Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Városfejlesztés régen és ma

Az eredeti elképzelések szerint ezekben a hetekben már javában tartana a Deák tér átépítése
Az eredeti elképzelések szerint ezekben a hetekben már javában tartana a Deák tér átépítése, de még egy kapavágás sem történt, mert – mint ismert – megfellebbezték az építési engedélyt. Sopron történetében azonban már máskor is előfordult ilyen, például a Várkerület burkolatának felújításakor 1938-ban.

A Deák tér rekonstrukciójának elhúzódása nagyon hasonlít a Várkerület 1938-as útfelújításához. A párhuzamok önmagukért beszélnek. A Deák tér tervezett felújítását  éppúgy elfogadta a város közgyűlése, mint a harmincas évek végén a Várkerület útfelújítását. Mindkét munkálathoz jelentős központi forrást kapott Sopron.

A Várkerület rendezése azért vált szükségessé, mert a közgyűlés hozzájárult a Bécs–Sopron–Győr útvonal átkelő szakaszának kiépítéséhez, amely akkoriban másfél millió pengőbe került. A költségek 70 százalékára,  miután állami útvonalról volt szó – ma is az –, állami segélyt kért a város. A dolgok azonban azokban az időkben sem mindig történtek konfliktusok nélkül.

Storno megfellebbezte

A közgyűlés egyhangú határozatát ugyanis megfellebbezte Storno Miksa építési vállalkozó, aki úgy látta, nem útügyi kérdés a Várkerület rendezése, hanem szorosan vett művészeti, ezért szükségesnek tartotta az Országos Művészeti Tanács meghallgatását a munkák megkezdése előtt. (Minderről a Soproni Hírlap 1938. június 8-i kiadása számolt be, s Hárs József tette közzé a Soproni olvasókönyv című munkájában.) Abban az időben a Várkerületet macskakövek, gránitkockák borították, s a kérdés az volt, hogy felszedésük és az úttest aszfalttal való borítása vajon műemléki vagy útügyi kérdés.

Storno műemlékszerűnek minősítette, ezért úgy vélekedett,  nem szabad hozzányúlni. Mások viszont határozottan azon az állásponton voltak, hogy már korábban el kellett volna tüntetni a macskaköveket. Ma már tudjuk a végeredményt: Storno Miksa fáradozása nem járt sikerrel, legfeljebb késleltetni tudta az útburkolat felújítását. Mindenesetre elgondolkodtató, mi lett volna, ha maradnak a gránitkockák a Várkerületen, s ma is azokon bukdácsolnának az autók.


Két álláspont ütközik

A Deák tér felújítása kapcsán – kissé persze leegyszerűsítve – két nézet ütközik. A környékén élők közül néhányan – de akadnak közöttük máshol lakók is – azt az álláspontot képviselik, hogy a tér a felújítás után is maradjon meg olyannak, amilyen néhány évtizeddel ezelőtt volt. Természetesen érthető a véleményük, amelyben egyfajta nosztalgia tükröződik. Olyannak szeretnék látni a teret, amilyen szüleik és az ő gyermekkorukban volt.

Az már más kérdés, hogy a tér folyamatosan változott, éppúgy, mint maga a város, hiszen, ha nem így lett volna, akkor Sopron napjainkban nem olyan lenne, mint amilyennek látjuk, szeretjük. Még akkor is igaz ez, ha a várostervezők és a jövőjéért felelősek számos – sokszor helyrehozhatatlan – hibát vétettek  a múltban és a jelenben is.

Régi és új találkozása

A Deák tér rekonstrukciós terveit készítők viszont egy olyan teret álmodtak, amely ha megvalósul, egyesíti magában a „klasszikus" értékeket a XXI. század stílus- és formavilágával. Nyilván ezzel is lehet vitatkozni, egy azonban biztos: a Deák tér nem maradhat így. Félő azonban, hogy a fellebbezés miatt az önkormányzat kicsúszik a határidőből, s nem kaphatja meg a pályázaton nyert sok száz millió forintot. Akkor pedig esély sem lesz rá, hogy a közeljövőben megújuljon a város egyik büszkesége.

Maga a tér ügye egyébként mindig élénken foglalkoztatta a soproniakat. Míg az 1890-es években parkosítása, fásítása volt a napirenden, egy évtizeddel később már arról panaszkodtak, hogy a szökőkút medencéjének a vize poshadt, megfertőzheti a park levegőjét. A Soproni Napló 1908-ban arról írt, hogy „Célszerűnek találnónk, ha a Deáktéren egy kis kioszkot engedélyezne a város, ahol a közönség, ha szükségét látja, hüsítőt vehet magához. Afféle kisebb nyári kávéházat gondolunk, minőket más városokban mindenütt találunk, csak éppen Sopronban nem..."  Valami hasonlót képzeltek el – legalábbis funkciójában – a mostani terv alkotói, de ismert, hogy milyen ellenérzéssel fogadták – ezt is – a „konzervatívok".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miniszteri börtönmustra

Petrétei József igazságügy- miniszter járt csütörtökön a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben. Tovább olvasom