Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Vasárnap tartsanak zárva

A közép-európai kereskedelmi szakszervezetek kiáltványban foglaltak állást, hogy a boltok a hét utolsó napján tartsanak zárva. Szerintük üzleti szempontok sem igazolják a vasárnapi nyitva tartást.
Az Európai Unió legtöbb tagállamában vasárnap zárva tartanak az üzletek. Az újonnan csatlakozó tíz ország többségében viszont a hét utolsó napján is várják a vásárlókat a kereskedelmi egységek. A közép-európai kereskedelmi szakszervezetek összefogtak, és közös kiáltványban tiltakoznak a jelenlegi nyitvatartási rend ellen. A nyugat-európai társszervek is támogatják törekvésüket, ők ugyanis attól tartanak, hogy a kelet-európai gyakorlatot átvehetik a „nyugati" kereskedők.

Üdvözli a szakszervezet törekvéseit a több kisboltot is üzemeltető soproni Pohl János. Az Alpok üzletlánc ügyvezető igazgatója érdeklődésünkre elmondta, egyik boltját vasárnap a konkurencia miatt nyitja ki. – Amennyiben a hét utolsó napján zárva tartanám az üzletemet, akkor előfordulhat, hogy elpártolnak a vevők – tette hozzá. – Vasárnap főként dohányárut, üdítőt és szeszes italokat vásárolnak, ugyanakkor a forgalom nem olyan jelentős, hogy nyereséget is termeljen, az amúgy is mesterségesen alacsonyan tartott árrés mellett.

Jelenleg a szabadnapok kiadása gondot okozhat

Amennyiben sikerül véghezvinni a szakszervezetnek azon törekvését, hogy vasárnap ne legyenek nyitva az üzletek, akkor számolni kell azzal is, hogy a kereskedelemben kevesebb munkavállalóra lesz szükség. Ez pedig növelheti a munkanélküliséget. – Jelenleg a szabadnapok kiadása is gondot okozhat, hiszen a megnövelt nyitva tartáshoz több alkalmazott kell, ugyanakkor a bevételek sok esetben nem fedezik a kiadásokat – mondja Pohl János.

Megszűnnének a túlórák

Mátraházi István, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének alelnöke amondó, ha Nyugat-Európában sikerült elérni, hogy az üzletek többsége szombat délben bezár és hétfőn nyit ki újra, akkor hazánkban is meg lehet valósítani ezt a rendet. Az már más kérdés, hogy miként vélekednek a multinacionális cégek és a vásárlók. A munkáltatók egyik érve a vasárnapi nyitva tartás mellett a már említett munkanélküliség növekedése. A szakszervezet számításai alapján a mostani dolgozói létszám legfeljebb heti hatnapos nyitvatartási rendet tesz lehetővé. Eszerint a korlátozás nem okozna munkaerő-piaci feszültséget, hanem megszűnnének a túlórák és rendeződne a ledolgozott órák és a kifizetett munkabér aránya.

Megváltoztak a szokások

Pohl János tapasztalata szerint az országon belül is eltérések lehetnek a vásárlási szokásokban. Ezt nagyban meghatározza a heti vagy a havi bérezés, a jövedelem nagysága és az életmód. Magyarországon, a Tiszán túl – az ottani vállakozók beszámolói alapján – a hétvégi két nap forgalmából egy hétig meg tudnak élni a kereskedők, míg a nyugati határszélre már kevésbé igaz ez a megállapítás. – A forgalomban is meglátszik, hogy mikor van hónap vége vagy fizetésnap – zárta Pohl János.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vágta Európába

Magyarország uniós csatlakozását méltóképpen ünnepli a Magyar Lovas Szövetség. Megrendezik a… Tovább olvasom