem lettek beengedve a fertőtlenítők, erről nem tudok, lehet így volt, erről nem nyilatkozom!

  Amúgy én személy szerint nem szidok senkit, csak a véleményemet írtam meg - azt meg csak szabad!
  Ezennel én lezárom részemről a témát! Remélem hamar megoldódik a helyzet!”
 • 14. Zerrra 2010. június 01. 12:26
  „A vízügy kinn volt még múlt hét szerda este... Az hogy ott volt mit jelent? Valaki felhívta őket. Az önkormányzat.
  Mondani nem tudott semmit-ez az ő saruk. Semmit nem tettek látszólag (!). Viszont azért mert azóta a faluban a ház mellett nem láttátok még ott voltak, hiszen nem a háznál keresendő a víz oka és eredete... de javíts ki, ha tévednék. Először minden az asztalnál dől el... tervek, stb.
  Nem akarom a vízügyet védeni, de attól hogy nem jelentkeznek le nálatok, még ott vannak, tudod olyanok, mint a bacilusok, melyek azokat a vírusokat terjesztik, amik megelőzésére nem engedtétek be a fertőtlenítőket a házhoz. Ott vannak, csak nem látod őket.
  És ma is kinn vannak, csak te Szombathelyen vagy...

  Amúgy meg nem lenne ez az egész, ha valóban az lenne a felháborodás tárgya amit leírsz... vagy egyértelműbben és felelősségteljesebben kellene nyilatkozni a médiának. Annyit kellett volna mondani, h a vízügy nem csinált semmit, ami persze nem igaz... de az önkormányzatot, polgármestert és akit lehetett szidtatok, illetve szidtok... Nem a bizonyítványt kellene most már magyarázni... most vállaljátok a felelősséget tetteitekért és mondandótokért!”
 • 13. localresident 2010. június 01. 12:19
  „Nagy hibát követtek el azok akik gondolkodás nélkül nekiláttak a fák kivágásának a felső részen. Ezzek a fák bokrok legalább lassították a vizet. Ha ne adj Isten megint jön a nagy víz akkor azt most már semmi nem fogja lassítani, és akadálytalanul fog rohanni a házak felé....”
 • 12. tibihcsoki 2010. június 01. 11:36
  „Azért azt ismét elmondanám, hogy az önkéntes tűzoltókat, soha, senki semelyik médiában nem ócsárolta! Az, hogy a faluban kinek-kivel milyen problémája van ebben a felfokozott állapotban, az már egyéni kérdés, nem tartozik a többiekre! De az hogy az önkormányzatnak szerintem sokkal többet kellene tenni az ügyben (vízüggyel-katasztrófavédelemmel való intézkedés), hogy elkerülhető legyen az újabb tragédia - ez az én véleményem! Ha az indulatok meg elszabadulnak, egy ilyen kiélezett, tragikus helyzetben, azon meg szerintem ne lepődjön meg senki!

  ,,Illetve az egész utca veszélyben volt... egy része van is, azt pedig ne várja a kedves Bozsoki család, hogy csak velük foglalkozzanak, a többieket pedig hagyják..."

  Ehhez csak annyit fűznék, hogy a Bozsoki család nem a saját házának, takarításában, helyreállításában kért segítséget, illetve nem amiatt van felháborodva (barátoktól, ismerősöktől kaptak elég segítséget)! Hanem amiatt, hogy a szerdai eset óta a Pákác érintetlenül állt, tudva azt, hogy egy nagy esőzés ismét özönvizet okoz! Ez a vízügy -katasztrófavédelem felelőssége lenne!

  És csak idézném magamat:
  ,,
  Mivel a vízügy nem állt neki a meder kitakarításának és az egyik lakhatatlan ház mellett a beton támaszték, betonlapok (a 2. özönvíz még jobban kimosta, néhány helyen már a téglákat is megbontotta - ami ismét veszélyes a házra nézve), helyreállításának, ezért saját kezébe vette az ügyet a helybéliek egy része - félve az újabb özönvíztől, és a még nagyobb pusztítástól - motorfűrészekkel, fejszékkel nekiállt a Pákác egy részének kitakarításának!

  Közben megdöbbentő fényképek is készültek, amik akadályozták a víz normális folyását! (pl az egyik képen egy olyan hatalmas tuskó van, ami eltorlaszolta teljesen a víz útját, és a zivatar idején látszik is, hogy a mellette lévő szántóföldön folytatta útját, hihetetlen mennyiségű hordalékot feltorlaszolva!)

