Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

Véget ér a kórházfelújítás tíz éve

Lassan lezárul a soproni kórház-rekonstrukció tízéves története. Szeptember 15-én az építők átadják az utolsó, úgynevezett négyes épületet, s ha így lesz, néhány hónap múlva már betegeket is fogadhatnak a teljesen újjáépített szárnyban.

(illusztráció)
Az 1990-es évek elején világszínvonalú kórházat álmodtak a városvezetők és a szakemberek az 1920-as években elkészült és akkor korszerűnek számító, de a 80-as évekre teljesen amortizálódott Erzsébet-kórház helyére. A rekonstrukció 1992-ben kezdődött, akkor még osztrák hitelből, állami garanciavállalással. (Később ezt a hitelt kiváltották, s a felújításokat kedvezőbb OTP-hitelből finanszírozzák.) Először – 1994-ben – a központi műtéti, az úgynevezett hármas blokk épült fel, majd egy évvel később már a belgyógyászat is modern körülmények közé került.

Újabb egy esztendő múltán átadták a teljesen új neuropszichológiai épületet is. Ezt követően megtorpanni látszott a további rekonstrukció. Kérdésessé vált folytatása, de az eredményes lobbizásnak köszönhetően újabb források nyíltak meg, és két évvel ezelőtt elkészült a kettes épület is. Utoljára maradt a négyes szárny, amely 3,7 milliárd forintba kerül a berendezésekkel, felszerelésekkel együtt.
Az eredeti elképzelések alapján csupán felújították volna, de menet közben olyan műszaki problémák adódtak, hogy teljesen le kellett bontani és részben az eredeti tervek szerint, de alkalmazkodva a Győri útra néző épületek szecessziós stílusához, gyakorlatilag egy új épületet húztak fel a kivitelezők. A szerződés értelmében átadási határideje szeptember tizenötödike.

– Jelenlegi készültségi állapota szerint tartható a határidő – válaszolta érdeklődésünkre Avramcsev Péter, a kórház gazdasági igazgatója. – A műszaki átadást követő próbaüzem és a szükséges engedélyek megszerzése után várhatóan novemberben fogadhatjuk itt az első betegeket. Az alagsorban kap helyet a patológia, a kórház belső gyógyszertára és a tüdőszűrő állomás. A földszintre a mellkasgyógyászat szakrendelése, valamint a bőr- és nemibeteg-gondozó költözik. Az első emeleten a negyven ágyas mellkasgyógyászati osztály kerül elhelyezésre, a másodikon pedig a belgyógyászati utókezelő és pszichiátriai rehabilitációs osztály.

Az új tömb birtokba vételével valószínűleg hosszú időre lezárul az 519 ágyas soproni kórház teljes felújítása, amely jelenleg hetvenöt százalékos kihasználtsággal működik.Továbbra is gond marad azonban fenntartása, hiszen az Országos Egészségügyi Pénztár teljesítményalapú finanszírozási gyakorlata nem fedezi a kiadásokat, másrészt pedig a különböző orvostechnikai berendezések, műszerek megfelelő ütemű – amortizációját figyelembe vevő – cseréje sem biztosított, amely azonban a jogszabály szerint a fenntartó önkormányzat feladata (lenne).

Mint azt Avramcsev Pétertől megtudtuk, a kórház – működési költségeinek terhére – évente mintegy negyvenmillió forintot különít el műszerek javítására, cseréjére. Elvben mintegy 300 millióra lenne szükség az eszközpark folyamatos szinten tartásához. A napi működőképesség biztosításához elég lenne százmillió is, de az önkormányzatnak az idén csak tízmilliónyi lehetősége van ilyen célra.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyennyaraltatás szórakozásból

Egy közkedvelt országos női magazin által meghirdetett cserevakációs programhoz csatlakozva, a… Tovább olvasom