Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Veszély: kockázatok Sopron gazdálkodásában

A soproni önkormányzat gazdálkodását pénzügyi kockázatok veszélyeztetik.
A soproni önkormányzat gazdálkodását pénzügyi kockázatok veszélyeztetik, a pénzügyi egyensúly rövid- és hosszú távú fenntarthatósága folyamatos intézkedéseket igényel - állapította meg pénteken nyilvánosságra hozott jelentésének összefoglalójában az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A megyei jogú városok pénzügyi egyensúlyi helyzetét áttekintő ellenőrzés eredménye szerint a múlt év végén csaknem 2,5-szer akkora volt a soproni önkormányzat adósságállománya, mint 2006 zárásakor: annak összege 6,9 milliárdról 16,7 milliárd forintra emelkedett. Az önkormányzat működési egyenlege 2007-2009-ben még pozitív volt, de 2010-ben a működési bevételek már nem nyújtottak fedezetet a működési kiadásokra, ezért félmilliárd forintnyi működési forráshiány keletkezett - írták, hozzátéve, hogy a működési jövedelmet jelentősen csökkentette a kamatkiadások növekedése.

Az ÁSZ-dokumentum szerint Sopron múlt év végi pénzintézeti kötelezettségéből 10 milliárd forint fejlesztési célú, forint alapú kötvény, továbbá - a múlt év végi árfolyamon számolva - 3,8 milliárd forint svájci frank alapú fejlesztési célú kötvények kibocsátásából, 1,5 milliárd forint fejlesztési célú, hosszú lejáratú hitelek felvételéből, és 1,4 milliárd forint a költségvetési év végén ki nem egyenlített folyószámlahitelből keletkezett. Ennek ellenére az adósságállomány növekedésének jelentősebb okaként a felhalmozási célú költségvetési hiány alakulását jelölik meg, ez az ellenőrzött időszak minden évében meghaladta a kétmilliárd forintot, a két utolsó évben megközelítette a hárommilliárd forintot. A négy év alatt összesen 10,2 milliárd forintra rúgott. Hozzátették: az önkormányzat múlt év végi szállítói tartozása 1,2 milliárd forint volt, ennek a kétharmada fizetési határidőn túli tartozás. A fejlesztési pályázatokkal kapcsolatban a város a 2010-es évet követően 14,1 milliárd forint kötelezettséget vállalt, amelyet - pontosan meg nem nevezett - 2,2 milliárdnyi saját forrásból, 11,5 milliárdos uniós támogatásból és a korábban kibocsátott, 400 millió forintnyi kötvényből származó bevételből terveztek biztosítani.

A számvevőszék kitért arra, hogy a város a pénzügyi helyzet javítására bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedéseket tett, ingatlanokat, eszközöket adott bérbe, értékesített, térítési díjakat emelt, intézményeket szervezett át, s ezzel jelentős létszámcsökkentések jártak együtt. Ezek az önkormányzat kimutatása szerint 2,5 milliárd forinttal mérsékelték pénzügyi pozíciójának romlását. Mindezekkel sem tudták azonban a bevételkiesést ellentételezni. Az ÁSZ megállapította: a 2010-es évet követő beruházások finanszírozhatóságát veszélyezteti a saját források biztosítása, valamint az EU-s források előfinanszírozásának többletköltsége. Megjegyezte, hogy a további évekre szóló hosszú távú kötelezettségek teljesítésének forrásait az önkormányzat nem mutatta be.

A számvevőszék Fodor Tamás (Fidesz-KDNP) polgármesternek azt javasolta: "dolgoztasson ki a működés pénzügyi egyensúlyának azonnali helyreállítása és hosszú távú fenntarthatósága érdekében olyan intézkedési tervet, amely tartalmazza a bevételnövelő lehetőségek feltárását, a folyamatban lévő és a tervezett beruházások, egyéb kiadási kötelezettségek teljes körű felülvizsgálatát, az adósságszolgálat szerkezetének áttekintését". Kezdeményezték azt is, hogy a városvezető mutassa be félévente a közgyűlésnek az önkormányzat aktuális pénzügyi helyzetét, legalább három évre kitekintően a kötelezettségek teljes körére szóló finanszírozási tervet, a források számszerűsített megjelölésével. Egyben javasolták, hogy a polgármester "vizsgálja meg az önkormányzat folyamatban lévő és tervezett fejlesztéseihez szükséges belső és külső források rendelkezésre állását, és ebből a szempontból értékelje az önkormányzat beruházásait, intézkedjen a beruházásokkal létrehozott létesítmények működtetését biztosító források költségvetési rendeletekben történő feltüntetéséről". A jegyzőnek egyebek mellett azt indítványozták: gondoskodjon arról, hogy a jövőben az adósságot keletkeztető kötelezettségvállalásokról szóló közgyűlési előterjesztések tételesen tartalmazzák a visszafizetés forrásait, valamint legalább hároméves kitekintéssel mutassák be a kamat- és árfolyamkockázat várható kihatásait.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. csilicsala 2011. december 31. 18:19
  „Ne ítéljünk elhamarkodottan! Az a választói többség, amelyik alkalmatlanok és méltatlanok kezébe adta a város vezetését a választásokon, bizonyára már számlát nyitott valahol, és rendszeres befizetések tömegével hamarosan enyhíti majd döntésének következményeit. Vagy mégsem?”
 • 29. Erneszto49 2011. december 31. 16:13
  „Bravó "császárotok hű alattvalói és kiszolgálói" soproni önkormányzat! Irány zuhanó repülésben a bányász-béka magassága ! Csak igy tovább....”
 • 28. soproni 2011. december 31. 13:15
  „Szeretetet,békességet,

  Ősi magyar becsületet,

  Hű lelket,kit Isten vezet.

