Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Veszélyes nagycenki csomópont

Új, veszélyt jelző táblákkal, útburkolati felfestésekkel szeretnék csökkenteni a szakemberek a 84-es és a 85-ös főutak nagycenki csomópontjában a balesetek számát. Erről helyszíni bejáráson döntöttek.

Megyénk főútjain az év minden időszakában nagy a terhelés. A turistaszezonban – a hatalmas forgalom miatt – egyes szakaszok és csomópontok kritikussá válhatnak, megnő a balesetveszély. Az elmúlt években a 85-ös főútvonalon átlagosan ötven személyi sérüléssel járó baleset volt. Ennek tíz százaléka a nagycenki csomópontnál következett be.

Az idén az év első hat hónapjában huszonnyolcat regisztráltak, de a főszezon még előttünk van. A nagycenki csomópont veszélyességét jelzi, hogy a közelmúltban halálos kimenetelű baleset is volt. A tragédiák elkerülése, a jelenlegi helyzet lehetséges megváltoztatása érdekében kezdeményezett – szakemberek bevonásával – helyszíni bejárást Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke.

Sümegi Péter, a megyei közútkezelő kht. forgalomszabályozási osztályának vezetője érdeklődésünkre elmondta, rendszeresen végeznek vizsgálatokat, hogy az általuk kezelt utak mely szakaszán, és miért fordulnak elő nagyobb számban balesetek. Az úgynevezett sűrűsödési pontokról térképet készítenek. Ilyen pont a nagycenki kereszteződés is, annak ellenére, hogy jól belátható.

A bejáráson több javaslatot is tettek a megyei önkormányzatnak. Ennek megfelelően két-három héten belül új, veszélyt jelző közlekedési táblákat helyeznek ki a megfelelő helyekre, olyanokat, amelyek hangsúlyosabban hívják fel a közlekedők figyelmét a veszélyre, és várhatóan szeptemberben – a közbeszerzési eljárást követően – újrafestik és kiegészítik az útburkolati jeleket is. A cél, hogy még korábban és látványosabban hívják fel az autósok figyelmét a 84-es és a 85-ös főút kereszteződésére, így csökkentve a balesetveszélyt.

Az osztályvezetőtől megtudtuk, Sopronban a Csengery utca szerepel még az általuk nyilvántartott veszélyes utak között. Elsősorban az alsóbbrendű utcákból való ráhajtás jelent veszélyt, de volt már baleset azért is, mert valaki kilépett az utat szegélyező sövény mögül. Már készítik a terveket az út forgalomtechnikai korszerűsítésére, de még számos egyeztetést végeznek az önkormányzattal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron nevén a Csér melletti hulladékfeldolgozó területe

A Csér határában megépülő korszerű hulladékfeldolgozó üzem 22 hektáros területe már Sopron… Tovább olvasom