Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

Vasöntöde: megmentik vagy fizetnek

Megkapta a kormányhivatal határozatát Gőbl Gábor képviselő, aki a soproni vasöntöde érdekében hívta helyszíni vizsgálatra az építésügyi hatóságot. A határozatban a tulajdonost kötelezik a balesetveszély elhárítására.

Egy lépéssel közelebb került a vasöntöde elhanyagolt épülete és szeméttel teleszórt udvara ahhoz, hogy egyszer ne azt kelljen kiírni a kapujára: „Vigyázat, balesetveszély!" Gőbl Gábor önkormányzati képviselő többször felszólalt már a közgyűléseken a helyi védettség alatt álló Ágfalvi úti ingatlan érdekében, de a külföldi tulajdonos nem reagált a helyi hatóság felszólítására. A városatya megelégelte a helyzetet és a kormányhivatal építésügyi hatóságát riadóztatta. Az ellenőrök január végén járták be a szebb napokat látott gyár épületeit, a hatóság határozatát pedig máris postázták a képviselőnek.

Az öntöde tulajdonosa most vagy elvégezteti az állagmegóváshoz szükséges munkákat, vagy akár egymilliós bírsággal is szembenézhet. Fotó: Magasi Dávid
Az öntöde tulajdonosa most vagy elvégezteti az állagmegóváshoz szükséges munkákat, vagy akár egymilliós bírsággal is szembenézhet. Fotó: Magasi Dávid

Szerkesztőségünk is kapott egy példányt a hivatalos iratból, aminek összefoglalóját a kormányhivatal is megküldte.

A lényeg, hogy a helyszínen feltárt bizonyítékok alapján kötelezték az ingatlan tulajdonosát az elhanyagolt épületbe való bejutás megakadályozására és figyelmeztető táblák kihelyezésére. Erre tíz napot adtak az osztrák tulajdonosnak. Az épület további romlásának megakadályozása érdekében elrendelték a tetőszerkezet felújítását, a nyílászárók helyrehozatalát és az ingatlan tartószerkezeti felülvizsgálatát. A feladatra 180 napot adtak. Lényeges – hangsúlyozták a kormányhivatalban –, hogy a közvetlen veszélyhelyzet megakadályozására vonatkozó intézkedések azonnal végrehajtandók, ami azt jelenti, hogy ezekre nézve az esetlegesen benyújtott fellebbezésnek nincs halasztó hatálya.

Gőbl Gábor ezek után úgy érzi, sikerült egy fontos lépést tenni az egykor négyszáz embernek is munkát adó gyárépületért, ám azt továbbra sem érti, miért nem tudta az önkormányzat a törvény betartására kötelezni a tulajdonost. (Itt kell megjegyezni: az még nem dőlt el, a megyei kormányhivatal határozata milyen gyakorlati lépésekre ösztönzi majd a tulajdonost. Az viszont tény, ha ezek után sem lép a határidőn belül, egymillió forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.) A képviselő ezek után sem hagy fel az öntöde sorsának nyomon követésével: a környezetvédelmi hatóságot is értesítette.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sárkányokat fotózott New Yorkban Eszter

New Yorkban fotózta az idei látványos kínai újévi felvonulást a soproni Horváth Eszter, aki másfél… Tovább olvasom