  Júdásoktól szabadulást,

  Élhető,szép,szabad Hazát!

  Boldog Új Évet Kívánok!"”
 • 27. DK 2011. december 31. 13:11
  „Hát igen, ez egy nagyon jó össze foglalás volt!
  Minden elismerésem, hiszen mutatja, hogy szakmai alapon vannak még okos emberek akik tudnának tenni a város érdekében.”
 • 26. látó 2011. december 31. 12:45
  „A véleményem hosszú évek óta ugyanaz: 2006-ig rengeteg olyan intézkedés történt, ami hosszú évekre meghatározta a lehetőségeket (mélygarázs, holding, városháza felduzzasztása, apartmannház, MKB aréna, körforgalmak,stb), éppen ezért kellett volna 2006-ban a váltás után azonnali intézkedéseket tenni. Holding átszervezése, városüzemeltetési kiadások kordában tartása, Városháza átszervezése (Osztály összevonások, és megszüntetések pl: Polgármesteri Iroda, ezt kizárólag a nem hatósági területeken érvényesítve, hatósági területek megerősítése!) IGSZ szakmai alapon való létrehozása és megtartása!, és bizony új adókat kellett volna bevezetni mint amilyen a mostani ingatlanadónak álcázott kommunális adó, de nem ilyen mértékűt és teljesen más struktúrájút. Pro Kultúra kiadásainak kordában tartása egy teljesen új és más szemléletű vezetéssel, reprezentációs é marketing kiadások 50%-os csökkentése városi szinten, városi cégek szakmai átvilágítása, beruházások felülvizsgálata...stb.,stb.,stb, ha ezek megtörténtek volna 2006-ban akkor most nem sokkszerűen érné a lakosságot a helyzet, ráadásul 5 év alatt egy tejesen más pályára állt volna a város...hogy ez nem történt meg történelmi hiba, a következményei pedig beláthatatlanok! Felelős(ők) róluk az élet fog ítéletet mondani...”
 • 25. tom3.14 2011. december 31. 08:53
  „Valaki azt mondta pár éve, hogy "ha nem tetszik akkor el lehet menni". Most elérték, hogy mindenképp el kelljen menni!”
 • 24. Csabazs 2011. december 31. 08:25
  „Az elmúlt években nagyon sok volt a felesleges pénzkiadás!ha kevés a pénzem a kajára nem libamájat veszek...nemde?
  Igen a frankhitel nagyban hozzájárult az adósság növekedéséhez. Kötvénykibocsátás, Már kibocsátásakor halálra volt ítélve!
  Javaslatom: az összes városi vezető javadalmazását csökkenteni 50%-al(mindegyiknek van más bevétele),fizessenek parkolási díjat, ahova lehet menjenek gyalog!
  A legszomorúbb az egészben, hogy ennek az egész el.... soproni gazdaságpolitikának, mi kisemberek isszuk meg a levét!
  Felesleges kiadások: elveszett perek, 50 millás sopronpusztai szoborcsoport,közvagyonból történő külföldi utazások...tovább is van mondjam még? Mennyibe került a városnak Orbán idelátogatása?
  Soproniak ébresztő! <moderálva...>
  Orbán szavaival élve: "rosszabbul élünk mint 4 éve"! Nem 4 hanem 8 éve!
  Szeretném látni városunk hű vezetőinek itt a Kisalföld lapjain a vagyonnyilatkozatát!De felhívom szíves figyelmüket, hogy az igazat,csakis az igazat!

  Minden kedves soproni "lakótársaimnak" kívánok 2012-re egészséget,erőt az elkövetkező nehéz időszak elviseléséhez!”
 • 23. Wotan01 2011. december 31. 06:50
  „Irány: Esztergom!”
 • 22. DK 2011. december 31. 06:37
  „Tisztelt Látó!
  Érdekelne véleménye, hogy mi várható, hogyan látja a helyzetet!

  Véleményem szerint az okok: Walter Dezső, Kalmár István, az elmúlt 8 év szocialista kormányzás,

  Jó reggelt Magyarország, ébresztő!
  317Ft euró árfolyam, mely minden Önkormányzat adósságát emeli, hiszen a deviza rosszul áll!
  18 millióért viszont lesz Opera bál, ahol bemutassák az új alkotmányt!

  Lázár Jánoshoz pedig lehet csatlakozni, hiszen alkudozni akar a bankkal, mert ők is bajban vannak!

