Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Védekezés a garázda nyestek ellen

Sopron és környéke - A Lövérekben és a kertvárosban visszatérő probléma a nyestek garázdálkodása, annak jártunk utána, milyen kárt okozhatnak a ház körül és az autókban, s hogyan védekezhetünk ellenük.
– A nyestet egykor a szőrméjéért vadászták így tartották egyensúlyban a populációt – tájékoztatta a Kisalföldet Pellinger Attila zoológus. – Később védett lett a faj, amelynek következtében jócskán megemelkedett a számuk.

Mára elszaporodtak, urbanizálódtak, az élelem reményében a városba költöztek az apró ragadozók.

Beköltöznek a házak padlásaira, ott kiválóan éldegélnek, súlyos kárt nem okoznak, szeretik viszont a cseresznyét, a gyümölcsöket, s előszeretettel dézsmálják a baromfiudvar és a fészkelő madarak tojásait. Természetes ellenségük alig van, így számukban csökkenés nemigen áll be.

Az autók motorterébe is előszeretettel költöznek be, esetenként az elektromos vezetékekben és a szilikonos alkatrészekben is kárt tesznek. Befogni őket csapdával lehet, így viszont csak a magunk portájáról tudjuk elűzni a nyesteket, másutt újra garázdálkodni kezdenek.

Nagy Dénes: Az állatok befogására szolgáló csapda a sintértelepről vihető el és egy hónapon át díjmentesen használható.
Nagy Dénes: Az állatok befogására szolgáló csapda a sintértelepről vihető el és egy hónapon át díjmentesen használható.


Az autókban okozott károkkal kapcsolatban Tömördy Szabolcs autószerelő elmondta, léteznek módszerek a nyestek távol tartására. Hangsúlyozta, érdemes a megelőzésre költeni inkább, hiszen a kábelek elrágásával súlyos tízezrekkel könnyíthetik meg a pénztárcánkat a ragadozók. – Egyesek hagyományos praktikákra esküsznek, harisnyában állatszőrt vagy emberi hajat rejtenek a motortérbe, bízva abban, hogy ezek szaga elriasztja a nyesteket – részletezte a szakember.

– De néhány ezresért elektronikus nyestriasztó is vásárolható a szervizekben. Ez folyamatosan bocsát ki az emberi fül számára érzékelhetetlen hangokat, ami viszont az állatokat annyira zavarja, hogy elkerülik a járművet. Ez a szerkezet beszereléssel együtt mintegy 7000 forint, s alkalmazásával megelőzhetjük a kellemetlenségeket.

– Az állatok befogására szolgáló csapda a sintértelepről kölcsönözhető egy hónapra díjmentesen. A csapdába került nyesteket a Harkai úti telep közelében engedjük szabadon, lakott területektől távol – mondta Nagy Dénes gyepmester.

Olvasóink írták

 • 6. Alina01 2010. július 28. 11:18
  „Sziasztok, én megtaláltam a végső megoldást :-)
  Vettem egy nyestcsapdát 11500 Ft-ért, egyszer s mindenkorra elkaptam, nincs több elrágott kábel a kocsimon.
  Mivel nekem már nem kell 8000 Ft-ért eladnám, feltettem a netre, ha még fent van a hirdetés megvan, ha nincs akkor mezőgazdasági boltokban kicsit drágábban beszerezhető.
  A hirdetés:
  http://www.topapro.hu/aprohirdetesek/allat-haziallat-haszonallat/egyeb-allat/kellekek/aprohirdetes/elvefogo-nyest-macska-csapda/78086c737b6c6253.html”
 • 5. Georg 2008. október 27. 21:19
  „Ausztriában az autók 4 "sarkához" vízzel telt flakonokat tesznek éjszakára,és a nyestek elkerülik az autót.Hogy hogyan és miért azt nem tudom de állítólag működik....minden esetre egy próbát megér;-)”
 • 4. ritu 2008. június 04. 22:00
  „Én beraktam a vadászgörényemet a moortérbe mászkálni,azőta nem megy a kocsim felé.A párom sprét vett és az is bevált.(Idáig)”
 • 3. tollas 2008. június 04. 14:31
  „Egy éjszaka simán 5-6 km is megtesz.
  Sopronba nincs akkora távolság, hogy ne tudjon visszamenni a
  megszokott helyére.”
 • 2. Olvasó** 2008. június 04. 14:06
  „Nálam sem vált be a kutyaszőr!:)) Most vettem nyestriasztót,eddig működik!”
 • 1. fszmiklós 2008. június 04. 10:07
  „Sajnos nálunk nemvált be a harisnyába tett emberi haj !Kétszer rágta el ugyanazt a vezetéket a nyest!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Steinbachok hagyománya négy generáción át

Sopron - A Sopron és Vidéke Ipartestület által alapított díjat vehették át a Steinbach Agyagipari… Tovább olvasom