Kisalföld logö

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -1°C | 10°C Még több cikk.

Van, aki csak a rezsire vált eurót Sopronban - Tankolás, vásárlás külföldön

Jobban járhatunk, ha a hipermarketek pénztáránál fizetünk eurónkkal, mintsem pénzváltóhoz vinnénk Sopronban. Aki munkájával Ausztriában keresi az eurót, a legtöbb esetben kint tankol, vásárol, s kevés forintot vált itthonra – derült ki körképünkből.

A Magyar Nemzeti Bank hivatalos devizaárfolyama alapján szerdán egy euro 311 forintot ért. Ehhez viszonyítva, ha egy soproni utazási irodában váltottunk pénzt, akkor 308 forintért vették az eurót és 314,50-ért adták. Egy várkerületi pénzváltóban 300 forint volt a vételi árfolyam, az eladási árfolyam 313 forinton állt.

Két pénzváltó között találtunk tehát nyolc forintnyi különbséget, ami a vételi árfolyamot illeti. Megnéztük, jobban járunk-e, ha eurónkkal inkább egy üzlet pénztárában fizetünk.

Két nagy hipermarketnél a következő volt a helyzet: egyikük euró árfolyama 308,63 forint volt, míg a másikuké 304 forint. Ezek tehát kedvezőbbek számunkra az alacsonyabb vételi árat számoló pénzváltónál. A kisebb élelmiszerboltokat tekintve nem származott előnyünk: a papír alapú euró 300 forintot ért, a fém alapú 285 forintot (a pénzváltókban csak papírt váltanak -a szerk.)

A szolgáltatásokkal egyértelműbb a helyzet: mielőtt például hajat vágatnánk, szemöldököt festetnénk, keressük fel a pénzváltók egyikét. Egy szépségszalonban, ami nem hivatalos beváltóhely, mindössze 270 forintot ért az eurónk. Erre azonban előzetesen is felhívták a figyelmet.

A kisebb élelmiszerboltokban nem származott előnyünk abból, ha euróval fizettünk. Fotó: Magasi
A kisebb élelmiszerboltokban nem származott előnyünk abból, ha euróval fizettünk. Fotó: Magasi

˝Árfolyam-körképünk˝ után kíváncsiak voltunk arra, a gyakorlatban hol vásárolnak, fizetnek-e euróval itthon azok a soproniak, akik Ausztriában keresik a betevőt. Egy anyuka, akinek férje egyéni vállalkozóként dolgozik a határ túloldalán, osztotta meg elsőként a család szokásait.

– Élelmiszereket, innivalókat általában Ausztriában vásárolunk, jobb a minőségük és olcsóbbak is. Az édességeket tekintve az osztrákoknál nagyobb a választék, s sok termékből kettőt kapunk azon az áron, amiért itthon egyet. Bébiételeket, pelenkát Magyarországon szerzünk be, ruhákat azokban kint veszünk. A tankolás tekintetében változó, hogy melyik kutat választjuk, férjem folyamatosan követi az árak alakulását, de a legtöbb esetben Ausztriában jobban megéri az üzemanyag – fogalmazott az anyuka. Hozzátette, a mostani magas euró árfolyamnál párszor jó áron vásároltak itthon a hipermarketekben, de az áfa emelkedése már megmutatkozik egyes termékek árában.

Az euróban kapott fizetéséből csak annyit vált forintra, amennyi lakása rezsi költségeit fedezi, az a hölgy, aki marketingesként dolgozik Ausztriában. – ˝Költőpénznek˝ is hagyok forintot, de szinte mindig kint vásárolok: élelmiszert, innivalót, ruhát. A határ túloldalán lévő kutaknál tankolok, úgy tapasztalom, minden esetben olcsóbbak az árak, mint itthon – mondta.

Végezetül hozzátette, bár számára a magas euró árfolyam kedvező, mégsem örül az ország jelenlegi gazdasági helyzetének. Sok ismerősének annak ellenére problémát okoz hitelük törlesztése és kiadásaik növekedése, hogy Ausztriában dolgoznak.