  Galéria:
  http://picasaweb.google.hu/maxatee/RepcevisPakacPatakHelyiekTakaritjakAVizugyHelyettFelveAzUjabbAradastol20#
  ,,”
 • 11. Zerrra 2010. június 01. 08:34
  „Azért azt én még hozzátenném, hogy nem annak van a legnagyobb szája, akinek valóban lakhatatlan a háza... és az is marad kiszáradás után is, mert egyelőre nem (csak) ez a lakhatatlan ház, hanem a mellette levő vályog...
  Illetve az egész utca veszélyben volt... egy része van is, azt pedig ne várja a kedves Bozsoki család, hogy csak velük foglalkozzanak, a többieket pedig hagyják...

  Attila te pedig később értél oda Szombathelyről, mint a csepregi tűzoltók a segítséggel...akik már voltak Visen, és onnan mentek vissza Szombathelyre és vissza Visre. No comment... Saját videódon is elmondod...

  " A lakhatás, fertőtlenítő felajánlása valóban megtörtént, ezt senki nem tagadja! Az más kérdés, hogy a család tagjai barátoknál, rokonoknál találtak szálást"- ha a felajánlott szállást nem fogadják el, akkor nem azt kellene nyilatkozni, hogy az önkormányzat semmit nem ajánlott fel, ugyanis a két tény nem ugyanaz. Az egyik család elfogadta a felajánlott szállást.
  Az azonnali anyagi segítséget nem tudom hogyan gondoltad... a keleten élők, akiket szintén árvíz öntött el örültek volna ilyen gyors intézkedésnek, de persze valakinek semmi sem jó, ha segíteni akarnak az sem...

  Sajnálom, hogy az újságírók nem tudják megszűrni mely a valós és mely az inkorrekt-valótlan kijelentés, hiszen a sajtó feladata a korrekt tájékoztatás. És nem a hozzászólóké kellene, hogy legyen.”
 • 10. RS 2010. június 01. 07:00
  „Répcevis ÖTE részéről hozzátenném hogy a vasárnapi esőzés nyomán a Fő utca feső részén több helyen megindult volt ahol teljesen le is szakadt az utca mögött húzodó helyenként szinte függőleges fal. Van olyan ház amit még mindíg komolyan fenyeget egy esetleges újabb, akár kisebb esőzés is. Hétfő egész szinte egész nap ezen dolgoztunk hogy minél inkább eltereljük a víz útját illetve egy melléképületet is le kellett bontani emiatt...

  És akkor visszamegyünk a patak parthoz és mit tapasztalunk? Mindenki velünk kötegszik hogy ki mit meg hogyan. Igaz ekkor már jelentős alkoholos befolyásoltság alatt lehettek...
  Ugyanakkor elöttem szóló család ismerőse pedig elismeri igaz munkánkat?! Tévében, újságban minket ócsároltok??? Mi az egész falut keljük védeni. Fáj nem fáj nem csak egy vagy két házat! A többi előntött tulajdonos miért nem ront nekünk ordítva???

  Talán el kellene gondolkozni. Köszönömöt nem is várunk.”
 • 9. tibihcsoki 2010. június 01. 00:59
  „Olvasom a hozzászólásokat és egyre több olyan félreértett információ került elő, amit szeretnék tisztázni!

  Idézem:
  - Itt van ez a nagy esőzés, az áradás és a helyi önkormányzattól nem kapunk segítséget - panaszolta a kisalfold.hu megkeresésére Bozsoki Andrea!

  Itt a helyi önkormányzat szó szerepel, amit nem kevernék össze a helyi tűzoltókkal! Itt szeretném megköszönni a helyi fiatal önkéntes tűzoltók, a többi tűzoltó, illetve a helyi lakosok, barátok segítségét, munkáját az árvíz sújtotta családok nevében!

  Az önkormányzat felkészültsége nem volt megfelelő az ilyen súlyos esetekre (mely részben érthető is, hisz Répcevis eddig nem volt kimondottan árvízi terület)! Ezt be kéne látni az önkormányzatnak, de ismételten mondanám az önkéntes fiatal tűzoltók munkája csak dicsérendő!

  Az már más kérdés, hogy a szervezettség nem mindig volt a legjobb, de ez nem az ő hibájuk! A szerdai árvíz után, a helyreállítási munkák hamar megkezdődtek, amiben a helyi lakosok, barátok, önkéntes tűzoltók szintén példaértékűen részt vettek!

  De sajnos elmaradtak dolgok az önkormányzat részéről!
  Szerintem a két kilakoltatott család részére az önkormányzatnak azonnali anyagi segítséget kellett volna nyújtani! A lakhatás, fertőtlenítő felajánlása valóban megtörtént, ezt senki nem tagadja! Az más kérdés, hogy a család tagjai barátoknál, rokonoknál találtak szálást!

  A mai szűkös anyagi helyzet, ami valószínűleg az önkormányzatnál is fenn áll, egy segélyezés megszervezése nem kerülne sokba, de annál fontosabb lenne az árvízben károkat szenvedett családok részére! Szerintem szükség lenne egy bankszámla nyitására, amire pénzadományok küldhetők! Ilyen témájú felhívásokat kellene közzé tenni a helyi újságokban, internetes oldalakon! (Amennyiben igénylik, szívesen segítek ebben!)

