Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Várhelyi vaskori sáncok

Sopron - Tudományos tanácskozáson magyar, szlovák és osztrák régészek vizsgálják a várhelyi vaskori sáncokat annak érdekében, hogy hiteles rekonstrukciós tervek készülhessenek.
A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. emlékparkot alakít ki a Várhelyen, ahol a rekonstruált korai vaskori halomsír mellett egy késő vaskori, kelta stílusú faházat is bemutatnak.

Mint a későbbi Scarbantia vagy Sopron egyik településtörténeti előzménye, a kelta korban megerősített korai vaskori földsáncok is részei a mozaikszerű Scarbantia Régészeti Parknak.

A közeljövőben a fősánc egy részletén az eredeti cölöpsor rekonstrukcióját tervezik. A legelfogadhatóbb, hitelesnek tekinthető rekonstrukció terveinek egyeztetése érdekében a soproni Erdészeti Múzeumban nemzetközi tudományos tanácskozást szerveznek. A nyilvános kerekasztal-tanácskozás szombaton délelőtt 9 órakor, osztrák és szlovák régészek előadásával kezdődik. Azt megelőzően ma délután helyszíni szemlén tekintik meg a kutatók a várhelyi vaskori sáncokat. A 1887 óta kutatott – tudományos körökben európai hírű – Várhely/Burgstall makettje látható a Soproni Múzeum állandó régészeti kiállításán, a Fabrícius-házban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orsolyiták évkönyve

Sopron - Megjelent az 1747-ben alapított Szent Orsolya-iskola 2007/2008-as, 152 oldalas értesítője.… Tovább olvasom