Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Versenyre kényszerített patikák

Sopron - A vevők örülnek, a soproni gyógyszerészek szerint viszont jó nem származik a patikák közötti versengésből. Rövid idő alatt a városban öt új patika létesült, de a hatodik megnyitása sem késik sokáig.
A rendszerváltás előtt évtizedekig nyolc, a kilencvenes évektől a liberalizációig tizenkét patika látta el Sopron közigazgatási területén a pácienseket. Törvény határozta meg, hogy ötezer lakosra „jár" egy gyógyszertár, a vevőkör tehát biztosítva volt. A szabad verseny azonban lehetőséget adott külföldi és nem szakmai befektetőknek is a gyógyszertárnyitásra.

Rövid idő alatt Sopronban öt új patika létesült, de a hírek szerint már a hato- dik megnyitása sem késik sokáig, a falvakban ugyanakkor sorra szűnnek meg a fiókpatikák. A városi fogyasztók örömmel fogadják a választékot, a közelebbi gyógyszertárakat (lásd olvasói vélemények a 12. oldalon), a szakemberek azonban merőben másként élik meg a helyzetet.

A családi patikát vezető Mühl Nándorné és kolléganője, Kovács Eszter jobban szeretne a szakmájára koncentrálni, nem pedig kereskedővé válni.
A családi patikát vezető Mühl Nándorné és kolléganője, Kovács Eszter jobban szeretne a szakmájára koncentrálni, nem pedig kereskedővé válni.

– A patikaliberalizáció hozadéka röviden az, hogy most már senki sincs biztonságban. A beteg nem biztos, hogy megkapja a keresett gyógyszert, a helyi patikusnak multikkal és külföldi tőkésekkel kell versenyeznie és a dolgozó sem érezheti magát biztonságban – összegez dr. Kárpátiné dr. Gangl Teréz. A megyei gyógyszerészkamara elnöke, aki maga is patikát vezet Sopronban, rendkívül borúlátó. – Nincs garantálva, hogy csak tőkeerős vállalkozás nyithat gyógyszertárat. A nagykereskedőknél már most érződik a probléma, rengeteg a kintlévőségük – sorolja a problémákat a szakember, aki szerint a multik lesznek az urak a gyógyszerpiacon is. – Nem védi a hazai ipart senki és semmi – teszi hozzá dr. Kárpátiné dr. Gangl Teréz, aki szerint elképzelhető, hogy a nagy és erős cégek lenyomják az árakat és a fogyasztó úgy érezheti, jól járt. Az árverseny csak arra lesz jó, hogy a kicsik elvérezzenek, a legnagyobbak pedig egyeduralkodókká váljanak a piacon. És akkor az árakban sem lesz már felső határ...

Nem lát a változásokban pozitívumot a családi patikát vezető Mühl Nándorné sem. – Szakmailag és emberileg is rossz a helyzet, a gyógyszertárak a túlélésért küzdenek, a szakemberekben ott a kérdés: morál vagy megélhetés? A gyógyszertárak nem kereskedelmi, hanem gyógyító egységek, most mégis arra vagyunk kényszerítve, hogy akciókon, pontgyűjtő lehetőségeken, csalogató kedvezményeken törjük a fejünket, szinte rátukmáljuk a termékeket a betegekre. Tévedés azt hinni, hogy a verseny kedvez a páciensnek: az árból csak a multik, a hálózatok tudnak engedni, a kisebb, családi patikák nem. Mi mosollyal, jó szóval, odafigyeléssel, türelemmel és saját készítésű szerekkel tudjuk megtartani a betegeinket, egy darabig – nyilatkozta a gyógyszerészfamíliából származó Mühl Nándorné.

Olvasóink írták

 • 5. Kuvasz 2009. március 15. 20:19
  „Mekkora cirkuszt csaptak abból, hogy a "tervezett" egészségi központban gyógyszertárat akartak nyitni. Mi értelme volt? Féltették a nem kis nyereségüket. Azóta hány új gyógyszertár nyílt és mégi mind megél. Ilyen alapon több iparos se váltson ki vállalkozói engedélyt, hogy ne legyen konkurrenciája a már meglévőknek. Egészséges szabadversenyt nem szabad akadályozni, az etikátlant irtani kell.”
 • 4. marta1986 2009. március 13. 12:45
  „Nem 10 patika hanem "csak" 5 patika nyílt és most nyílik majd a hatodika Koronánál.”
 • 3. Telepathia 2009. március 13. 07:02
  „Sopronba még 10 új patika nyillik. Hol és Mikor?”
 • 2. Rainbow 2009. március 12. 11:11
  „Nem értem, mi azzal a baj, hogy újabb patikák nyílnak? A patika már rég nem arról szól, hogy kiváltod a receptet és ennyi. Kismillió nem vényköteles gyógyszert/készítményt, egyebet árulnak, ahogy ez külföldön is szokás. Márpedig akkor ésszerű az árverseny. Miért morog a fogyasztó azért, ha többől választhat? A patikusok pedig igenis versenyezzenek. Elnézést érte, de nem fogm őket sajnálni a nem kevés bevételük miatt. Nyilván könnyebb lenne konkurencia nélkül megtartani a vevőkört, de ez a mai világban felejtős.”
 • 1. Telepathia 2009. március 12. 08:12
  „Sopronba még kell 8 patikát nyitni, ami éjszaka is nyitva van?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél milliárdos aláírás az Esterházy-kastélyra

Fertőd - A fertődi Esterházy-kastélyban kedden aláírták az Eszterháza Közép-európai Kulturális… Tovább olvasom