Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Vasúton már könnyebben

Az akadálymentes közlekedés uniós normák szerinti feltételeinek megteremtése a jogszabályi előírásokon túl emberbaráti kötelessége is lenne a társadalomnak. Úgy tűnik, hogy ezen a területen elindult egy pozitív irányú folyamat.
illusztráció
A mozgássérültek közlekedését a soproni vasútállomáson megfelelően kialakított mellékhelyiség, vasutas segítségével igénybe vehető lépcsőmászó berendezés, a forgalmi szolgálattevő kíséretével használható közlekedő utak, a vasúti kocsiba való beszállást lehetővé tevő rokkantkocsi emelő-rendszer is segíti – tudtuk meg Árvai Tibortól, a GySEV soproni állomásfőnökétől.

A vasúti forgalomban léteznek kerekesszékkel közlekedők számára kialakított, ingyenesen igényelhető vasúti kocsik, amelyeket azonban – országos szabályozás szerint – az utazás előtt hét nappal meg kell rendelni, amelyet követően a mozgáskorlátozott érkezéséről a célállomást időben értesítik ahhoz, hogy közlekedését segíteni tudják.

A mozgássérültek közlekedését segítik a soproni állomáson a forgalmi szolgálattevő kíséretével használható közlekedőutak és a vasúti kocsiba való beszállást lehetővé tevő rokkantkocsi-emelő rendszer is.

Utazás előtt kell megrendelni

A vasúti forgalomban léteznek kerekes székkel közlekedők számára kialakított, ingyenesen igényelhető vasúti kocsik, amelyeket azonban – országos szabályozás szerint – az utazás előtt hét nappal meg kell rendelni, amelyet követően a mozgáskorlátozott érkezéséről a célállomást időben értesítik ahhoz, hogy az ő közlekedését segíteni tudják. Ezeket az eszközöket sajnos nem gyakran veszik igénybe, valószínűleg inkább azért, mert a nyugat-európai sorstársaikhoz képest a Magyarországon élő mozgáskorlátozottak nem utaznak túl gyakran – véli Árvai Tibor állomásfőnök. A soproni állomáson piktogramok is jelzik, hogy az érintettek hol kérhetnek segítséget, egyébként pedig az állomásfőnök úgy tudja: a Mozgáskorlátozottak Egyesülete tagjait tájékoztatja a vasútállomáson igénybe vehető szolgáltatásokról.

Az egyesület tájékoztat

Ezt Kovács László, a Mozgáskorlátozottak Egyesülete soproni szervezetének elnöke is megerősíti, aki szintén egyetért azzal, hogy a mozgáskorlátozottak körében egyelőre – hosszú távon megoldható társadalmi okokra visszavezethetően – nem általános jelenség az utazgatás. Másrészt pedig Sopronban az állomásig való eljutásuk sem problémamentes, annak ellenére, hogy az elnök tud arról, hogy a Soproni Családsegítő Intézetnél létezik egy, a városon belüli közlekedésüket segítő szolgáltatás.

Városon belül kisbusszal

A Családsegítő Intézet Támogató Szolgálata egy éve üzemeltet egy, kerekes székben történő szállításra is alkalmas Ford Transit gépkocsit. A kisbuszt azok a fogyatékkal élők jogosultak igénybe venni, akik céljukat tömegközlekedési eszközzel vagy egyéb járművel nem tudják elérni. A szolgálat elsődleges feladata az egészségügyi és szociális ellátásokhoz való hozzájutás, valamint a munkavállalás és a munkahelyre történő eljutás segítése. Ezek a feladatok napi rendszeres, időben is behatárolt szállításokat jelentenek.

A szállítószolgálat egy gépkocsival és egy fő 8 órás gépkocsivezetővel működik, ez utóbbi időben korlátozza az igények kielégítését. Az eseti szállításra szóló kérelmeket a szállítást megelőzően legalább egy héttel be kell jelenteni, hogy a feladatok tervezhetők legyenek. A szállítás nem ingyenes, azért a jogosultak 12 forint/kilométer térítési díjat fizetnek – nyilatkozta Barkovits Ilona igazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elengedik a kórházi tartozást

A konszolidációs programját teljesítő soproni kórház ötvenkétmillió forintos hiteltartozásának… Tovább olvasom