Kisalföld logö

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 19°C | 32°C Még több cikk.

Vigyázat! - Csalók az interneten - Soproniakat is becsaptak

Hetente érkezik feljelentés a Soproni Rendőrkapitányságra, ami szerint gyanútlan vásárlókat vernek át a hazai aukciós portálokon. Általában pár tízezer forint a kár.

Nem jött meg a cipő

A közelmúltban ismeretlen tettes ellen tett feljelentést egy soproni nő, miszerint a legnagyobb hazai aukciós portálon csúnyán becsapták őt. A történet röviden: kínai cipőt szeretett volna vásárolni, a pénzt – 18 ezer forintot – előre át is utalta a megadott bankszámla számra. Négy hónapig türelmesen várt, ám a lábbelik csak nem érkeztek meg. Ekkor határozta el, hogy a rendőrséghez fordul. Az ügyben most csalás miatt nyomoznak.

Pecabot helyett fadarab
 
Egy másik, szintén megtörtént esetben egy soproni férfi horgászbotokat rendelt. Ő elővigyázatosabb volt, a pénzt nem utalta el, hanem utánvétes vásárlást kér. Amikor a csomag megérkezett, és azt felbontotta megdöbbent. A pecabotok helyett két fadarab volt benne. Ebből is rendőrségi ügy lett.

A következő történet nem klasszikus internetes csalás, de ha gyanútlanok vagyunk, könnyen rászedhetnek bennünket.

Ígéret: autót nyert

Ismeretlenek azzal az örömhírrel hívtak fel egy soproni férfit, hogy gratuláljanak neki, mert egy értékes autót nyert. Ám ahhoz, hogy ezt át tudja venni, pénzt kell feltöltenie egy megadott mobil telefonszámra. Az illető ezt meg is tette. Ekkor újabb kérés következett: a szállítás árát is ki kell fizetnie. Ezt megteheti személyesen az átvételkor, vagy úgy is, ha újabb súlyos tízezer forintokért mobil feltöltést választ. A sértett az utóbbit tette. Az autót persze azóta sem kapta meg. S nem tévedünk nagyon, ha kijelentjük, nem is fogja.

A fenti három történetet okuláskért mutattuk be. A Soproni Rendőrkapitányságra hetente érkeznek ilyen ügyekben feljelentések. A kár összege általában pár tízezer forint.

Általában kiderül, ki az elkövető

- Az ilyen esetekben csalás miatt indítunk eljárást – tudta meg portálunk Aranyos Gábor rendőr őrnagytól, a Soproni Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetőjétől. – A beérkezett feljelentések felélnél tudunk eredményesen eljárni, azaz a tettest elfogni. Ám a sértetett nem biztos, hogy visszakapja a tőle kicsalt pénzt. Elégtételt az jelenthet, ha megkapja a büntetését az elkövető.

Az osztályvezető felhívta a figyelmet: az internetes vásárlások sokkal nagyobb odafigyelést igényelnek, mintha ezt személyesen egy üzletben tennénk meg.

Előre ne fizessünk!

- Csak megbízható eladótól vásároljunk – folytatta Aranyos Gábor. – Az aukciós portálok már kijelezik, hogy ki mennyire megbízható. S ezt az adatot minden esetben vegyük figyelembe. Az sem ajánlott, hogy előre fizessünk, azaz bankszámlára utaljuk át a pénzt. Lehetőség szerint válasszuk a postai utánvétet, hiszen a csomagot az átvételnél ki lehet bontani. S ami talán a legfontosabb: mindig kételkedjünk akkor, ha az eladó ragaszkodik az előre fizetéshez. Nagy a gyanú, hogyha teljesítjük a kérését, akkor csalás áldozata leszünk.

Az Európai Online Piactér elektronikus kereskedelemről szóló jelentése alapján elmondható, hogy a globális válság ellenére az elmúlt években inkább csökkent a panaszok száma, 2008-ban például csaknem negyedével - mondja Fekete Attila, webfejlesztő mérnök. - Az utóbbi időben azonban jelentős változás állt be: Ausztriában negyvenszeresére nőtt az internetes bűnözéssel kapcsolatos feljelentések száma egy év alatt. A legtöbbször csaló internetes áruházak követnek el bűncselekményt.
A csomagküldés és internetes vásárlás esetén még mindig 80 százalékos az utánvétes megoldások aránya Magyarországon, amiből jól látszik, hogy a vásárlók bizalmatlanok. Mint cikkünk alapjául szolgáló kék hírekből is kiderült, nem véletlenül…

