Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Vidéki gyógyszertári körkép

Számos kisebb településen nincs állandóan nyitva tartó gyógyszertár, a lakosságot a környék egyik nagyobb patikájából kijáró gyógyszerész, illetve a körzeti orvos látja el a szükséges orvosságokkal.
Peresztegen a soproni Állomás Patika üzemeltetésében közel tíz éve működik fiókgyógyszertár. – Ez azt jelenti, hogy napi egy órában, az orvosi rendeléssel összhangban tartunk nyitva – mondja Horváth Csaba gyógyszertárvezető. – Elsősorban üzleti megfontolásból vágtunk bele a fiókpatika üzemeltetésébe, de nem a nagy forgalom reményében, sokkal inkább azért, hogy az ottani betegkört is a soproni gyógyszertárhoz csatoljuk. Úgy érzem, működik a rendszer, az emberek előrelátóak, ha fogytán van a gyógyszerük, időben megrendelik s így időben meg is kapják azt – mondta Horváth Csaba, aki hozzátette, hogy a fiókgyógyszertárakban sokkal kisebb az árukészlet, de rendelésre bármit eljuttatnak az adott településre.

Dr. Fábián László gyógyszert ad ki. A betegek elégedettek, hiszen a falusi patikákban minden szükséges orvosság beszerezhető.
Együttműködve az orvossal

A fertőszentmiklósi Elixír Gyógyszertár Röjtökmuzsajon hetente kétszer két órában üzemeltet fiókpatikát, az agyagosszergényi háziorvossal pedig szerződéses viszonyban állnak, ami azt jelenti, hogy a felíráson túl az orvos adja is ki a gyógyszereket. – A mi patikánk sajátos helyzetben van. A gyógyszertár épületében lakunk, így akkor is meg tudjuk oldani a gyógyszerkiadást, amikor az nem volna kötelező, például szombaton vagy vasárnap, hétköznap pedig készenléti ügyeletet tartunk. Ha itthon vagyunk, természetes, hogy segítünk – mondja Fábián Lászlóné, aki fia, dr. Fábián László vezetése mellett nyugdíjas gyógyszerészként dolgozik a családi patikában.

Minden beszerezhető

A heti kétszeri nyitva tartással elégedettek a röjtökmuzsaji lakosok. Az Öregek Napközi Otthonának vezetője, Kovács Lászlóné szerint a helyi igényeknek teljesen megfelel az ellátás. – Az otthonban élő idős emberek mindenből szeretnek bespájzolni, így sosem fogynak ki a gyógyszerből. A Csapodról átjáró doktor és a gyógyszerész összehangoltan dolgozik, a gyógyszertár nyitva tartása a rendeléshez igazodik, így a felírás után azonnal beszerezhető a szükséges orvosság.
Rozmán Nóra, aki huszonhét évesen ugyan ritkán jár orvoshoz, a gyógyszertárral szintén elégedett: – Minden van, amire egy ilyen kis falunak szüksége lehet, ami pedig éppen nincs, a következő alkalommal már azt is megvásárolhatjuk. Úgy érzem, felesleges volna egy minden nap nyitva tartó patikát üzemeltetni.
Azokon a településeken, ahol még fiókpatika sincs, úgynevezett „kézi gyógyszertár" működik, azaz a faluban rendelő körzeti orvoson keresztül jutnak a betegek gyógyszerhez. Sürgős esetben a legközelebbi készenléti, illetve ügyeletes patikához fordulhatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Templomi gyűjtések

A karácsonyi ünnepek közeledtével a nagy történelmi egyházak Sopronban is gondot fordítanak a… Tovább olvasom