  A másik fontos dolog, hogy az első özönvíz után azonnal intézkedni kellett volna a vízügy irányába! A szerdai eset után valóban megjelent a vízügy igazgatója, akihez tartozik a Pákác patak felügyelete, karbantartása, és a lakhatatlan házak, illetve a patak medrének állapotát vállrándítással elintézte. Elismerte, hogy a meder évtizedek óta nem volt felügyelve, kipucolva! Ha valaki végigment a Pákác parton ami szinte lehetetlen, mert akkora dzsungel van benne néhol, hogy lehetetlen átvergődni rajta, akkor nem kell ahhoz szakembernek lennie, hogy észrevegye, ez így nem megfelelő!
  És ez már az önkormányzat feladata lett volna, felhívni az illetékesek figyelmét erre!

  Ha a meder ki lett volna tisztítva, lehet akkor is kiönt ez lehetséges, ezt valószínűleg soha nem fog kiderülni! De az biztos, hogy nem lett volna ilyen magas a vízszint és nem lett volna ekkora a pusztítás! Mert nem mindegy, hogy 10cm-es, vagy 90-100cm-es a víz a házban, minden tönkremegy, vagy csak minimális a kár! A vízügynek azonnal intézkednie kellett volna ami nem történt meg! Várható volt, hogy nem ez lesz az egyetlen ilyen esőzés! Ez a titkon nem várt eső vasárnap megérkezett! Mivel mindenki résen volt és sokan tartózkodtak a helyszínen, a víz csak minimálisan tört be a házakba, de a pincéket, melléképületeket elárasztotta, a helyreállításban használt gépek eláztak, az udvarokon ismét pusztítást végzett! A négy napos helyreállítási munkák kárba vesztek! A környékbeli tűzoltók ismét kivonultak segíteni! A katasztrófavédelemtől senkit nem lehetett látni aki összehangolta volna, irányította volna a munkálatokat! Itt már érthető volt, hogy kissé elszabadultak az indulatok az érintett családok részéről!

  Mivel a vízügy nem állt neki a meder kitakarításának és az egyik lakhatatlan ház mellett a beton támaszték, betonlapok (a 2. özönvíz még jobban kimosta, néhány helyen már a téglákat is megbontotta - ami ismét veszélyes a házra nézve), helyreállításának, ezért saját kezébe vette az ügyet a helybéliek egy része - félve az újabb özönvíztől, és a még nagyobb pusztítástól - motorfűrészekkel, fejszékkel nekiállt a Pákác egy részének kitakarításának!

  Közben megdöbbentő fényképek is készültek, amik akadályozták a víz normális folyását! (pl az egyik képen egy olyan hatalmas tuskó van, ami eltorlaszolta teljesen a víz útját, és a zivatar idején látszik is, hogy a mellette lévő szántóföldön folytatta útját, hihetetlen mennyiségű hordalékot feltorlaszolva!)

  Galéria:
  http://picasaweb.google.hu/maxatee/RepcevisPakacPatakHelyiekTakaritjakAVizugyHelyettFelveAzUjabbAradastol20#

  A vízügyre még nagyon sok feladat vár: a betonlapok cseréje a házak mellett, a meder végleges tisztítása, helyreállítása, és szabályozása, mert valószínűleg arra is szükség van!
  Ezért szükség lenne, hogy minél hamarabb nekiálljanak a munkálatoknak, mert bármikor jöhet egy újabb nagy zivatar és áradás!

  És szeretném ha a megoldáson törekedének és mernének segítséget, tanácsot kérni ha kell, hogy minél hamarabb megoldódjanak a problémák és helyre álljon a falu, családok nyugalma!