Hasznos tippek
• Rendszeresen ellenőrizze bankszámla kivonatát
• Ne fizessen előre
• Érdemes ellenőrizni a fizetési feltételeket, valamint legyen tudatában annak, hogy milyen következményei vannak, ha később szeretne elállni a vásárlástól. A mai jogszabályok alapján (Magyarország esetén legalábbis biztosan) 8 napon belül (néhány termékcsoport kivételével) mindent vissza kell vásárolnia az eladónak. Sőt még a postai csomagban meg is kell kapnia azt a részletes tájékoztatót, melyben közlik Önnel, miként élhet ezzel a lehetőséggel
• Amennyiben kereskedőtől vásárol, gyanakodjon, ha magánszemély bankszámlájára kérik az utalást
• Ha aukciós portált használ, nézzen utána, hogy miképpen értékelték az eladót korábbi partnerei, és soha ne fogadja el a portálon kívüli üzletkötési ajánlatot
• Csak olyan biztonságos weboldalakon adja ki kártyaadatait, amelyek címének kezdete: https://
• A Paypal-lel történő fizetésben megbízhat (természetesen, akinek fizet abban nem biztos)
• Az utánvétes csomagot lehetőség szerint bontsa ki a futár szeme láttára, így egy biztos tanúja már biztosan van
• Mint ahogyan az életben is, az Interneten is gyanakodjunk, ha valami irreálisan olcsó. Tény, hogy a legnagyobb vonzereje az online is megvásárolható termékeknek legtöbbször a kedvező ár, de gondolkodjunk el, hogy vajon miért akar ilyen gyorsan túladni rajta az eladóA nyitókép illusztráció. Fotó: femina.hu

Olvasóink írták

 • 6. Ceasar1 2011. május 29. 23:20
  „Tévhit,hogy a postai utánvétes fizetés biztonságos. A posta nem vállal felelősséget a csomag tartalmára,tehát ha egy laptop helyett pl. egy kg virágföld van a csomagban a kézbesítő nem fogja visszaadni a pénzt még akkor sem,ha előtte bontod fel.
  Ellenőrizni kell az eladó regisztrációjának dátumát.Ha néhány hete regisztrált,kerülni kell.A visszajelzések is szinte mindent elárulnak.Fontos,hogy a visszajelzéseket eladóként,vagy vásárlóként szerezte a felhasználó. A visszajelzéseknél meg kell nézni,hogy csak 1-2 embertől származnak e,vagy több különböző felhasználótól,valamint a visszajelzések melletti linken látható az értékelt aukció tárgya is. Vásárlás után fel lehet hívni az eladót,vagy levelet váltani vele,ami megint csak sok mindent elárul.
  Nem értem miért kell úgy beállítani az internetes vásárlást,mint valami mumust. Ha ezeket szem előtt tartja az ember nem érheti csalódás. Ha az ember nem elég figyelmes a buszon,ott is ellophatják tőle a pénztárcáját. Ugyanennyire veszélyes az internetes vásárlás is.”
 • 5. orion1 2011. május 06. 20:46
  „Ha becsaptak, akár még ha otthon is vetted észre a csalást, visszamész a postára, rendőrt hívsz, a posta visszatartja a vételárat. A csaló valahogy úgyis elrejtőzik a redőrség elől (letagadja hogy ő volt a feladó), és a vételár ha hónapok múlva is, de visszakerül az átvevőhöz.”
 • 4. PityukaBá 2011. május 06. 19:14
  „kinai cipöért 18ezer normális”
 • 3. Lobbo71 2011. május 06. 14:02
  „Tévedés, az utánvételes csomagot NEM lehet kibontani fizetés előtt, azt csak akkor adja át a postás, ha megkapta a pénzt.”
 • 2. PityukaBá 2011. május 06. 19:14
  „kinai cipöért 18ezer normális”
 • 1. KLJ_54 2011. május 06. 13:52
  „A Vatera is megérdemel pár szót!
  Eddig amit vásároltam előre fizettem, mert ott ez a szokás.
  De nem először fordul elő, hogy a vásárló jelölt elvárná, ugyan küldjem már el a terméket és majd egyszer fizet, ha úgy adja úri kedve!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VOLT Fesztivál: Újabb 3 színpad, újabb 80 név

Napról-napra több részletét ismerhetjük meg a 19. VOLT Fesztivál programjának. Tovább olvasom