Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

Van kiút a nevelőotthonból

A soproni József Attila Gyermekotthonban a nevelők segítségével két gondozott már biztos révbe ér.
Megszökött egy fiú múlt héten a József Attila Gyermekotthonból. A tizenhét éves srác zűrös természete és drogügyei miatt szeptemberben került a soproni nevelőotthon speciális részlegére. De nem érezte jól magát, mert nem talált „hasonszőrű" társakra. A részlegen ugyanis – mely papíron a 15–18 éves „nehézfiúk" lakhelye – fél éve senki sem került szembe a törvénnyel. Sőt, a speciális csoport történetében mindeddig példátlan, hogy két lakója is elindulhatott egy teljesebb élet felé.

– Ezek a fiúk nem angyalok, azért kerültek ide – jegyzi meg Kovács László nevelőtanár, aki másfél éve próbálja helyes vágányra terelni a rábízott fiatalokat. Épp elég történetet tudna mesélni bolti lopásokról, füves cigarettákról, szökésbe torkolló eltávozásokról.

Ezért biztonsági intézkedésekkel, nyári táborozásokkal, lovasterápiával, emberi szóval és fegyelemmel próbálják a nevelők elejét venni a „bűnnek". Az utóbbi hónapokban úgy tűnik, a megszökött fiút leszámítva mindenki beállt a sorba.

A részlegen csend és béke uralkodik. Ahogy rövidesen talán annak a két fiúnak a lelkében is, akik csecsemőkoruk óta élnek családi támogatás és szeretet nélkül, nevelőotthonokban. Egyiküknek az árvaellátását összegyűjtve, nevelői házat tudtak vásárolni szülőfalujában, Kunszentmiklóson, másikuknak pedig sikerült munkát találniuk. A 18 éves Pusztai Csaba két hete a sopronkövesdi biztonságiöv-gyárban dolgozik. P egyébként is kakukktojás, bátyja után, önként jött a részlegre. – Szerintem a szökdösés és a lopás is a szeretethiány miatt van – mondja bölcsen, sokat tapasztaltan. Csaba már megbékélt a sorsával és jövőjét tervezi.

– Büszke vagyok magamra, mert elvégeztem a nyolc általánost és most végre munkába is állhattam – meséli, és elárulja, keresetéből bátyja eljegyzésére szeretne majd gyűrűket venni ajándékba. – Neki már megvan a saját élete, az enyém most kezdődik – mondja sietve, miközben készülődik munkahelyére, az ajtóban pedig Kovács László – vagy ahogy olykor neveltjei hívják, Papa – figyeli szeretettel telve neveltje „első lépéseit".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még tart a gombaszezon

Még tart a gombaszezon. A csapadékos nyarat szárazság követte, ami nem kedvez a gombáknak. Tovább olvasom