Olvasóink írták

 • 18. SZILAJ 2012. január 15. 08:50
  „Irigyek mindíg voltak és lesznek is! Arra viszont ezek az emberek nem veszik a fáradtságot , hogy ők is kimenjenek az osztrákokhoz "trógerolni".... Semennyire sem érdekli őket az , hogy hol fizetünk Áfát, csak azt látják , hogy több pénzed van szebb autód és könnyebben élsz mint ők.... Szánalmasak.”
 • 17. bogote 2012. január 14. 23:25
  „A kisvárkerületi pénzváltóban kell az eurót beváltani. 9-10 ft-tal többet adnak érte!”
 • 16. KovácsKristóf 2012. január 14. 15:59
  „Orion1 Te meg tisztába lehetnél az áfa fogalmával! Általános forgalmi adó, ami szinte mindenen van, tehát egy Ausztriában dolgozó bármiért is fizet Magyarországon, áfát is fizet!”
 • 15. KovácsKristóf 2012. január 14. 15:53
  „Tisztelt Szükösdi Judit! (cikk szerzője) Jó lenne tisztába lenni mi a különbség a deviza és a valuta között!”
 • 14. apc 2012. január 14. 15:30
  „Miért is olcsóbb a benzin kint? Egyébként Sopronban mindenhol kartell van..Lásd: benzinkutak, pénzváltók..
  Érdekes Győrben jobban váltják az eurót..érdekes nem de?”
 • 13. Tonxy 2012. január 13. 22:58
  „Itthon egyedül a munkaerő kerül kevesebbe. Tehát ha valamihez sok munkaóra kell fodrász autószerelő akkor az itthon olcsóbb, a többi meg nagyjából egy árban van. Kivéve lidl hofer/aldi. Ők amikor még jól ment és 250 volt az ájró akkor is már 300-al váltottak. Többször ellenőriztem, a kinti szórólap 1,5 héttel később jelent meg itthon ugyanúgy nézett ki ugyanaz volt rajta csak az árak 300-al lettek számolva.”
 • 12. modernsopron 2012. január 13. 22:06
  „miért fizetném többet rosszabb minöségért (kenyér, tej, sajtok, húsok, kolbászok, és sok minden más ami Ausztriában egyszerüen jobb minöségü), csak mert magyar ?”
 • 11. iux 2012. január 13. 22:03
  „Vannak dolgok,amik kint olcsóbbak,s vannak amik itthon!
  Kint olcsóbb Pl:üzemanyag,olaj,cukor,bizonyos műszaki termékek,és ruhanemük,mosóporok kávé stb.
  Itthon olcsóbb pl:fodrász,fogorvos,étterem, autó mosás és javítás bizonyos kézműves termékes,alkatrészek stb.
  Mindenki azt veszi a másik országában,amit jobban megéri!
  Én is kint dolgozom,ott vettem ma mosóport,kávét,édességet,mert olcsóbb!De holnap itthon mosatom le a kocsim,és megyek fodrászhoz!
  A baj az,hogy van ami kint olcsóbb(pl:tej)!Valamikor ilyen nem volt!Minden nálunk volt olcsóbb!Most meg mint valamikori agrár ország lakója,kint veszem a cukrot,meg a tejet?!?!És még nem beszéltünk arról,hogy ott mennyivel többet keresnek,mint idehaza!”
 • 10. kadinka 2012. január 13. 21:37
  „1.Karcsika!A szolgáltatások olcsóbbak,fogorvos,fodrász,kozmetikus,műkörmös,pedikűrös,masszőr,autószerelő,karosszéria lakatos,fényező,mesteremberek,kávézók,cukrászdák...És azért vannak alap élelmiszerek és egyéb áruk,amik azért itt olcsóbbak,pl dohánytermékek,cigaretta,növényvédőszerek...
  És még hozzáteszem,hogy több mint tíz éve dolgozom Ausztriában,héba-hóba tankolok kint,de nem rendszeresen,és a fizetésemet szinte 100%-ig,idehaza költjük el!Ja,és ha lehet,idehaza is,csak magyarországi alapanyagokból,magyarországon készült termékeket vásárolunk.Még ha sokszor többe is kerül!”
 • 9. soproni 2012. január 13. 19:13
  „8.Igazad van:)”
 • 8. józanparaszt 2012. január 13. 18:37
  „emberek mi is most a baj? dolgozhatsz legálisan itthon vagy külföldön, vásárolhatsz legálisan itthon vagy külföldön nemigaz? mindenki eldöntheti mi kedves a szívének.
  vagy jobb lenne még mindig 3 évente sorbanállni a belügynél nyugati útlevélért, vagy meghívólevélre várni a nyugati rokontól, vagy töltögetni a statlapot a határon, vagy betojva átjönni a határon, nehogy a vám éber öre észrevegye, hogy C64-et rejt a csomagtartó?”