  Mittl Attila
  bár nem helyi lakos, de szemtanú, kis részben érintett is, aki szintén
  részt vett/vesz a mentésben, helyreállításban.”
 • 8. Julianusz 2010. május 31. 23:28
  „Ennek a nyilatkozó nagyságának csak feltünési viszketegsége volt, h nyilatkozzon az újságírónak, tv- nek. Tette az agyát hivatkozván gyerekekre, tipikus segélykérő asztalverő, miközben gondolom a gyerekei ingyenesek óvodában, iskolában.”
 • 7. Jóskapista 2010. május 31. 22:11
  „Minden elismerésem a falu vezetőségének!
  Nem vagyok helyi lakos, de csütörtökön telefonon értesítettek, hogy nézzem meg az ingatlanunk állapotát, mert árvíz zúdult a falura. (köszönöm). Hétfőn annak ellenére, hogy nem értek el, vették a fáradtságot és tájékoztatták a családom egyik tagját (nem tudták a számát), hogy baj van megint... Lakatlan házat is védtek amennyire tudtak! A helyszínen azt tapasztaltam, hogy az udvaron fellelhető anyagokból gátat építettek, hogy ne zúduljon a víz a házba ( köszönöm ismét)! Nem telt el tíz perc és a Polgármester Úr tájékozódott az ingatlan állapotáról (gumicsizmában, munkásruhában), és hála nekik nem történt nagy baj az épülettel! Tették mindezt úgy, hogy nem vagyok helyi lakos! Köszönöm a Polgármester Úrnak és segítőinek, emberségből, segítségből jelesre vizsgáztak. Szégyelje magát Bozsoki Andrea, hogy ilyeneket nyilatkozik!
  A videók alapján büszke lehet a falu magára, hogy ilyen közössége van! Mindenki ott segített ahol tudott...
  Minden Tiszteletem az Öné Kovács István Úr továbbá az Önkéntes Tűzoltó Egyesületé és minden helyi lakosé akik önzetlenül segítettek!”
 • 6. muhlbacher 2010. május 31. 19:42
  „Sajnos nem elég a kisemberek helyzete a pénztelenség,még az időjárás is keseríti az életüket.Nem beszélve a későbbi életünk kimenetelére.Ezt is a szegény rétegnek kell megfizetni mint mindíg.Mindig a dolgozó huzza a rövidet????”
 • 5. localresident 2010. május 31. 15:38
  „Remélem elkeseredésében nyilatkozta a károsult amit, mivel csak megerősíteni tudom az előttem szólót.
  A helyi önkéntes tűzoltók a polgármester vezetésével aki egyben a parancsnok is mindent megtesznek a károk enyhítése érdekében.
  Példátlan a falu összefogása, mindenki abban segít amiben épp tud. Vannak akik szabadságot vesznek ki csak azért h segíteni tudjanak.
  Szóval érdemes lenne a jövőben átgondolni ki mit nyilatkozik.”
 • 4. Répcevis 2010. május 31. 14:37
  „Tisztelt Kisalföld Szerkesztőség és Olvasók!

  A répcevisi Pákác patak árvízi hozzászólásaihoz tennék hozzá pár gondolatot.

  Pontosítani szeretném, hogy ki mit tett és vár el, vagy talán felejtett el. Az egyik általam tisztelt árvízkárosult nyilatkozótól megkérdezném, hol vannak a bútoraik, hol vannak a kimosott szőnyegeik? Az önkormányzatnál, a tűzoltószertárban és óvodában. Fertőtlenítésre ki adta az alapanyagot? Igaz ez csepp a tengerben.
  Sajnos milliós kárukat nem tudják kiegyenlíteni, de talán nem is az önkormányzat hibáztatható az esőzésért, az árvízért. Attól, hogy azt állítják, hogy az önkormányzat és a répcevisi tűzoltók nem segítettek semmit nem biztos, hogy igaz. Az önkormányzat képviselő-testületének tagjai és családtagjaik is kivették részüket a mentésből, szinte mindenki megmozdult aki él és mozog, példamutató volt az összefogás. Szerencsére a feltett videók is bizonyítják helytállásukat.
  Tiszta fejjel, józanul kell gondolkodni és nyilatkozni.
  A bajba jutott emberen kötelessége mindenkinek segíteni, ezt megköszönni sem kell, de vétek elvenni azoknak a kedvét aki önzetlenül segítenek. Nem könnyű feladat egy ilyen árvízkár elhárítása. Ezt azért sokan így gondolják.
  Ezeket a sorokat azért írom le én, mert családtagjaim (hárman ) most is a károk felszámolásánál dolgoznak, nem érnek rá méltatlankodni. Nem mentek munkahelyükre dolgozni, szabadságot vettek ki. Talán a többi segítő család nevében is írhatom soraimat, akik folyamatosan a helyreállításban és az újabb árvíz nyomainak eltűntetésében több más tűzoltóval és falubelivel együtt dolgoznak.
  Esőmentes szép napokat kívánok!

  Kovács Istvánné
  polgármester és tűzoltóparancsnok feleség
  és két tűzoltó fiú édesanyja”
 • 3. novica 2010. május 31. 12:35
  „Hát megmondom őszintén, hogy még a könnyeim is lejöttek ahogy ezeket a videófelvételeket néztem! :(”
 • 2. mr_akkush 2010. május 31. 12:08
  „Bana felől megközelíthető Bőny főtere?
  Részleteket és pontosságot Kisalföld!”
 • 1. DZsuzsa 2010. május 31. 11:53
  „Mekkora víz van most Bőnyön? Mert arról nem tudosítanak? Vannak házak most is veszélybe?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átfutottak Sopronon

Sopronba érkezett a Világharmónia Futás, amely idén háromszor is érinti hazánkat. Tovább olvasom