  Ébresztő!!!”
 • 21. vitriol2 2011. december 31. 06:28
  „kedves beirok! vegyétek tudomásul, hogy az Állami Számvevőszék is felült a gaz szocik ármánykodásaiknak, mint ahogy már tudjuk a fél-világ is.Jövöre pedig minden szebb lesz- jön a gyorsnaszádos uj strukturája és rendet tesz majd a fejekben és lelkekben is. addig is fogadjátok eme kis "hodolatomat":

  Köszönjük néked Orbán elv-társ,
  Tiéd a hálánk tiszta lángja ég.
  Reád ha nézünk, büszke a arcunk,
  Virágot hintünk amerre mész.

  Fogadjuk néked Orbán elv-társ,
  Utadra lépünk, Te vezess tovább!
  Tavasszra nyílló gyermeki nótánk,
  Elébed hajlik, mint virágos rét”
 • 20. SZILAJ 2011. december 31. 06:20
  „Mondjon le!! De hülye duma ez....”
 • 19. himbi 2011. december 30. 23:31
  „Nyugi mindenki.
  Úgy gondolom, hogy igaz, nem lesz állás, kenyér, szbadság - de lesz árpádsáv, szent korona tan, nemzeti h?zöngés, idegengyülölet, antiszemitizmus, Orballini, ....Vona; dögivel.
  ?s mindez a huszonegyedik században Európában.
  Tiszta operett-banán-köztársaság. Csak így tovább Sopron, csak így tovább Magyarország! <moderálva..>”
 • 18. Soproni_01 2011. december 30. 19:07
  „Ha tetszik ha nem, a vizsgált időszak a FIDESZ-es Önkormányzati időszakot vizsgálta meg. Az előző ciklusban is ismeretei szerint FIDESZ-es város vezetés volt és vezetőség összetétele nagy vonalakban megegyezik a jelenlegivel ismereteim szerint. Tehát elgondolkodtató, hogy helyesen és felelősségteljesen gazdálkodtak e a városatyái illetve az gazdasági vezetői. A civil szférában az ilyen gazdasági vezetőnek már régen útilaput kötnek a talpa alá. ..............”
 • 17. ssmd 2011. december 30. 17:55
  „"Sopron adósságállománya a 2006. év végéről 2,4-szeresére nőtt a 2010. év végére, 6,9 milliárd Ft-ról 16,7 milliárd Ft-ra emelkedett." Ezt a volt fideszes képviselő által vezetett ÁSZ jelentése mondja.
  És 2011 még nincs benne a jelentésben, amikor romlott a világgazdasági és radikálisan a nemzetgazdasági helyzet - nem kis részben Orbánnak köszönhetően.”
 • 16. ssmd 2011. december 30. 17:52
  „Itt olvasható a jelentés szövege:
  http://www.asz.hu/jelentes/1144/jelentes-sopron-megyei-jogu-varos-onkormanyzata-penzugyi-helyzetenek-ellenorzeserol-43-3/1144j000.pdf
  Itt a hozzáfűzött kísérőlevél:
  http://www.asz.hu/jelentes-kiserolevel/1144/figyelemfelhivo-kiserolevel-a-1144-sz-jelenteshez/l-1144j000.pdf”
 • 15. Majsztró 2011. december 30. 15:34
  „ezt nehéz lesz megmagyarázni, naridroidok... de hát Petike is lehazudta már a csillagokat is az égről, most ti jöttök! hajrá! úgyis benyeli ezt is a kétharmad, mint kacsa a nokedlit...”
 • 14. egon1 2011. december 30. 15:13
  „Miféle veszély kockázat, lehet Sopron gazdálkodásában ?
  Cak és kizárólag az egyszerü adófizető kisember visel ebben az országban,városunkban kockázatot,mert akié a hatalom,minden következmény nélkül, lophat- csalhat-hazudtat,a hatalom olyan törvényeket hozott,jogosan,ami a magántulajdont,megvédi a kis-stílü tolvajoktól, csak a probléma az, hogy a komoly tolvajlásokat,amit a hatalom a saját uralkodásának a fenntartása érdekében,Európában példátlan módon megtesz, nap-mint nap,senki nem szankcionálja,sőt a hatalomtól megmámorosodottak közé,egyre többen sorakoznak fel ,a várható konc reményében,akinek egy demokratikus országban, az Únióban bevált-elfogadott normák védelme lenne a feladata !!”
 • 13. ÁrtatlanBárányka 2011. december 30. 14:04
  „Hogy jön ez a senkiházi számvevőszék ahhoz, hogy javasoljon akármit is a mi Szeretett Bajszos Vezérünknek?????”
 • 12. pkajos 2011. december 30. 13:43
  „Sopron veszélyes eladósodása miatt monnnnyon le az EU, az EKB, az IMF és az USA is !”
 • 11. 1soproni 2011. december 30. 13:29
  „Javasolt nekünk sok mindent a EU, az EKB, az USA és sok mindenki más.
  Azokat se fogadtuk meg. Ez esetben miben lesz más?
  Elmúlt5év...”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magashegyi Underground koncert Sopronban - fotók

A soproni Hangárban adott koncertet a Magashegyi Underground. Képriport. Tovább olvasom