 • 7. stefan58 2012. január 13. 18:10
  „Kedves orion1 ! A írásod alapján az "ilyenekre"te nem hiszem hogy sokat költessz,mert ilyenek mint te vagy, itthon se kap munkát ha ilyeneket szövegel,odakint "ezeket" pedig főleg nem alkalmazzák.”
 • 6. rozinéni 2012. január 13. 17:50
  „szerintem mindenki maga tudja hol és mennyit vásárol. elvileg mindenki előtt ott a lehetőség hogy ki menjen dolgozni, persze jol hangzik hogy pl 1000 euro a fizetés de nem mindegy hogyy mennyit kell érte dolgozni esetleg utazni nap mint nap, jo magyar fizetésből nehéz megélni de meg lehet, tényleg nem siránkozni kell, nekem van ismerősőm aki pl azt mondja a minimál bérért nem megy dolgozni, na erre azt mondom haljon éhen, mert el kell fogadni ami van aztán majd jön esetleg egy jobb lehetőség, az ilyen pl au-ba tuti nem élne meg mert neki a munka is büdös”
 • 5. soproni 2012. január 13. 13:36
  „Szerdán a pénzváltóknál egységesen 300 forint volt a kiírt vételi ár. Csak nagyobb összeg beváltásánál fizetnek 8-10 forinttal többet . 3.orion1!Amikor Te nyaralsz a családoddal és még nagyon sok Magyar teszi ezt,akkor nem gond,hogy idegenben költitek a pénzt?Sok külföldi fordul meg városunkban ,akiknek köszönhetően biztos bevételi forrása van a szolgáltatóknak,a boltoknak,szállodáknak,éttermeknek , Holdingnak (parkolás).Tehát akkor a külföldi országok hozzád hasonlóan gondolkodó polgárainak is lázadniuk kellene ,mert itt költik el a pénzüket és nem a saját városaikban?,Akik kint dolgoznak hivatalosan,azoknak kint kell adózniuk,tb.-t és nyugdíjat fizetniük.Miért probléma ez neked? "de ezek már áfát sem fizetnek ",ha személyről beszélsz,akkor ők,nem ezek! :)Nézz körül a környezetedben,hogy kik azok,akik miatt szintén csökken az adókból származó bevételek összege és rájuk is haragudj,ne csak a kint dolgozókra. Te be vagy jelentve a munkahelyeden? Örülj,ha igen.Te kapsz számlát mindig a szerelőnél,a gumisnál,a fodrásznál, a piacon, a gázostól,a vizestől, az asztalostól, a cipésztől( és még sorolhatnám) Rájuk is ennyire haragszol? Mert én nem,mert nem érdekel:)”
 • 4. NoBo 2012. január 13. 12:50
  „Hát, sokan azzal védekeznek a közterhek más országban való fizetése miatt, hogy:
  "de mi itt költjük el a pénzünket"
  Ez így már tényleg nem igaz + azért az így is kevesebb, mintha itthon adóznának.
  Ettől függetlenül én nem irigylem tőlük, legyen szerencséjük.”
 • 3. orion1 2012. január 13. 12:20
  „Az ilyen ausztriában kereső és vásárolgató anyukák, akik magyarországon élnek... nos az ilyenekre is mi költünk közteher címen, mert az állam nagyon sok mindent a beszedett áfából tart fent, de ezek már áfát sem fizetnek (magyarországon) :(”
 • 2. justitiácska 2012. január 13. 11:51
  „Szeretnek idejönni a sogorok,biztosan nem azért mert itt drägäbb minden.Azonkivül megszoktäk a megkülönböztetett bänäsmodot ,amit mär régota megkapnak a pénzükért.De ez nem is gond,hagyják csak itt az eurojukat.Viszont a magyar hölgyet az Afrika centerben nem kéne a tanulora bizni 12000ft -ért,hogy a dauerviz belemenjen a szemébe.A dauer meg pär nap alatt kiment a hajäbol.”
 • 1. Karcsika 2012. január 13. 05:52
  „"Aki munkájával Ausztriában keresi az eurót, a legtöbb esetben kint tankol, vásárol, s kevés forintot vált itthonra - derült ki körképünkből."

  Ha szinte minden olcsóbb kint, miért jönnek tömegével ide vásárolni az osztrákok?
  Nem értem.
  Ha rossz a Ft, akkor megéri bejönni.
  Szlovákokkal is tele vannak az Északi városok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diáknap a soproni Handlerban

A soproni Handler Nándor SZKI-ban pénteken rendezik meg a hagyományos, iskolai diáknapot. Tovább olvasom