Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Változás: Átszervezések a soproni tűzoltóságon - fotók

Molnár Sándor alezredes, a kapuvári tűzoltóság volt parancsnoka lett a megyei katasztrófavédelmi kirendeltség soproni vezetője. A tűzoltóság parancsnoka Csuka Zsolt alezredes maradt.
Ünnepélyes állománygyűlést tartottak kedden délután a soproni tűzoltóságon. Sallai Péter, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője beszédében elmondta: január elsején lépett életbe az új katasztrófavédelmi törvény. S ez számos területen változással jár. Jobban elkülönül egymástól a műszaki, tűzoltási és kármentési munka, valamint a hatósági feladatok.

- A megyében negyvenegy olyan üzem működik, ahol veszélyes anyagokkal dolgoznak, azokat tárolják - tette hozzá az igazgató. - Az iparbiztonsági osztály feladta lesz, hogy március végéig felmérjék ezeket, s elvégezzék a besorolásukat. Így lakosság is világos képet kap, hogy a lakhelyén milyen üzem működik. A cél az, hogy a hatósági munka során az egész országban egységes elvek szerint, a helyi érdekektől mentesen járjanak el.

Tűzoltók ünnepi állománygyűlése Sopronban. Fotó: Magasi


Sallai Péter bejelentette: a megyei katasztrófavédelmi kirendeltség soproni vezetője január elsejétől Molnár Sándor alezredes, a kapuvári tűzoltóság volt parancsnoka lett. A tűzoltóság parancsnoka pedig a jelenlegi vezető, Csuka Zsolt alezredes maradt. Az ő kettejük feladata lesz, hogy április elsejéig, a törvényi előírásoknak megfelelően helyben felállítsák az új rendszert. Ekkortól a hatósági feladatokat már külön osztály látja el, a tűzvizsgálatot pedig az oltásvezetők végzik el. 2007 óta 72 új tűzoltó állt szolgálatba, ám ettől területhatárokon lévő településekhez nem jutottak el gyorsabban. Így, jobb és gyorsabb ellátás érdekében várhatóan Nagylózson őrsöt alakítanak ki. A megbeszélések ez ügyben már elkezdődtek.

Molnár Sándor.
Molnár Sándor.


Mint megtudtuk, a hatósági osztályra egy főt vezényelnek át, a kirendeltségre pedig várhatóan hat új munkatárs érkezik. Sallai Péter kifejtette: nem igazak azon hírek, amelyek szerint Sopronból elvinnék a magasból mentő, létrás járművet. A szándék az, hogy az egyes tűzoltóságokon ugyanazon típusú járművek legyenek szolgálatban, azaz a gépkocsik esetében várhatók cserék. Ám Sopronban összességében nem csökken a szerek száma. Elindult fejlesztések előkészítése, szeretnék elérni, hogy megyénkbe egy új jármű érkezzen.

A nyugatmagyar.hu kérdésére válaszolva Sallai Péter elmondta: a jelenlegi tudása szerint a tűzoltók havi szinten tizennégyezer forintos juttatásra számíthatnak.

A keddi állománygyűlés után két vonulós tűzoltó visszaadta a szolgálati jegyét, azaz felmondtak. Ezzel kapcsolatban Sallai Péter portálunknak kifejtette: megyei szinten tíz százalékos lemorzsolódásra számít. Véleménye szerint ez nincs összefüggésben az új katasztrófavédelmi törvénnyel. A nyugati határszélen, így Sopronban is nyomósabb érv, hogy Ausztriában magasabb bérekért lehet dolgozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hűségnap: Orbán Viktor is megemlékezett - Fotók, videó

A Hűségnap városi ünnepséggel ért véget. A kormány a kihelyezett ülésén gazdasági kérdésekről is… Tovább olvasom