Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Vállalkozásba adják a veszteséges postákat

Régió - Vállalkozásba adja a Magyar Posta Zrt. az elsősorban falusi, veszteséges postákat. A cég garanciát vállal a kiszervezett szolgáltatás minőségéért.
A Magyar Posta Zrt. első ütemben tavaly ősszel a Posta Partner Program keretében írt ki pályázatot a ráfizetéses posták működtetésére. Eredményt várhatóan ebben a hónapban hirdetnek. Az első körben megyénk postái még nem szerepelnek, de a közeljövőben itt is sor kerül a kiszervezésre. Országos szinten közel ezer – főként falusi – posta üzemeltetési jogát adják magánkézbe.

– Legkésőbb 2013. január elsejétől felszabadul a postai piac, azaz a Magyar Posta Zrt. mellett magánvállalkozók is megjelenhetnek az ötven grammnál kisebb levelek kézbesítésénél – kezdte a kiszervezés okainak indoklását Gulyás Ernő, a posta régióigazgatója. – Cégünk a minőséget nézve most is versenyképes, viszont az árversenyre fel kell készülnünk. Tudni kell: a falusi postahivatalok jelentős része veszteséges. A költségeket nem tudjuk tovább vállalni. Azt fontos elmondani, hogy ahol most működik posta, ott a jövőben is fog, tehát a postai szolgáltatás nem szűnik meg. A vállalkozó akár a boltban, könyvtárban, önkormányzati hivatalban kialakíthat egy postasarkot.

Az igazgató ismételten kiemelte, azért van szükség a változtatásra, mert folyamatosan csökken a kisposták forgalma. A magánforgalmú levélfeladás jelentősen visszaesett, a fizetések már banki számlaszámra érkeznek, táviratot elvétve adunk fel. A napilapok kézbesítésénél is jelentős piacokat vesztettek el. Ezzel párhuzamosan a településeken a kisboltok forgalma is csökken. Amennyiben azonban például a két szolgáltatást összevonják, már nyereséges lehet a vállalkozás. Elegendő egy épületet fűteni és nem kell több alkalmazottat foglalkoztatni.

Megyénkben legkorábban az év végén, jövő év elején kerülhetnek magánkézbe a kisposták. Felvételünkön a kisbajcsi posta forgalmi vezetőhelyettese, Nagy Adél. Fotó: Krizsán Csaba
Megyénkben legkorábban az év végén, jövő év elején kerülhetnek magánkézbe a kisposták. Felvételünkön a kisbajcsi posta forgalmi vezetőhelyettese, Nagy Adél. Fotó: Krizsán Csaba

– A kiszervezett szolgáltatásra garanciát vállalunk, miként az árak sem emelkedhetnek – folytatta Gulyás Ernő. – A vállalkozókat az állam is segíti, ugyanis támogatási pályázat is kiírásra kerül. A változtatástól éves szinten több milliárd forintos megtakarítást várunk. Az új rendszer miatt létszámleépítésre is lehet számítani, ezért külön programot indítunk a munkahelyüket esetlegesen elveszítők részére, akiket az álláskeresésben is segítünk majd.

A Posta Partner Program egy közel öt éve megkezdett átszervezéssorozat része. Első körben a hatszáz fő alatti településeken vezették be a mobil postai rendszert, vonták össze a régiós igazgatóságokat, és bezárták a törvényi kötelezettségen felül működő hivatalokat. Legvégül pedig a ráfizetéses kisposták kiszervezését kezdték meg.

Olvasóink írták

 • 3. Gepárd 2008. július 11. 10:34
  „Ez egy érterlmes ötlet, de erre az előtt kellett volna gondolni hogy egy rakás postát bezártak...”
 • 2. mercury007 2008. július 10. 15:31
  „igy van, de valamelyik posta nem is kell! osliban pl. elég lenne időszakosan nyitva tartani. Mikor hazamentem Párizsból, csak az agyoniskolázott B-nével tarkított postahivatallal találkoztam Osliban, olyan értetlenséggel körítve, hogy inkább nem adtam fel nemzetközi csomagokat.

  Andris”
 • 1. FREDDY/S 2008. július 10. 08:41
  „Először a posta alapvető feladatát kellene tisztázni, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VOLT után: táskát, pénztárcát, sőt, kutyát is találtak

Sopron - Mintegy 600 köbméter szemét „távozott" már a VOLT Fesztivál óta a Lövér kempingből. A… Tovább olvasom